Dit gaat vaak fout:Overdreven kijken om goed aan de examinator te laten zien dat je kijkt. Te nonchalant kijkgedrag. Te gehaast door de spiegels vliegen en te weinig echt waarnemen. Te kort voor de auto kijken en daardoor laat reageren op situaties.
Hoeveel fouten mag je maken bij praktijkexamen auto 2023? Bij het praktijkexamen voor het autorijbewijs mag je natuurlijk fouten maken zolang het de verkeersveiligheid maar niet in gevaar brengt en zolang jij maar laat zien dat je het zelfstandig kan oplossen.
Tot de eliminerende fouten behoren het rijden met te hoge snelheid, het negeren van verkeerslichten en het niet stoppen voor een stopbord. Als de kandidaat een eliminatiefout begaat, wordt hij of zij automatisch aangehouden en moet hij of zij het praktijkexamen opnieuw afleggen.
De kandidaat mag dus maximum 9 lichte fouten of maximum 1 zware én 4 lichte fouten maken.
De examinator let onder meer op uw beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. De examinator beoordeelt u op zeven examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere manoeuvres.
Het tijdstip van de dag is cruciaal bij het plannen van je rijexamen. Over het algemeen zijn de ochtenduren direct na de spits en de late middaguren voor de avondspits de beste keuze. Tijdens deze perioden is het verkeer meestal rustiger, wat zorgt voor minder stress en een betere concentratie.
Een veel voorkomende reden waarop examenkandidaten zakken voor het praktijkexamen is kijkgedrag. Blijf dit constant extra braaf in de gaten houden! Een fout kan bijvoorbeeld zijn, dat er te gehaast in de spiegels wordt gekeken. Te laat kijken is ook een veelvoorkomende tekortkoming.
Wij beoordelen niet of u al dan niet terecht gezakt bent voor het examen. Dit is een beslissing die de examinator maakt. Tegen deze beslissing kunt u geen bezwaar of beroep instellen.
Een examinator kan je ook op te langzaam rijden laten zakken. Doe dit dus niet en rijd zoals je tijdens je normale rijlessen hebt gedaan.
Als je 4 keer binnen 5 jaar zakt voor je rijexamen, doe je daarna een speciaal examen. De examinator heeft dan meer tijd voor jou. En je krijgt meer persoonlijke begeleiding. Het speciale examen noemen we 'nader onderzoek rijvaardigheid'.
Ingreep gehad voor je rijexamen? Vanaf volgende week moet je minimaal zes weken wachten voordat je een herexamen mag doen. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) stelt deze verplichte wachttijd in omdat de rijvaardigheid van de examenkandidaten vaak te slecht is.
Het CBR bepaalt niet hoeveel mensen er wel of niet mogen slagen.
Bijzondere verrichtingen
Parkeren, keren, de hellingproef: tijdens je rijexamen moet je twee bijzondere verrichtingen uitvoeren. Maak je hierbij een foutje, dan zak je in de meeste gevallen. Omdat de bijzondere verrichtingen toch wel een vak apart zijn, is dit vaak een reden om te zakken.
De algemene regel is dat je nooit tweemaal dezelfde examinator zal hebben. Maar soms kan het niet anders doordat de andere collega's al weg zijn bijvoorbeeld. Een examinator kan je niet weigeren, tenzij je geen examen wenst af te leggen en meteen betaalt voor een nieuw examen.
Twee keer na elkaar niet geslaagd voor het praktijkexamen? Dan moet u verplicht de opleiding van 6 uren volgen in een erkende autorijschool. Een certificaat van deze opleiding is noodzakelijk om het examen opnieuw af te leggen. Lessen gevolgd vóór de gefaalde examens komen niet in aanmerking.
In één keer slaagde 48% van de mannelijke kandidaten, en 39% van de vrouwelijke kandidaten. Dus 52% van de mannen en 61% van de vrouwen doet één of meer keren herexamen. Ongeveer 20% zakt vier of meer keer.
Het gemiddeld aantal lesuren voor het rijbewijs is ongeveer 43 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2021). Het aantal rijlessen dat je nodig hebt, is voor iedereen anders. Niet iedereen leert even snel. Laat de instructeur van je rijschool daarom inschatten hoeveel rijlessen jij nodig hebt.
4 weken wachten na eerste keer zakken
Ook één keer zakken leidt namelijk al tot een verplichte wachttijd bij het CBR. Je moet in dat geval minimaal 4 weken wachten, voordat je opnieuw examen mag doen. In de praktijk levert dat gelukkig geen problemen op. De wachttijd is door de drukte in de meeste gevallen al langer.
Je examinator vraagt je bijvoorbeeld het kenteken van een stilstaande auto te lezen op ongeveer 25 meter afstand. Als voorbereiding op de rit stelt de examinator je mogelijk ook wat vragen over de auto. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan hoe je de motorvloeistof checkt en wat de lampjes op het dashboard betekenen.