Bij mat leer is de huidkant van het leer behandeld met een was of olie waardoor het wat vettig aanvoelt en mat is. Door de toevoeging van wax, (bijen)was of olie wordt het leer goed waterafstotend en krijgt het een prachtige matte afwerking. Je vindt dit leertype veel outdoorschoenen en Shabbies.
Ontstaat er geen kras, maak dan uw duim nat en druk deze gedurende 5 seconden op één plek (al draaiend) in het leer. Er ontstaat dan een vochtige plek. Is deze donkere plek na ongeveer 10 seconden niet meer zichtbaar dan heeft u te maken met een afgedekt leer of semi-aniline leer.
In de schoen of onderop de zool zit vaak een sticker met materiaal informatie. Zie je een figuurtje in de vorm van een koeienhuid? Dan kun je er van uitgaan dat het om een echt leren schoen gaat.
Suède is dus luxer en warmer dan gewoon leer. Daarnaast is suède ook zachter. Deze zachtheid ontstaat door de grove vezelstructuur van het materiaal. Hierbij geldt over het algemeen: hoe dikker de vezel, hoe beter de kwaliteit van het materiaal.
Het meeste leer is runderhuid, vaak kalfsleer, dat een fijne structuur heeft, soepel en sterk. Schoenen die tegen een stootje moeten kunnen en die een wat ruigere look hebben, worden vaak van rundleer gemaakt. Daarnaast zien we ook wel geitenleer en lamsleer, over het algemeen zeer soepele leersoorten.
Aniline is de mooiste soort meubelleer om zijn natuurlijke vorm. Het leer voelt heel prettig aan, maar heeft geen beschermlaag. Dat betekent dat het leer erg gevoelig is voor verkleuring en het absorbeert het vuil. Het is het duurste soort leeromdat maar 2% van de huiden geschikt is als vol aniline.
Lamsleer is het beste leer wat betreft soepelheid, zachtheid en draagbaarheid. Het leer gemaakt van lamsvel is heel veelzijdig en heeft een textuur die zorgt voor een luxe uitstraling. Producten van lamsleer hebben een elegante en chique uitstraling.
Volnerf leer
Deze nerflaag van het leer is de sterkste en meest duurzame leersoort; omdat die een dichtere vezelstructuur heeft.
Leer kan worden gemaakt om water te absorberen, bestand te zijn tegen water of volledig waterdicht te zijn.
Nappa leer
Wat is nappaleer? Nappa leer is een soepel, zacht en gladleersoort. Dit leersoort is meestal geverfd en gemaakt van lams- of schapenhuid.
Het onderscheid tussen echt leer en nepleer kan je zien door het leer te plooien. Als de poriën verdwijnen als je het leder dubbelvouwt, dan heb je nepleer (of eventueel splitleer) in je handen. Bij echt leer blijven die poriën zichtbaar. Echt leer kan net als deze pigskin en zeewolf kleine gaatjes hebben van poriën.
Kunstleer is natuurlijk ten eerste de diervriendelijke variant van het echte leer. Het is gemakkelijker in het onderhoud en ook beter schoon te houden dan het echte werk. Ook is het niet vocht-doorlatend en zijn haren van eventuele huisdieren makkelijk te verwijderen.
Leer kan wel degelijk branden. Maar daar heb je wel hoge temperaturen voor nodig. Bij lagere temperaturen (bijvoorbeeld een aansteker) zal het hooguit smeulen. De oorzaak daarvoor is dat tijdens het looien het leer wordt ontdaan van vetten en oliën.
Feiten en fabel: leer is duur. Leer is doorgaans duurder dan stof. Maar er zal dan ook goed vergeleken moeten worden met de levensduur en de praktische eigenschappen van leer. Maar, indien je kiest voor een kwalitatieve stof, die qua sterkte geschikt is voor intensief gebruik, is het prijsverschil minimaal.
Het leer is meestal afkomstig van lams- of schapenhuid. Plantaardig gelooid nappaleer is normaal gesproken niet doorgeverfd; deze is aan de rugzijde natuurbruin. Het leer staat bekend om zijn zachtheid en duurzaamheid. Het voordeel van nappaleer is dat het erg goed bestand is tegen beschadiging.
Leer met een open structuur moet anders behandeld worden. Gebruik hiervoor de Textile & Leather protector en een nubuck spons. Schuur allereerst het leer licht op met de nubuck spons. Doe dit met een draaiende beweging, maar zet hierbij niet al teveel druk.
Inspuiten van je leren jas
En het beste is om dit een aantal keer per jaar te herhalen. Hierdoor wordt en blijft je jas beschermd tegen water en vuil. En voorkom je ook kleine vlekken en kleurverschillen.
Hoe ouder het leer, hoe mooier. Maar je moet het wel onderhouden. Door het leer regelmatig te reinigen, voorkom je dat (vet)vlekken intrekken en houd je het leer soepel. Leder/leer schoonmaken is makkelijker dan je denkt: een emmertje water met groene zeep is alles wat je nodig hebt.
We liegen er niet over: een lederen winterjas is vaak duurder dan een winterjas van gewone stof. Maar met de juiste verzorging gaat de winterjas dan ook jaren mee. Over het algemeen gaan dergelijke jassen op z'n minst vier jaar mee. Wie voor duurzaamheid kiest, gaat dus voor een leren jas.
Nubuck schoenen zijn eigenlijk gemaakt van leer, denk bijvoorbeeld aan verschillende schoenen van Dr. Martens. Het proces is alleen net iets anders om zo de look van het leer aan te passen. Om nubuck te maken wordt het leer aan de bovenkant licht geschuurd, waardoor het een soort fluweelachtige uitstraling krijgt.
Aniline leder, open structuur zonder enige coating. Semi aniline leder is vergelijkbaar met vol-aniline leder maar heeft als tegenstelling dat het voorzien is van een dunne beschermlaag. Hierdoor is het beter bestand tegen vlekken en verkleuring.
Onder open leer vallen o.a. de volgende leersoorten: semi-aniline, vol-aniline, pilotenleer, suède, nubuck, buffel of kenialeder. Afhankelijk van het soort open leder wat is gekozen, kan het lastig zijn om het leder te reinigen. Wanneer je iets morst op het leder, kan het snel een vlek achterlaten.
Nappa leer is meestal afkomstig van de lams- of schapenhuid en een zeer delicate leersoort. Nappa staat bekend om zijn zachtheid en duurzaamheid, het is erg goed bestand tegen beschadiging en daarom zeer geschikt voor bijvoorbeeld meubels, schoenen en kleinlederwaren zoals tassen en portemonnees.
De beste bekleding is geschuurd leer en dubbeldik leer. Vermijd stoffen die gemakkelijk vasthaken.
Semi-anilineleer is een duurzame leersoort waarin de meeste natuurlijke kenmerken nog zichtbaar zijn door de finish-laag heen. Qua uiterlijk lijkt het semi-anilineleer veel op het afgedekte leer met als belangrijkste verschil dat de beschermde laag veel dunner is dan bij het afgedekte leer.