Deze mokkalepel – de kleinste van de drie- zou je nu perfect kunnen gebruiken als espresso lepel. Qua maat zaten ze vlak bij elkaar : denk aan 11,7 cm voor de koffielepel, 11 cm voor de theelepel en 9,5 cm voor de mokkalepel. Iets groter is de suikerschep, iets kleiner de theeduim.
Theelepel en koffielepel
Veel mensen in Nederland roeren hun koffie met een theelepel. Als er in een recept een cuillère à café (koffielepel) staat, kun je daar niet straffeloos een theelepel voor gebruiken. De Nederlandse theelepel (3 ml) is namelijk veel kleiner dan de Franse koffielepel (5 ml).
1 theelepel (tl) is 5 ml. 1 eetlepel (el) is 15 ml.
We gaan uit van de gemiddelde grootte van een theelepel en eetlepel. De hoeveelheden kunnen bij jou dus net anders zijn. Het gaat altijd om een afgestreken hoeveelheid. Dus zonder 'kop' erop.
Een eetlepel lijkt op een traditionele theelepel in vorm, maar is veel groter. Eetlepels worden voornamelijk gebruikt als servies voor kommen die in het midden van de tafel worden geplaatst. Een soeplepel heeft een bredere en diepere ovaalvormige kom dan een eetlepel, zodat deze meer vloeistof kan bevatten.
Dessertvork - iets kleiner, voor voor- en nagerechten of het ontbijt. Past qua maat goed bij een wat kleiner bord. Taartvork - een drietandige vork voor gebak. Een tand is vaak wat dikker, zodat die ook als een soort mesje kan worden gebruikt.
Het bestek voor het hoofdgerecht ligt het dichts bij het bord. Links van het bord liggen de vorken. Van links naar rechts zijn dit de saladevork, de visvork en de vork voor het hoofdgerecht. Rechts van het bord liggen de messen en de soeplepel.
Koffielepel vs.
1 koffielepel = 5 ml of 5 g fijn zout. 1 theelepel = 2,5 ml of 2 g fijn zout.
1 teaspoon = 5 ml. 1 tablespoon = 15 ml.
Om nauwkeurig het aantal grammen met een lepel te kunnen meten is het belangrijk te weten wat de inhoud is. Een standaard eetlepel is 15 ml en een standaard theelepel is 3 ml.
Om niet verstrikt te raken in de plooien van de kraag hadden de mannen kort haar en moesten de vrouwen hun haren omhoog kammen. Ook voor het eten diende er een oplossing gevonden te worden: om de kraag niet vuil te maken kwam er een vork bij en deze werd links gelegd omdat er daar plaats was.
Bij het eten van een gebakje zetten rechtshandigen met die kant druk om een stukje af te snijden. Om die reden is de linkertand van de vork ook platter en breder. Het puntje dat ontstaat door de uitsparing van een hoekje is bedoeld om een dikke deegbodem mee te breken, zoals die van een tompouce.
Met een vork kun je grote stukjes voedsel opprikken om ze, eveneens zonder knoeien, naar binnen te werken, en een mes is heel praktisch voor het in kleinere stukjes snijden van groter voedsel, zoals vlees of aardappels.
eetlepel {de}
spoon {znw.} tablespoon {znw.}
Reacties. Een eetlepel is ongeveer 15 ml.
Een eetlepel is bestek, meestal gemaakt van metaal. Als tafelbestek wordt hij meestal tafellepel of soeplepel genoemd. Een tafellepel is groter dan een dessertlepel, maar heeft dezelfde vorm.
1 eetlepel = 1 el = 15 ml. 1 theelepel = 1 tl = 5 ml.
Liter naar milliliter
Als je het aantal liter vermenigvuldigt met 1000, krijg je het aantal milliliters. Een milliliter (ml) is een inhoudsmaat en 1 ml is één duizendste van een liter.
Standaard maten
De maatlepel die voor een eetlepel wordt gebruikt is altijd 15 ml, die van een theelepel 5 ml. Een enkele maal zie je in recepten van Engelse oorsprong ook nog wel de aanduiding dessertlepel; die is officieel 10 ml. De inhoudsmaat is altijd een afgestreken maatschep.
Het blijkt te staan voor koffielepel.