Als sporter word je niet voor niks aan de magere kwark (naturel) gezet. Magere kwark bevat het hoogste gehalte aan eiwit in vergelijking tot volle kwark of bijvoorbeeld magere vruchtenkwark. Griekse Yoghurt is de enige krachtpatser die (iets) meer eiwit bevat dan magere kwark.
Hoeveel nodig? Onderzoekers hebben geconcludeerd dat ongeveer 20 gram eiwit na het sporten het herstel optimaal bevordert. Dat is ook precies wat in een portie kwark van 200 ml zit.
Magere kwark zonder toegevoegde suikers en smaken, is zeer gezond. Kwark bevat veel calcium en vitamine K2. Vitamine K2 is een relatief onbekende vitamine, maar zeker niet een onbelangrijke vitamine. Deze vitamine zorgt dat calcium wordt opgenomen in de botten en voorkomt dat het in het bloed komt.
Hoewel magere en volle kwark dus allebei gezond kunnen zijn, zijn er wel verschillen. De volle versie is alleen aan te raden als je niet op je calorieën hoeft te letten. Ook kun je het beter niet gebruiken in een dieet dat al rijk is aan verzadigde vetten. Magere kwark is in die gevallen een goede keuze.
Honderd gram volle kwark bevat 140 calorieën, zeven gram vet en wel negen gram eiwit. Daar kun je wel wat (spier)massa mee opbouwen. Met name in combinatie met sport, doet dit wonderen voor je lichaam.
Waarom kwark na het sporten? “Omdat kwark veel hoogwaardige eiwitten bevat”, zegt Gunilla. “Daarmee bevorder je het herstel van spierschade na een intensieve training. Bovendien zitten er andere voedingstoffen in die je lichaam nodig heeft, zoals calcium en vitamine b12.”
Kwark als avondsnack
Bovendien bevat het immers de langzame eiwitten. Dit heeft tot gevolg dat het lichaam, tijdens de slaap bezig is met het afgeven van groeihormonen (tijdens de REM-slaap), en het lichaam zo genoeg voedingsstoffen heeft om de spieren van de noodzakelijke nutriënten te voorzien.
De belangrijkste reden is dat kwark ontzettend rijk is aan eiwitten, belangrijk voor het herstel van je spieren. Daar komt bij dat het veel caseïne bevat, een eiwit waarvan de aminozuren langzaam en geleidelijk aan het lichaam worden afgegeven.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Met kwark krijg je veel calcium binnen. Dit is met name belangrijk voor het onderhoud van botten. Wanneer je namelijk te weinig calcium binnenkrijgt, loop je later meer een groter risico op botontkalking. Daarnaast helpt calcium bij het transport van belangrijke stoffen in het lichaam en gaat het bloedstolling tegen.
Wij krijgen vaak de vraag of het wel gezond is. Ja magere kwark is gezond. Het bevat weinig suiker (minder dan 6 gram suiker per 100 gram) en weinig verzadigd vet. Kortom een gezonde keuze.
Eet minder zuivel (-producten)
Door je inname van zuivel te beperken, kun je problemen zoals buikpijn, winderigheid en andere vervelende darmproblemen aanzienlijk verminderen. Vervang bijvoorbeeld je kwark/yoghurt of whey voor een plantaardige variant of een plantaardige eiwitshake.
Hoeveel kwark je dan het beste kunt eten voor het slapen gaan? De aanbevolen hoeveelheid is om een portie van 250 gram tot 500 gram te nuttigen, zodat je in elk geval voldoende eiwitten binnen hebt voor de nachtrust.
Waarom is kwark een gezond ontbijt? Magere kwark zonder al te veel suikers, dus voornamelijk de naturel variant, is een gezond ontbijt. Kwark bevat veel eiwitten wat goed is voor de spieren en herstel ervan. Maar het bevat ook calcium en vitamine K2.
Is teveel eiwitten schadelijk of ongezond? Eiwitten worden door je lever afgebroken tot ureum en uitgescheiden door je nieren via je urine. Eet je meer eiwitten dan zal je lichaam ook meer ureum aanmaken wat volgens sommige theorieën belastend kan zijn voor je lever en voor je nieren.
De kwark met de meeste eiwitten per 100 gram is Skyr Ijslandse yoghurt van het merk Arla. Deze yoghurt/kwark bevat maar liefst 11 gram eiwitten per 100 gram. Daarnaast is de kwark romig van smaak maar bevat 0% vet. Het mooie van Skyr is dat deze in verschillende smaken te krijgen is.
Relatief veel maar koolhydraten waarvan suikers en relatief veel calorieën. In de categorie magere kwark is de winnaar: de milde naturel kwark van Campina. Relatief veel eiwitten, weinig koolhydraten waarvan suikers en weinig vet.
Kwark met fruit en noten
Inmiddels weten we dat kwark gezond is en gebaseerd is op langzame eiwitten en weinig calorieën. Echter gaat dit bij voorkeur wel om magere kwark! Kwark heeft een neutrale smaak en is daarom goed te combineren met fruit, noten, zaden of zelfs groenten! Dus laat je creativiteit de vrije loop!
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Eet 3 tot 4 uur voor de krachttraining een maaltijd met voldoende eiwitten (bijvoorbeeld zuivel zoals melk, yoghurt en kaas, of vlees, vis, eieren of tofu) en koolhydraten (bijvoorbeeld volkorenbrood, -pasta en aardappels).
Na het sporten is het advies om binnen 2 uur na de inspanning 20 tot 40 gram eiwit te eten of drinken. Waarvan ongeveer 8 tot 10 gram aan essentiële aminozuren, met daarbij 2 tot 3 gram aan leucine. Leucine zit bijvoorbeeld in melk, kwark, ei en kaas. Leucine speelt een belangrijke rol bij het herstel van spiermassa.
1-2 uur vóór het sporten – Eet iets licht verteerbaars, zoals een banaan of een reep. Grote maaltijden of producten die veel vetten, eiwitten en/of vezels bevatten, kan je lichaam niet meer op tijd verwerken en kunnen voor problemen zorgen.