Een pannenkoek weegt tussen de 70 en 100 gram en bevat tussen de 100 en 300 kilocalorieën. Pannenkoeken zijn stukken vriendelijker voor de lijn dan bijvoorbeeld koffiekoeken, cake, donuts of frietjes. Die bevatten per 100 gram bijna de helft meer calorieën en vet.
Een pizza lijkt gezond: in feite is het deeg met voedingsmiddelen als champignons, tomaat en kaas, gebakken in de oven. Maar vergis je niet. Een pizza bevat al snel zo'n 800 tot ruim 1000 calorieën. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
Een naturel pannenkoek heeft niet veel voedingswaarden en is daarom geen volwaardige maaltijd. Om de pannenkoek gezonder te maken volgen hier een aantal tips: Vervang de poedersuiker of stroop door fruit. Gebruik tarwemeel in plaats tarwebloem.
De gezoete pannenkoek van Plus bevatten veruit de meeste calorieën, 203 KCal. per stuk. De naturel versie van Oké levert met 127 KCal. per stuk het minste aantal calorieën.
Twee pannenkoeken met divers beleg én een drankje tellen samen al snel 500 kilocalorieën. Te veel voor een tussendoortje, maar heel acceptabel voor een avondmaaltijd. Vervang de suiker, stroop, jam, honing, het roomijs, de slagroom of chocoladesaus door vers fruit en wat kaneel en je maakt er een slanke maaltijd van.
Yes! Pannenkoeken voor het eiwitdieet! Deze eiwitrijke / low carb pannenkoeken zijn de ideale maaltijd tijdens je eiwitdieet. Ze bevatten erg veel eiwitten (of proteïnen) en ze bevatten extreem weinig koolhydraten.
Een favoriet van veel kleinkinderen is de pannenkoek. Deze lekkernij is niet alleen geschikt voor ontbijt, wij Nederlanders eten het ook graag als avondeten. De gewone simpele Hollandse pannenkoek kan op een gegeven moment een beetje saai worden. Gelukkig kan je ook gemakkelijk snel met pannenkoekjes variëren.
Kant-en-klare pannenkoeken zijn minder gezond, omdat ze vaak E-nummers bevatten die zorgen dat de pannenkoeken houdbaar blijven. Ook witte bloem die in het pannenkoekenbeslag te vinden is, is niet zo gezond.
Hoeveel kcal pannenkoekenrestaurant? Een appelpannenkoek, een pannenkoek met ham en ananas of een naturel pannenkoek bevat zo'n 500 kcal, een acceptabele hoeveelheid voor een avondmaaltijd.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.
Tips voor een gezondere pannenkoek
Kies in plaats van gewone witte bloem voor volkorenmeel of meergranenmeel. Het bevat meer vezels dan witte bloem en is daardoor gezonder. Gebruik olie of vloeibare bak- en braadproducten. Hierin zit minder verzadigd vet.
Er zit 4,8 gram vet in 1 stuk (70 gram) pannenkoek kant-en-klaar, waarvan 1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Het gezondst
Op volgorde van prijs: Plus mix voor volkorenpannenkoeken, G'woon mix voor Pannenkoeken Volkoren en Koopmans pannenkoeken volkoren.
Bananen zijn geschikt om te eten als je wilt afvallen. Ze hebben, zoals iedere fruitsoort, belangrijke voedingswaardes en kenmerken. Ze bevatten veel vezels en kalium.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Havermout pannenkoeken bevatten koolhydraten, eiwitten en zijn ideaal als brandstof voor het hardlopen. Vind hier het makkelijkste recept voor gezonde pannenkoeken én lees waarom pannenkoeken zo goed zijn om te eten voor het hardlopen.
Nederlanders gemiddeld 3 of 4 pannenkoeken per keer eten. 81% van de Nederlanders hun pannenkoek het liefst met stroop eet. 68% met poedersuiker en 56% met spek. vrouwen gezien worden als de beste pannenkoekbakkers.
Vezels, vitaminen en mineralen
De volkoren pannenkoek bevat wat minder koolhydraten, en iets meer eiwit dan de originele pannenkoeken. Het grootste verschil zit in de hoeveelheid vezels: de volkoren pannenkoek bevat ruim drie keer zoveel vezels. Naast meer vezels bevat volkorenmeel ook meer vitaminen en mineralen.