Griekse ijskoffie (frappé) maken
In Griekenland is de frappé tegenwoordig niet meer weg te denken. Je vindt ze dan ook overal.
Griekse frappé is een ijskoffie. Maar anders dan de ijskoffie die we in Nederland kennen. Je maakt hem namelijk met oploskoffie. Het liefst een beetje sterk.
Griekse ijskoffie, frappé - frapé
Het is een koud koffiedrankje voor bij het zwembad, op het strand of lekker in je eigen achtertuin. "Frappé is een van de populairste koffie soorten in Griekenland. De naam frappé komt uit het Frans, waarmee drankjes bedoeld worden die gekoeld zijn met ijs.
Het Frappuccino drankje is gebaseerde op een ijs cappuccino en wordt soms aangevuld met slagroom. Een Frappuccino zal espresso, koffie, slagroom, zoetstoffen en melk bevatten.
Het is een combinatie van een koud drankje en een dessert.
Het verschil tussen een frappuccino en een ijskoffie is, dat de frappuccino gemixed is met ijsklontjes tot een soort milkshake. Soms gaat er ook vanille-ijs en slagroom in. Deze ijskoffie is gewoon een koude koffie met ijsblokjes en een beetje melk. Veel minder calorieën dus.
Bestel je een frappuccino, dan krijg je cappuccino gemixt met ijsklontjes, wat sterk lijkt op een milkshake. De klassieke ijskoffie is gewoon een koude koffie, waar je ijsblokjes aan toevoegt.
Snelle ijskoffie met melk
Zet een sterke koffie of dubbele espresso. Roer de koffie door, zodat de suiker meteen oplost. Vul het glas nu voor driekwart met ijsklontjes. Voeg een scheutje (amandel) of volle melk toe en serveer de ijskoffie meteen.
Nescafé Frappé is een verfrissende melkkoffie die je koel houdt. Je kunt 'm mengen met een lepel, of schudden met een shaker. Voeg wat ijs toe, roer je koffie en geniet van je heerlijk koele traktatie. Nescafé Frappé is een verfrissende melkkoffie die je koel houdt.
Kun je ook een Frappuccino bestellen; een espresso met geschuimde melk of een Freddoccino; een bevroren mix die eruitziet als waterijs met een koffiesmaak, meestal geconsumeerd tijdens de warme dagen van de zomer.
Een koude kop koffie is overigens ook ongezonder dan een verse, hete kop. Volgens onderzoekers aan de Thomas Jefferson University en Philadelphia University in de Verenigde Staten zitten er in koude koffie veel minder antioxidanten, en laat die antioxidanten net datgene zijn wat koffiedrinken gezond maakt.
De koffiepoeder, melk en suiker worden met ijswater in een beker gedaan en met een speciale mixer tot een geheel geklopt. Vervolgens worden enkele ijsklonten toegevoegd en klaar is de frappé. Het wordt geserveerd in een hoog glas en gedronken door een rietje.
Reacties. (sterke) koffie, ongeveer 120 ml 120 ml melk Suiker/zoetstof, zoveel als je zelf lekker vindt.
In de meeste ijskoffies zit wel iets van melk. Je kunt echt alle melk gebruiken die je zelf lekker vindt! Er is geen goed of fout. Gewone koemelk is iets wat ik al tijden niet meer koop en ik ga eigenlijk altijd voorn een plantaardige melk.
Hoe lang kun je IJskoffie bewaren? In de vriezer kan de ijskoffie 2 tot 3 maanden bewaard worden, en in de koelkast afgedekt nog een week. Na een week zal de koffie slapper worden, en dat is ook de reden dat dit drankje niet al te lang in de vriezer bewaard kan worden.
Ingrediënten: Halfvolle MELK (75%), Starbucks koffie (water, koffie-extract) (18,2%), suiker (6,5%), karamelaroma (bevat MELK), zuurteregelaar (kaliumcarbonaat), Hoog cafeïnegehalte (30mg/100ml).
IJskoffie, met name cold brewed koffie, is minder zuur dan zijn warme tegenhanger. Het is zelfs tot 67% minder zuur dan warme koffie, wat beter is voor je maag en tanden. De zuurgraad in koffie zorgt voor een bittere smaak, wat er dus voor zorgt dat ijskoffie zowel gezonder als smaakvoller is dan warme koffie.
Gezonde volwassenen kunnen ongeveer gemiddeld 400 mg cafeïne per dag innemen zonder dat negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op maximaal ongeveer 6 kopjes (125 milliliter) koffie per dag, als je daarnaast geen andere voedingsmiddelen met cafeïne neemt.
Als je een frappe mixer/handmatige melkopschuimer hebt, kun je de koffie, suiker, en 2 el water makkelijk in een glas opschuimen. Schenk de opgeschuimde koffie in een glas, vul met ijsblokjes en vul aan met melk, water, of een mix! Hoe meer melk, hoe romiger. Serveer het drankje met een (herbruikbaar) rietje.
Laat een pak langhoudbare melk eerst afkoelen in de koelkast. Wanneer de melk goed koud is, schuimt deze veel beter. Het is een veelgemaakte fout dat koffieliefhebbers eerst de melk warm maken en dan gaan kloppen.
Roer een beetje koud water door de oploskoffie (optioneel)
Voeg net genoeg koud water toe om alle koffie nat te maken en er een smeersel van te maken. Deze voorbereiding geeft je koffie een soepelere smaak, alhoewel het niet altijd enorm veel invloed heeft.