Tegenwoordig is het ook steeds gebruikelijker om iemand te condoleren via whatsapp. Het is wel belangrijk dat u goed nadenkt hoe u uw woorden formuleert. Een kort berichtje kan al voldoende zijn. Bijvoorbeeld: gecondoleerd met je verlies, veel sterkte.
Absoluut verboden: niets zeggen
Hoe ongemakkelijk je je ook voelt, vermijd de ander en het onderwerp niet. Hoe lastig jij het ook mag vinden om erover te beginnen, jouw ongemak is niets in verhouding met hoe ellendig de ander zich voelt. Get over it, en doe iets.
Wie te condoleren? Beste Wie te condoleren, Broers en zussen condoleren elkaar niet met het verlies van een broer of zus. Wel wordt de weduwe/ weduwnaar (als die er is) of de kinderen van de overledene door de broers/ zussen gecondoleerd.
Een condoleancebrief of -kaart schrijven
Om aan de nabestaanden je medeleven te betuigen met de dood van een geliefde, kun je ook een condoleancebrief of –kaart sturen. Een condoleance via e-mail of sms kan echt niet. Dat is niet persoonlijk.
"Mijn diepste sympathie, ik ben er voor je als je wilt praten." "Mijn medeleven aan u en uw familie." "Ik ben er voor jou als je ooit iemand nodig hebt om gewoon te luisteren." "Het spijt me voor je verlies."
Wanneer u niet goed weet wat u moet zeggen dan kunt u zich altijd redden met de woorden: “Gecondoleerd”, “Veel sterkte” of “Mijn oprechte deelneming”. “Heel veel sterkte, ik zou wel meer willen zeggen, maar ik weet niet zo goed hoe”. “Woorden schieten te tekort, gecondoleerd”. “Ik denk aan je en leef met je mee”.
Mensen reageren al snel met "gecondoleerd" of "sterkte" gevolgd met een emoticon van een hartje of een roos. Hier is helemaal niks mis mee, maar als je de nabestaande persoonlijk kent en goed contact onderhoudt met diegene is het wel gepaster om diegene ook persoonlijk te condoleren.
In principe is er geen vaste regel over de termijn wanneer u iemand kunt condoleren. Het gaat er bij condoleren om dat u uw medeleven betoont. Dit kan schriftelijk door middel van een condoleancebrief of -kaart, in de vorm van een telefoontje of tijdens de plechtigheid van de overledene.
Aanhef condoleance kaart
Formeel: Geachte heer/mevrouw [Achternaam] Informeel: Beste heer/mevrouw [Achternaam], Beste familie [Achternaam], Beste [Voornaam] Intiem: Lieve familie [Achternaam], Lieve [Voornaam]
De manieren om iemand te condoleren zijn:
Gecondoleerd met het verlies van (naam) Gecondoleerd met dit verlies en enorm veel sterkte gewenst. Gecondoleerd met het verlies van je vader/moeder/broer/zus/opa/oma. Troostende woorden zijn moeilijk te vinden voor dit onmetelijke verlies.
Zeg gewoon dat je woordenloos bent, maar wel meeleeft en aan degene denkt. Laat degene maar zeggen waar behoefte aan is: praten of juist niet, rust of samen stil zijn, helpen met praktische zaken of iets anders. Breng gewoon eens een bloemetje of iets lekkers of een maaltijd of stuur af en toe een kaartje.
Andere manieren om 'gecondoleerd' te zeggen zijn “sterkte”, “veel sterkte”, “mijn medeleven”, “innige deelneming” of “oprechte deelneming”.
Medelijden komt van het Latijnse woord condolēre. Con = mee en dolēre = pijn hebben, smart voelen. Je kunt concluderen dat het dus meelijden is of pijn en verdriet mee voelen. Zeg je gecondoleerd, dan zeg je dus eigenlijk dat je met iemand meeleeft.
Je oprechte deelneming betuigen aan iemand betekent letterlijk dat je iemand laat weten dat je meedoet en meevoelt met het verdriet. En het echt meent. "Met oprechte deelneming" is een heel ouderwetse uitdrukking.
Als je thuis een rouwkaart of -brief hebt ontvangen waarin de datum en plaats van de uitvaart worden genoemd ben je uitgenodigd voor de uitvaart. Als er een rouwadvertentie in de krant staat met daarin plaats en tijd van de uitvaart, zijn mensen die het lezen in principe ook welkom.
Er is altijd een mogelijkheid om nabestaanden te condoleren. Vaak wordt er een condoleanceavond gehouden, is dit niet het geval dan kan je het doen op de dag van de uitvaart. Dit staat altijd in de rouwkaart of in de rouwadvertentie geschreven zodat je weet wat je kan verwachten.
Bij het afleggen worden de ogen gesloten met een plakkertje of klein kapje dat onder het ooglid wordt geplaatst. De mond wordt gesloten met een klein kussentje onder de kin of wordt soms met een enkele hechting dichtgehouden. De overledene wordt aangekleed met eigen kleding die vaak van ten voren al is uitgekozen.
Als je iemand in deze situatie wil steunen val je al snel terug op platituden als, 'Gecondoleerd, maar hij/zij heeft tenminste een zinvol leven geleid' of 'Het komt goed, tijd heelt alle wonden. ' Een vriend troosten door een positieve draai aan verdriet te willen geven is niet de beste aanpak.