Flexibele werktijden kunnen we omschrijven als een werkschema waarin er geen vaste uren zijn waarop het werk wordt verricht. Anders gesteld: als medewerkers niet elke week dezelfde werkdagen en dezelfde werktijden hebben, dan gaat het om enige vorm van flexibele werktijden.
Flexibel werken is een arbeidsregeling die jou in staat stelt te kiezen waar je wilt werken en wanneer je werkt. Flexibele arbeidsregelingen gaan uit van het idee dat niet alle werknemers hetzelfde zijn; iedere individuele werknemer heeft een bepaald moment op de dag waarop hij of zij het meest productief is.
Met flexibel werken hebben werknemers de mogelijkheid om werk- en privéleven beter te combineren. Daarbij vinden werknemers het prettig om de mogelijkheid te hebben om thuis te werken. Dit zorgt voor een stijging in de tevredenheid onder werknemers en jij als werkgever profiteert hiervan.
In de Arbeidstijdenwet staat dat u niet iedere week maximaal 60 uren mag werken. Voor een langere periode geldt het volgende: Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken.
Hoe lang en hoe vaak pauze
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag u splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
Durf je grenzen te stellen. Je kan tot op bepaalde hoogte meegaand zijn, maar voldoende afbakenen dient ook te gebeuren van tijd tot tijd. Zo krijg je ook respect en herinner je je werkomgeving eraan dat ze rekening met je dienen te (blijven) houden. Ga in onderhandeling.
De term "flexibiliteit" betekent per definitie het vermogen om te buigen of zich aan te passen aan veranderende krachten. Flexibiliteit wordt door werkgevers vaak positief gewaardeerd. Een begrip dat dichtbij flexibiliteit ligt is aanpassingsvermogen.
16762 De Wet flexibel werken (Wfw) geeft werknemers het recht op flexibel werken. Zij kunnen bij jou een verzoek indienen om hun arbeidsduur, werktijden of arbeidsplaats aan te passen.
Geluidsoverlast door open werkruimtes
Andere nadelen van flexwerken zijn afleiding en geluidsoverlast. Het grote probleem van veel kantoren waar mensen flexibel werken, is dat het open werkruimtes zijn. Hier is vaak een slechte akoestiek.
Als je flexibel werkt dan werk je over het algemeen minder vaak met je collega's samen. Dit komt bijvoorbeeld omdat je buiten de reguliere tijden of vanuit huis werkt. Het gebrek aan contact met je collega's kan het werk beïnvloeden, omdat de drempel hoger ligt om een vraag te stellen of om hulp te vragen.
Hybride werken is een fenomeen waarbij thuiswerken wordt afgewisseld met werken op kantoor of op andere locaties. Steeds meer Nederlanders willen hybride werken. Hoewel hybride werken veel vrijheid geeft, is het niet ongrijpbaar.
compromisloos, hardnekkig, hardvochtig, inflexibel, koppig, niet flexibel, onbuigbaar, ongevoelig, onhandelbaar, ontoegevend, onvermurwbaar, onverzettelijk, spijkerhard, star, steil, stijf, strak, streng, stug.
Bij het vaste rooster is er geen onzekerheid over de werktijden en de hoogte van het salaris. Het is dan ook onz izniens verstandig om van beide vormen de voordelen te behouden. Dit kan bijvoorbeeld door 80% van de werktijden een vast karakter te geven en 20% een flexibel.
Een dienstrooster zorgt ervoor dat het werk in een organisatie op een gestructureerde manier verloopt. Er zijn op elk moment genoeg en de juiste mensen aanwezig om de gewenste service te verlenen, en iedereen weet wanneer hij of zij aanwezig moet zijn.
Té flexibel zijn leidt vaak tot vragen over tijdgebruik. Wanneer je té reactief ingesteld bent, teveel ad hoc op zaken reageert of wanneer je impulsief of wispelturig bent, dan gaat je dat tijd kosten. In ieder geval verlies je snel het overzicht. Of je creëert chaos.
buigzaam (bn) : flexibel, gedwee, gewillig, lenig, meegaand, plooibaar, soepel, toegeeflijk.
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit.
Je werkgever kan je verzoek niet weigeren, tenzij er 'zwaarwegende bedrijfsbelangen' zijn. Bijvoorbeeld, als iedereen dezelfde niet-inroosterbare dag kiest, dan kan de winkel niet open. Je werkgever mag dan je verzoek weigeren, maar moet wel aantonen dat er inderdaad een 'zwaarwegend bedrijfsbelang' is.
De werkgever heeft, volgens de wet, een 'instructiebevoegdheid'. Dat is ook logisch: zou een werkgever zijn medewerkers niets mogen verplichten, dan heeft hij niets aan zijn werknemers. Die blijven dan thuis, omdat het niet mogelijk is om ze te verplichten op het werk te verschijnen.
Volgens de wettelijke regeling moet het rooster ten minste vier weken van te voren bekend gemaakt worden. Als het rooster eenmaal bekend is mag deze niet zomaar meer gewijzigd worden.
Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen niet worden verplicht tot overwerk.
Werkt men per dag langer dan 8 uur, dan moet die pauze minstens 45 minuten bedragen, waarvan 30 minuten aaneengesloten. Eventueel mag de pauze na 5,5 uur werken opgesplitst worden in twee pauzes van minimaal 15 minuten." "Over koffie- en theepauzes is wettelijk helemaal niets geregeld, laat staan over rookpauzes."