Fysieke prikkels kunnen net als prikkels die je opdoet in contact met anderen ervoor zorgen dat je overprikkeld kan raken. Erg vervelend, want het kan jou in de weg zitten. Er zijn fysieke prikkels waar jij zelf al invloed op kan hebben om er minder last van te ervaren.
Zo kunnen we prikkels zien, horen, voelen, ruiken, en proeven.Dit noemen we externe prikkels.Ook pijn, gedachten, gevoelens en emoties zijn prikkels; zogenaamde interne prikkels. Normaal gesproken verwerken je hersenen deze prikkels zonder dat je het in de gaten hebt.
Er zijn verschillende zintuigen waar mensen prikkels mee waarnemen. Aristoteles benoemde in de klassieke oudheid al vijf zintuigen, namelijk: zien, horen, ruiken, voelen en proeven. Tegenwoordig worden bij zintuigelijke prikkels ook evenwicht, proprioceptie en interoceptie genoemd.
Een prikkel is een waarneembare verandering in de omgeving. Een verandering van de uitwendige omgeving heet een uitwendige prikkel. Voorbeelden van uitwendige prikkels zijn temperatuur en geluid. Zo'n verschil in de omgeving kan ook inwendig zijn.
Een prikkel waar een zintuig(cel) het gevoeligst is. Voor deze prikkel is de drempelwaarde het laagst, waardoor een kleine of zachte prikkel uit het milieu als een impuls veroorzaakt. De adequate prikkel voor het oog is licht, voor het oor is de adequate prikkel geluid.
Het gedrag bestaat uit alle waarneembare acties en reacties van een organisme. Op basis van prikkels ondernemen mensen namelijk één of meerdere acties in de spieren of klieren (respons). De reden waarom er bepaald gedrag vertoond wordt, heet motivatie. Prikkels motiveren dan om bepaald gedrag te ondernemen.
Overprikkeling gaat vaak gepaard met hoofdpijn, vermoeidheid, stress, verminderde concentratie, slaapproblemen, onrust, en het overlopen van emoties. Bij sommige mensen leidt dit tot tijdelijke uitvalsverschijnselen, koorts, overgeven of een epileptische aanval.
Uitwendige prikkels: komen uit de omgeving. Bijvoorbeeld temperatuur, licht, geluid worden waargenomen door zintuigen. Voorbeelden oor: prikkel geluid; oog: prikkel licht; neus: prikkel geur; tong: prikkel smaak; huid: prikkel aanraking (tast) en temperatuur.
Misschien ben je overgevoelig voor prikkels waardoor je snel overprikkeld raakt. Je bent bijvoorbeeld gevoeliger voor prikkels als je overspannen of overbelast (surmenage) bent of een burn-out hebt. Je kunt hierdoor weinig hebben, waardoor twee uur werken je al te veel kan zijn.
ZINTUIGLIJKE PRIKKELVERWERKING
Volgens psycholoog George Miller komen er per seconde 4.2 miljoen prikkels op ons af. Van binnen- en van buitenaf; inwendige en uitwendige prikkels.
Magnesium ondersteunt (on)rechtstreeks het energieniveau, de gemoedstoestand, het concentratievermogen en het geheugen. Het bevordert spierontspanning, kalmeert een overprikkeld zenuwstelsel en vermindert spanningshoofdpijn.
Pijnpunten liggen vooral in het onderste deel van de opperhuid en bovenste deel van de lederhuid en in de omgeving van haren. Afhankelijk van het aantal receptoren in de huid wordt de mate van gevoeligheid van de huid bepaald. Plaatselijk veel receptoren bij elkaar maakt de huid gevoeliger voor prikkels.
Er zijn ruwweg twee soorten prikkels: zintuig-prikkels: dit zijn prikkels die je zintuigen opvangen, zoals beelden, geuren of geluiden; hersenprikkels: dit zijn gedachten, emoties en taal die je ervaart als je zintuig-prikkels verwerkt.
Als iemand overprikkeld is, voelt hij of zij zich meestal emotioneler, gestresst, onrustig en vermoeid. Gevoelig zijn voor overprikkeling komt voor bij sommige stoornissen, zoals een angststoornis, depressie en autisme. Maar iemand hoeft geen psychische stoornis te hebben om er gevoeliger voor te zijn.
Externe prikkels komen binnen via de zintuigen: ogen, oren, neus, smaak en tast. Interne prikkels zijn gedachten, gevoelens of emoties. Prikkels worden waargenomen door neuronen, die ze omzetten in een signaal dat naar de hersenen gaat.
Ons zenuwstelsel uit balans. Bij een zenuwstelsel dat stress ervaart, zijn er twee mogelijkheden. Symptomen: Angstig, hyperactief, niet kunnen ontspannen, rusteloos, snel schrikken/angstig, moodswings, chronische klachten, slapeloos, woede/irritatie, problemen met de spijsvertering, grenzeloosheid.
Regelmatige beweging in de buitenlucht en voldoende slaap zijn daarbij essentiële pijlers voor een gezond functionerend zenuwstelsel. Ook regelmatig mediteren draagt aanzienlijk bij: het normaliseert de bloeddruk en verlaagt de niveaus van cortisol en adrenaline.
Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap
Het kost simpelweg meer tijd en energie om deze prikkels, zoals bijvoorbeeld geluid en drukte, te verwerken. Hierdoor raak je sneller uitgeput. Wanneer je niet van jezelf weet dat je hoogsensitief bent, zou dit op de lange termijn tot problemen kunnen leiden.
Een prikkel is iets wat je zintuigen kunnen waarnemen, zoals licht of aanraking, de zintuigen zetten dit om in een impuls. Dit is een elektrisch signaal dat over je zenuwen naar het centrale zenuwstelsel wordt gestuurd.
Wat is prikkelgevoeligheid
Als je prikkelgevoelig bent kun je onverwacht, warrig of vreemd reageren. Prikkelgevoeligheid zit niet tussen je oren, maar heeft te maken met het verschil in verwerking van zintuiglijke informatie door je hersenen. Het is dus een lichamelijke klacht, waar je veel last van kunt hebben.
Prikkels vanuit het milieu vangt het lichaam op met de zintuigen. De belangrijkste zintuigen zijn de neus, ogen, oren, tong, en huid. In deze zintuigen zitten zintuigcellen die gevoelig zijn voor een specifieke prikkel.