Kunstmatige (of synthetische) smaakstoffen zijn smaakstoffen die door chemische synthese of chemische modificatie uit natuurlijke substanties worden verkregen, maar die niet aanwezig zijn in natuurlijke producten. Een bereide smaakstof is een product van natuurlijke oorsprong, maar die niet volkomen wordt gezuiverd.
De bekendste smaakstoffen zijn suiker en zout. Zo wordt er dus duidelijk onderscheid gemaakt tussen wat er in de mond gebeurt en in de neus. Gebeurt smaak dan niet in de neus? De mond heeft smaakpapillen met chemoreceptoren voor de basissmaken zoet, zout, bitter, zuur, umami (hartig) en mogelijk ook vet.
Smaakstoffen zijn ingrediënten die in héél kleine hoeveelheden aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze een specifieke smaak of geur te geven (of om een smaak of geur te versterken).
Natuurlijke aromastoffen moeten uit een natuurlijke bron komen en gewonnen zijn met behulp van een natuurlijk proces, bijvoorbeeld koken, stomen of fermentatie. Als de naam van de vrucht erbij staat, bijvoorbeeld 'natuurlijk aardbei-aroma', dan moet het aroma er voor minstens 95% uit gewonnen zijn.
Geur- en smaakstoffen kunnen van natuurlijke stoffen zijn gemaakt, zoals van planten en bessen. Maar ze kunnen ook van synthetische stoffen gemaakt worden, deze komen niet voor in de natuur, maar zijn in een laboratorium bedacht.
Vanille-aroma is gemaakt van vanilline, dat is een synthetische smaakstof met een vanillesmaak en geur. Vanille-extract: dit extract wordt gemaakt op basis van echte vanillestokjes, water en ethanol (alcohol). Alcohol onttrekt de vanillesmaak uit de boon waardoor je een pure vanillesmaak krijgt.
Smaak- en reukverandering is een probleem dat veel voorkomt. De smaak die u proeft of geur die u ruikt komt niet meer overeen met hoe u dacht dat het eten smaakte of rook. Dingen die u vroeger heerlijk vond, kunnen nu plotseling niet meer smaken. Ook kan het smaak- en reukvermogen wisselen per dag.
Ga voor knapperig. Knapperige gerechten, en gerechten met een bite zijn vaak al lekker van zichzelf. "Het zijn drogende elementen die zorgen voor afwisseling in de mond", zegt Klosse. Als je goed op iets moet kauwen, bevordert dat bovendien de aanmaak van speeksel in je mond.
De vanilleboon is een plantaardig product en dus in principe halal. Maar vanille-extract wordt vaak gewonnen met behulp van alcohol en het is onduidelijk of deze volledig verdampt bij het bakken. Islamieten moeten ook oppassen met E-nummer 120.
Een aroma is een mengsel van verschillende geur- en/of smaakstoffen en kan uit wel tien verschillende stoffen bestaan. Aromastoffen worden ook wel aromachemicaliën genoemd: chemische stoffen die gebruikt worden om ergens een bepaalde geur en of smaak aan te geven. Er zijn natuurlijke en synthetische aromastoffen.
Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de mens naast de basissmaken zoet, zuur, zout , bitter en umami, een zesde smaak kan onderscheiden. Het gaat om koolhydraten die we aantreffen in brood, aardappelen, pasta en rijst.
Smaken betekent: een bepaalde smaak hebben, de zintuigelijke ervaring van smaak oproepen.Proeven betekent: de smaak van iets ervaren.
Door het toevoegen van grote hoeveelheden smaakstoffen kan de smaak van tabaksproducten zo sterk veranderen dat ze niet meer naar tabak smaken, maar bijvoorbeeld naar fruit of chocolade. Dat wordt een 'kenmerkend aroma' genoemd: een duidelijk waarneembare andere geur of smaak dan die van tabak.
Zout, pittig, zuur, vet, umami, bitter en zoet zijn de zeven smaken die je wilt gebruiken in de keuken.
Umami is ongezond: Umami zelf is niet inherent ongezond, omdat het een smaaksensatie is die wordt geassocieerd met een verscheidenheid aan natuurlijke, nutriëntrijke voedingsmiddelen. Maar als voedingsmiddelen met veel umami ook veel natrium of verzadigd vet bevatten, zijn ze misschien minder gezond.
Doe het zelf
Lavasblad in een curry, gedroogde paddenstoelen in de soep of Funghi Trifolati in een risotto, pasta of op je pizza; stuk voor stuk smaakmakers met een umami-effect. Of je combineert bepaalde ingrediënten om die gewenste umami-smaak te krijgen én te versterken.
Gistcellen zijn een levensvorm dat niet behoort tot het dierenrijk. Smaakstoffen gemaakt met behulp van gistcellen zijn dus veganistisch. Een natuurlijk aroma mag alleen verwijzen naar een specifieke vrucht of groente als deze daar ook echt van gemaakt is.
Aroma's kunnen dus in principe altijd dierlijke producten bevatten. Enkel de producent kan hierover uitsluitsel geven. Vitamine D3 kan zowel een dierlijke als een plantaardige oorsprong hebben.
Ook aroma is op basis van alcohol, maar dan met een percentage lager dan 35%. De vanillesmaak komt hierbij niet van vanille, maar van vanilline, een synthetische stof met een vanille geur en smaak.
Suikervrije snoepjes, muntjes of kauwgom
Door te kauwen of zuigen, stimuleer je de speekselaanmaak. Heb je meer speeksel, dan heb je een minder droge mond en heb je een minder droge mond, dan heb je minder kans dat bacteriën in je mond feestvieren en heb je dus ook minder kans op een vieze smaak in je mond.
Stimuleer je smaakpapillen door je eten te kruiden, maar let op met suikers en zout. Drink voldoende zodat je slijmvliezen niet uitdrogen. Je kunt kiezen voor koolzuurhoudende dranken die bij voorkeur zoet, zuur of bitter zijn (bv. bitter lemon).
Smaakverandering is normaal als je ouder wordt – feit
Wist je dat smaakpapillen worden eens in de 2 weken afgebroken en opnieuw aangemaakt? Na het 40e levensjaar gaat het afbreken van de smaakpapillen even snel, maar de aanmaak trager. Daardoor zijn er steeds minder smaakpapillen en ervaren we smaak minder of anders.
De meest simpele en tijdelijke oorzaak van een metalige smaak is een bloeding in je mond. Bloed bevat ijzer en smaakt daar ook naar. Een wond aan de binnenkant van je wang of op je tong, bijvoorbeeld als je er per ongeluk op gebeten hebt, kan heel plotseling een metalige smaak veroorzaken.
De geur- en/of smaakzin kunnen tijdelijk of blijvend verminderd/veranderd zijn door bijvoorbeeld infecties (verkoudheid), ontsteking (chronisch geur- en smaakverlies), bestraling op het hoofd, chemotherapie, inname van bepaalde medicatie, te droge mondslijmvliezen, roken, depressie, hoofdtrauma en tumoren.