Een stof krijgt een E-nummer als deze door de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) is goedgekeurd. In de wet staat aan welke producten een E-nummer mag worden toegevoegd en hoeveel van dat E-nummer mag worden toegevoegd. Voor elk E-nummer is een veilige grens opgesteld.
Alle E-nummers zijn goed onderzocht, goedgekeurd en kunnen daarom veilig in producten gebruikt worden. Toch zijn er mensen die producten met E-nummers liever mijden. Dat komt vooral doordat er verhalen in omloop zijn die mensen waarschuwen voor E-nummers, omdat deze schadelijk voor de gezondheid zouden zijn.
E621. Veruit het beruchtste E-nummer is smaakversterker E621 (mononatriumglutamaat). Op internet worden er verschillende horrorverhalen over gedeeld. Het zou bijvoorbeeld verslavend zijn of hartkloppingen veroorzaken.
Veelgehoorde klachten die worden gelinkt aan het (overmatig) consumeren van E621 zijn: Allergische reacties zoals hoofdpijn, buikpijn, slapeloosheid, eczeem, hyperactiviteit en opgezwollen ledematen. Persoonlijkheidsveranderingen zoals woedeaanvallen, schizofrenie, apathie en gedragsstoornissen.
E621(mononatriumglutamaat), ook wel bekend onder de naam ve-tsin, is ook eetlustopwekkend.
We eten ook delen van insecten in de vorm van E-nummers (hulpstoffen). Voorbeelden zijn E120 (een natuurlijke rode kleurstof, gewonnen uit de schildluis Dactylopius coccus), E904 (schellak, een natuurlijk hars, een uitscheidingsproduct van diverse Indiase luizen) en E901 (bijenwas, uitgescheiden door bijen).
Fruit: boordevol e-nummers
Want in 'natuurlijke' producten, zoals bijvoorbeeld een blauwe bes, zitten meer dan 13 e-nummers. Een banaan bevat er minimaal vijf. En een passievrucht bevat alleen al twaalf e-nummers aan kleurstoffen.
E640: Wordt gebruikt als broodverbeteraar. Het wordt gemaakt uit gelatine en slachtafval. Deze kunnen beiden van varkens of niet halal geslachte dieren komen.
Opvallend: het enige ingrediënt dat Coca Cola ligt en Coca Cola zero van elkaar onderscheidt is voedingszuur E331,wat staat voor natriumcitraat (een zout van citroenzuur), dat dienst doet als zuurteregelaar in het drankje. Rode E-nummers in cola light en zero: aspartaam (E951) en acesulfaam-k (E950).
Kaliumsorbaat (E 202) bestaat uit het kaliumzout van sorbinezuur en wordt zowel in cosmetica als in de voedingsmiddelenindustrie als conserveermiddel gebruikt. Het wordt als veilig beschouwd omdat het in het menselijk lichaam wordt omgezet in water en CO2.
E-nummers zijn zo slecht niet. Maar het is natuurlijk wel zo dat e-nummers vaak in producten zitten waar andere stoffen in zitten die niet heel erg goed zijn voor de gezondheid (suiker, zout, wit meel).
Is Citroenzuur gevaarlijk? Het citroenzuur wordt gebruikt om aan het voedsel zure smaak te geven. Het wordt ook toegevoegd in fruitsappen en jams. Verzorgingsproducten die citroenzuur bevatten worden niet gevaarlijk beschouwd voor de huid.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Daarom zijn bananen zo gezond. 1. Bananen bevatten veel kalium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Ook zorgt kalium voor verlaging van de bloeddruk en is het nodig voor een goede functie van het hart, de nieren en vooral van de hersenen.
Van nature bevat elke tomaat, ook de biologische, minstens 13 E-nummers. De natuurlijke conserveermiddelen zijn met een sterretje gemarkeerd: E140 chlorofyl. E160a carotenoïden.
Gelatine is een ingrediënt dat wordt bereid uit dierlijk collageen. Dus als er gelatine bij de ingrediënten staat, dan is dit van dierlijke oorsprong. Er hoeft niet vermeld te worden van welk dier. Overigens: gelatine heeft geen E-nummer.
E-nummers die regelmatig in brood voorkomen en wel dierlijke ingrediënten (inclusief melk en ei) kunnen bevatten, zijn: E322, E470 t/m E472, E481 t/m E483 en E920. Van deze E-nummers mag alleen E322 (lecithine) worden gebruikt in biologisch brood, volgens de Europese verordening inzake biologische productie.
Vogelbescherming Nederland adviseert echter vogels nooit pindakaas te geven die bestemd is voor menselijke consumptie maar speciale vogelpindakaas. Deze pindakaas met noten en insecten bevat namelijk ongebrande pinda's en er is geen zout aan toegevoegd. Het gezonde alternatief voor uw tuinvogels.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Op z'n tijd een chippie eten kan echt geen kwaad. Maar doe het niet meer dan één keer per week en geniet er extra van op het moment dat het 'mag'. Om je porties te controleren kun je de chips bijvoorbeeld in een bakje doen en daarna de zak uit zicht leggen.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.