Een abces is kort door de bocht een met etter – pus in het Latijn – gevulde holte (zwelling) die overal in het lichaam kan voorkomen. Onder meer in de mond en dan met name in de kaak of de keel, in de lies, onder de oksels, rond de anus of in de buik.
Het kan zijn dat u alleen het lijfje heeft verwijderd en dat de kop in de huid is blijven zitten. Deze komt er vanzelf uit. Dit kan soms gaan ontsteken, dan wordt het rood en warm en kan er pus uitkomen. Dit is een reactie van uw lichaam en hierdoor laat de kop los van uw huid, dit kan geen kwaad.
Abcessen zijn vrijwel altijd het gevolg van een bacteriële infectie. De bacteriën scheiden toxinen af en veroorzaken het afsterven van cellen ter plaatse en een ontstekingsreactie, die afweercellen aantrekt, die ten dele ook weer uit elkaar barsten. Hierdoor ontstaat een holte in het weefsel, gevuld met etter.
Maak de wond goed schoon door alle gele vloeistof weg te halen met een Wondspray. Gebruik eventueel ook een pincet om de verharde gedeeltes te verwijderen. Als er daarna nog wondvocht uit je wond komt, kun je dit het beste absorberen met een pleister.
Bij een lichte huid is de wond dan vaak ook roder. Bij een donkere huid is dat niet altijd te zien. Er komt geel-wit vocht (pus) uit uw wond.
Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie:als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.
Pus of etter is een meestal dik- of dunvloeibare substantie (kleur: witgeel of geel) die zich in het lichaam in een holte zoals een abces bevindt bij langer bestaande ontstekingen, of die uit ontstoken wonden vloeit.
Je kunt dit trouwens zien doordat de huid rondom de wond een beetje op gaat zwellen, wat rood wordt en ook gevoelig kan zijn. Je kunt ook te maken krijgen met een beetje wondvocht. Maak je daarover geen zorgen, het is een signaal dat het lichaam aan het werk is.”
De aanmaak van pus is dus een natuurlijke afweerreactie van het menselijk lichaam. Zo worden ziekteverwekkers onschadelijk gemaakt. Maar omdat zich in pus ook levende bacteriën bevinden, is het belangrijk dat een abces niet gesloten blijft.
In de gele laag zitten celresten en samengeklonterde eiwitten. Deze laag moet worden verwijderd om de wondgenezing in gang te zetten. Het doel van de behandeling is het reinigen van het wondbed en absorptie van overmatig exsudaat. Ook gele wonden bevinden zich in de reactiefase.
Wij raden aan om de ontstoken wond te ontsmetten en goed droog te houden. Er bestaan verschillende ontsmettings- en verzorgingsproducten om een ontstoken wond mee te behandelen. Het is van belang om een wond altijd eerst goed met water te spoelen. Daarna moet je de wond met een steriel gaasje netjes droogdeppen.
Het bobbeltje wordt groter en doet pijn. Als een ontstoken cyste opengaat, kan er talg en pus uitkomen.
Een abces zal niet vanzelf genezen en als het niet wordt behandeld, kan de infectie zich verspreiden naar het kaakbot en naar andere delen van het hoofd en de nek.
Bij een loopoor is het trommelvlies kapotgegaan en komt er pus uit het oor. De pus is lichtgeel, dun en het stinkt – niet te verwarren met oorsmeer dat er donkergeel uitziet, vaster is en niet ruikt.
Zolang u wonden heeft, lekt er wondvocht met soms wat (oud) bloed. Dit stopt vanzelf, zodra de wonden zijn genezen. U kunt een maandverband dragen om dit op te vangen. Verwissel dit verband regelmatig.
Etter bestaat uit vervloeide dode weefselcellen, levende en dode bacteriën en dode witte bloedcellen.
Experts adviseren: alléén als het absoluut noodzakelijk is. En helaas is pijn geen noodzakelijkheid. Het wordt alleen gedaan als een abces is geïnfecteerd en deze procedure is vereist, of als je een groot abces hebt dat te lang duurt (weken tot maanden) en de pijn volledig ondraaglijk is.
Pus (geelgroene afscheiding)
Een gekleurde afscheiding in waterige of vastere vorm die uit het oog komt. Dit symptoom kan voorkomen bij de volgende aandoening: Ontstoken oogslijmvlies (conjunctivitis)
Orale antibiotica kunnen de bacteriën doden die de infectie veroorzaken en voorkomen dat de infectie zich uitbreidt of het gebied opnieuw infecteert. Dit kan ook de zwelling en pijn in het gebied verminderen. Antibiotica zijn echter geen vervanging voor tandheelkundige ingrepen en ze zullen het abces niet genezen.
geel: de kleur ontstaat door geel geïnfecteerd beslag (vervloeiende necrose, pus).
Waar: Wanneer een wond jeukt, geeft dit aan dat het genezingsproces aan de gang is. We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je wond jeukt. Na het ontstaan van de wond begint de aangedane huid vaak te tintelen of te jeuken.
Een zwarte wond bevat necrotisch (dood) weefsel dat meestal verwijderd moet worden. Dit kan op verschillende manieren. Necrose belemmert de wondgenezing en dient daarom meestal te worden verwijderd (debridement). Als de wond droog is kan ervoor gekozen worden om deze droog te houden tot de korst loslaat.
Wat is Wond beslag? Wond beslag verwijst naar het geel/witte materiaal in het wondbed; het is meestal nat, maar kan droog zijn en heeft over het algemeen een zachte textuur. Het kan dik zijn en aan het wondbed hechten, aanwezig zijn als een dunne laag of vlekkerig over het wondoppervlak.
Zo'n wond kan erg bloeden en pijn doen. U kunt een kloppend gevoel hebben in uw vinger. Dit komt doordat er in vingers veel bloedvaten en zenuwen zitten.
Een ontstoken wond ziet er in de meeste gevallen ernstig uit, maar kan dus met een goede verzorging vanzelf genezen.