"De gevlekte scheerling is één van de giftigste planten van Nederland", zegt Van Walsum, maar het is zeker niet de enige veelvoorkomende plant die gevaarlijk is. "Denk bijvoorbeeld aan de taxus.
Enkele voorbeelden: zeer giftige tuinplanten: blauwe monnikskap (07), doornappel (10), gevlekte aronskelk (11) , goudenregen (05), herfsttijlroos (12), meiklokje (13), oleander (14), papaver (15), taxus (04), cipressen (16), vingerhoedskruid (08)
Vingerhoedskruid. Een prachtige inheemse plant die ook in siertuinen aangeplant wordt. Vingerhoedskruid veroorzaakt irritatie bij aanraking, maar na inname via de mond ontstaan nog veel ernstiger symptomen. De gifstoffen werken in op het hart, waardoor ze zelfs een hartstilstand kunnen veroorzaken.
Klimop (Hedera helix)
Hoewel ook de bladeren gif bevatten, zijn vooral deze bessen gevaarlijk. Grote hoeveelheden contact met de plant of het sap van de bessen kan zorgen voor huiduitslag. Inname ervan heeft koorts, braken, buikpijn en een suf gevoel tot gevolg.
Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop. Dit komt door de Cyanide die in de plant zit.
De Hortus heeft sinds een paar dagen een nieuwe aanwinst. Gympie gympie heet deze plant in Australië, en hoewel de naam iets schattigs doet vermoeden is het de 'pijnlijkste plant ter wereld'. Dendrocnide moroides heet deze gevaarlijke plant in het Latijn.
Botulinetoxine is de meest giftige stof voor zover bekend. Het verlamt de zenuwen die de spieren aansturen, die hierdoor verslappen. Ca. 15 nanogram van de stof is voor de mens al dodelijk en het gif behoort daarom tot de meest gevaarlijke klasse biologische wapens.
- De monnikskap staat bekend om haar extreme giftigheid, in alle delen van de plant. Maar ondanks de giftigheid werd de monnikskap in het verleden gebruikt voor medicinale doeleinden, zoals pijnverlichting/verdoving.
Er zijn geen algemene kenmerken die typisch zijn voor giftige planten. Van elke plant moet je dus de naam kennen. Hou daarom de namen van planten in de tuin en binnenshuis goed bij. Met de naam van de plant kan je de giftigheid opvragen bij het Antigifcentrum of opzoeken.
Welke plant is dodelijk als je er te lang onder zit? Een waterlelie.
Planten doen dus ook aan seks. Om zich voort te planten moet er een zaadcel bij een eicel komen, net als bij dieren. De meeste planten hebben in de bloem een stamper (het vrouwelijke deel) en daaromheen meeldraden (het mannelijke deel). Deze meeldraden produceren stuifmeel (pollen).
Varens behoren tot de oudste planten ter wereld. Er zijn fossiele resten gevonden van zo'n 420 miljoen jaar oud en lange tijd waren (boom)varens de meest voorkomende planten op het aardoppervlak.
Een nieuw ontdekte orchideeënsoort uit Madagaskar is echter zo lelijk als de nacht. De plant, Gastrodia agnicellus, werd eerder dit jaar ontdekt in de schaduw van bladeren op de grond van een bos op Madagaskar. De kleine, bruine orchidee brengt het grootste deel van zijn leven ondergronds door.
De grootste vleesetende plant is de Nepenthes Rajah
Dit is een bekerplant die zich bevindt in het Maleisische Borneo. We geven jou graag wat meer informatie over deze gigant: Grootte: De bekers (of vallen) van de Nepenthes Rajah kunnen tot wel 41 cm in lengte en 20 cm in breedte worden.
Vaak staan er meerdere cyathia bijeen omgeven door (ook weer gekleurde) schutbladen. Het sap van alle soorten is GIFTIG!
De Hibiscus heeft geen giftige eigenschappen. Zoals bij de meeste sierplanten is het desondanks niet aan te raden om de planten op te eten aangezien ze hier niet voor zijn gekweekt. In bepaalde culturen wordt de bloem wel in salades gebruikt, en deze is dan ook eetbaar.
De Orchidee is geen giftige plant, al wordt het niet aangeraden om een hap te nemen van de bladeren. Let dus wel een beetje op met kinderen en huisdieren. Het sap van de Orchidee kan wellicht voor wat huidirritatie zorgen, maar niets ernstigs. De Orchidee is een redelijk makkelijke plant om in huis te hebben.
Kenmerken plant:
Naalden en zaden zijn zeer giftig.
Vaak vragen mensen zich af op klimop of hedera in een boom gevaarlijk is. Het antwoord is (zoals bij vele vragen) tweeledig. Nee, klimop is niet gevaarlijk voor de boom zelf.