De vijf monumenten zijn eendagswedstrijden Milaan-San Remo, De Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. De eerste vier monumenten worden in het voorjaar gereden, waardoor alleen de Ronde van Lombardije pas in het najaar op de kalender staat.
De Ronde van Vlaanderen is met 264 kilometer niet voor watjes!
De vijf Monumenten zijn de wedstrijden die over het algemeen beschouwd worden als de oudste, langste en meest prestigieuze klassiekers in het wielrennen. Ze hebben elk een rijke geschiedenis en specifieke kenmerken.
Informatie in woord en beeld over de vijf oudste wielerklassiekers: Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije, met de volledige uitslagen van 1892 tot en met 2016.
Record. Zoals zo vaak in het wielrennen is het ook hier de "Kannibaal" Eddy Merckx die het recordaantal overwinningen in zijn bezit heeft. Merckx won maar liefst 19 (!) keer een monument, waaronder 7 keer Milaan-Sanremo en 5 keer Luik-Bastenaken-Luik.
De eerste wielerwedstrijd vond plaats op 31 mei 1868 in het Parc de Saint-Cloud in Parijs, over een afstand van 1200 meter. De wedstrijd werd gewonnen door de Brit James Moore. Hij reed de wedstrijd op een fiets met rubberen banden. De eerste wedstrijd op Belgische bodem werd verreden in Gent op 11 april 1869.
Roglic rijdt de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Vorig seizoen leek hij als eerste boven te komen op de Muur van Hoei, maar Julian Alaphilippe was net iets sterker en remonteerde hem in extremis nog.
Zo is Milaan-San Remo op 19 maart, de Amstel Gold Race op 10 april, Parijs-Roubaix op 17 april, het EK wielrennen op 21 augustus en het WK op 25 september.
Een klassieker is iets dat een alomtegenwoordig en uniek symbool is van een vergane tijd, hoofdzakelijk vanwege inherente kwaliteit of representatieve status, vaak beschouwd met gevoel van nostalgie.
Eddy Merckx is met een aantal van 182 ruimschoots koploper in dit lijstje. Opgemerkt dient te worden dat hier ook de renners tussen staan die nooit een grote ronde wonnen, deze renners worden cursief weergegeven.
Ronde van Lombardije 2021: Parcours
Zaterdag 9 oktober - Na de augustuseditie van vorig jaar vindt de 'Koers van de Vallende Bladeren' weer als vertrouwd in het najaar plaats. De race van 239 kilometer voert van Como naar een uitdagende finale in Bergamo. Vrijwel al het klimwerk zit in de laatste 150 kilometer.
In 1969 lukte het Eddy Merckx om zowel de gele trui, de bolletjestrui als de groene trui te winnen. Ook heeft De Kannibaal de meeste etappezeges behaald: 34 stuks. Dat record deelt hij sinds 9 juli 2021 met Mark Cavendish.
Over Wout van Aert
Sinds zijn komst bij Team Jumbo-Visma in 2019 wist hij naast diverse Touretappes en de groene trui onder meer Strade Bianche, Milaan-Sanremo, de Amstel Gold Race, Gent-Wevelgem en de Omloop Het Nieuwsblad te winnen.
Klimmers met een stevige acceleratie in de benen, zoals Moreno Argentin (driemaal), Michele Bartoli, Danilo Di Luca en Cadel Evans, juichten voortaan in de Waalse Pijl. Een aparte melding is er nog voor Alejandro Valverde, die in 2006 voor het eerst de beste was op de Muur van Hoei.
Woensdag wacht met De Brabantse Pijl de laatste Vlaamse voorjaarsklassieker van het seizoen. Daarin gaat de winnaar van vorig jaar, Tom Pidcock, op zoek naar een tweede...
Stunt Van Vleuten: ondanks elleboogbreuk solo naar wereldtitel in Wollongong. Van Vleuten verrast in de laatste kilometer de anderen met een aanval en soleert naar de wereldtitel.
In wielrennen heeft rennen de verouderde betekenis 'zich snel voortbewegen'. Wielrennen betekent dus eigenlijk 'je snel voortbewegen op de fiets'. Dat werd later 'om het hardst rijden op de fiets'. Wielrennen kwam rond het begin van de twintigste eeuw in gebruik.
De wielersport leeft in België en Nederland. Niet alleen in de winter tijdens het veldrijden, maar ook in de lente, zomer en herfst tijdens het wegseizoen. België en Nederland hebben een rijke wielergeschiedenis met heel wat bekende wielrenners die grote koersen hebben gewonnen.
Gemiddelde wielrenner: 75 minuten. Tour-renner: 40 minuten.