Dit is natuurlijk afhankelijk van het project die je gaat uitvoeren. Zo is multiplex sterker dan OSB, dankzij de natuurlijke structuur van het gebruikte hout. Dit maakt multiplex beter bestand tegen trekbelasting dan OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en bindmiddel.
Multiplex is onder meer geschikt voor de constructie van scheidingswanden, tafelbladen, vloeren en allerhande betimmeringen binnenshuis. Spaanplaat bestaat uit samengeperste en gelijmde houtsnippers Het is een vrij zwaar plaatmateriaal met weinig structurele sterkte. Daartegenover staat dat het relatief weinig kost.
Zo is er gemelamineerde spaanplaat door de spaanplaat te bedekken met melamine. Om de uitstraling van de spaanplaten te verbeteren, kan er ook een plaat van echt hout bovenop worden bevestigd. Kracht en duurzaamheid - spaanplaat is een stevig en duurzaam materiaal dat uitstekend presteert onder druk.
MDF heeft een fijnere structuur dan spaanplaat waardoor het gemakkelijker is om een laklaag of poederlak afwerking toe te passen. Hoe hoger de densiteit van de MDF plaat, hoe sterker het materiaal.
Het verschil tussen spaanplaat en OSB platen
In OSB platen worden grotere houtsnippers gebruikt dan in spaanplaat. Die snippers vormen een mozaïekstructuur, waardoor OSB platen veel sterker zijn dan spaanplaat. Ze hebben ook een betere isolatiewaarde.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dan de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
Multiplex is in verschillende diktes verkrijgbaar variërend van 3 tot 40 mm. Voor vloeren en wanden wordt een dikte van 18 of 21 mm gebruikt.Voor plafonds is een dikte van 12 mm gebruikelijk.Multiplex van 40 mm wordt gebruikt voor deurplaten en meubels.
De gelaagde eigenschap van multiplex is dus naast een voordeel, ook direct een nadeel. Het zorgt er namelijk voor dat het hout sneller vatbaar is voor waterschade als het wordt blootgesteld aan lekken. Dit maakt het hout dus minder geschikt voor vochtige ruimten zoals bijvoorbeeld de badkamer.
multiplex is sterker dan massief hout met dezelfde dikte. het materiaal is verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen. multiplex is sterker en lichter dan MDF, en kent vrijwel geen kruip (vervorming van het materiaal). Multiplex geniet daarom voor belaste beplating de voorkeur.
Voordelen van MDF
Een MDF plaat is vrij sterk. Het is in ieder geval een stuk sterker dan spaanplaat, maar een stuk minder sterk dan multiplex, OSB en massieve houtsoorten. De platen zijn vrij van noesten, zijn mooi vlak en hebben een egale kleur. Ze zijn dus ideaal om strak in de lak gezet te worden.
Veelzijdigheid: spaanplaat kan worden gebruikt voor veel verschillende toepassingen, van meubels tot vloeren en kasten. Duurzaamheid: hoewel het niet zo sterk is als massief hout, is spaanplaat nog steeds behoorlijk duurzaam en kan het goed standhouden bij dagelijks gebruik.
Met een houtboor kan je heel precies boren in verschillende hout soorten. Je kunt er bijvoorbeeld boren in zacht- en hardhout, triplex en spaanplaat. De houtboor is te herkennen aan het kleine punten aan de onderkant waardoor je dus precies te werk kan gaan.
Door de samenstelling van Multiplex brengt dit plaatmateriaal een hoop voordelen met zich mee: Omdat de houtvezels in verschillende richtingen op elkaar zijn gelijmd, is het materiaal bijzonder sterk. Door deze sterkte is deze houtsoort beter bestand tegen scheuren of breuken wanneer het hout belast wordt.
Spaanplaat is een voordelig en een breed inzetbaar plaatmateriaal geschikt voor veel toepassingen. Een spaanplaat is opgebouwd uit samengeperste houtsnippers met een toevoeging van lijm. Hieruit ontstaat een sterke, robuuste vlakke plaat wat geschikt is voor houten vloeren, voorzet- en scheidingswanden en platte daken.
Het principe is hetzelfde als bij de spaanplaat, want ook de MDF-plaat wordt van houtresten en lijm gemaakt. Het verschil tussen spaanplaten en MDF is echter, dat er bij MDF geen hele houtspanen, maar kleine vezeltjes verlijmd en samengeperst worden. Daardoor zijn deze platen bijzonder buigzaam en robuust.
In bepaalde richtingen is multiplex sterker dan massief hout in dezelfde dikte. Dit komt door de kruislingse verlijming van de fineerlagen. In vergelijking tot MDF, eveneens een veelgemaakte keuze, is multiplex sterker, heeft het nog steeds de uitstraling van hout en kan het meer gewicht dragen.
Dat komt mede doordat kapbedrijven zich vooral toeleggen op de oogst van naaldhout, waar de markt fors voor wil betalen. Doordat er minder berkenbomen worden geveld, wordt deze houtsoort steeds duurder. Triplexfabrieken betalen er al gemiddeld 30% meer voor.
Behandel het hout daarom goed. Juist als de plaat goed is behandeld en aangebracht volgens de voorschriften, gaat okoume hout probleemloos 30 jaar mee en is deze net zo intact als aangebracht.
Werken met multiplex
Voor het gebruik van grotere schroeven is voorboren dan ook aanbevolen. Let wel, doordat er bij multiplex platen gebruikgemaakt wordt van natuurlijke materialen kan het bij temperatuurwisselingen kromtrekken.
Tegenwoordig bestaan er aluplex of ook wel alustabiel platen genoemd. Deze platen zijn voorzien van twee aluminium lagen in de plaat. Deze laagjes liggen zo'n 7mm diep in de plaat. De aluminium lagen zorgen ervoor dat vocht niet verder het hout in kan trekken om zo het kromtrekken te verminderen/voorkomen.
Ook populier multiplex – in Nederland de meest gebruikte aftimmerplaat – is vorig jaar 25% duurder geworden en komt daarmee bijna op hetzelfde niveau qua prijs als de goedkoopste okoume-plaat. Maar dat is niet alles. Constructieplaten zijn onderhevig aan prijsschommelingen en ook die zijn duurder geworden.
Multiplex is samengesteld uit verschillende fineerplaten en omdat hout zonder bescherming niet goed bestand is tegen water, geldt dat ook voor multiplex. Wel is multiplex WBP verkrijgbaar. Multiplex WBP staat voor Water Boiled Proof en is daarmee in principe geschikt voor gebruik in een vochtige omgeving.
Multiplex bewerkt u het beste met het het juiste gereedschap. Wij adviseren u daarom tijdens het op maat zagen van multiplex een goed scherp zaagblad te gebruiken. Multiplex is ook goed te bewerken met een bovenfrees. Voor het boren van gaten in multiplex is een houtboor met centreerpunt aan te raden.
Wat is de prijs van multiplex 18 mm? Wat het kost om multiplex 18mm platen aan te schaffen, hangt af van het materiaal en de benodigde afmeting. Je bent met een prijs van €60,03* per plaat van 2500x1220 mm het goedkoopst uit wanneer je gaat voor multiplex 18 mm interieur.