Ontdek lekkere Duitse hapjes Maak bijvoorbeeld een Duitse borrelplank met pretzls, aardappelsalade, knakworstjes, gebakken uitjes en mosterd. Ook typisch Duits: zuur, zoals augurken en zilveruitjes. Rookkaas, leverworst, gebraden gehakt, Schwarzwalder ham en salami mag ook niet ontbreken.
Bekende en unieke merken
Typisch Duits snoep kennen we van twee ontzettend populaire merken: Haribo en Milka. Sinds 1922 werden de populaire gummibeertjes geïntroduceerd. Dit snoep dat Duits is, heeft het merk ontzettend groot gemaakt.
Waarschijnlijk de meest geliefde en populaire snack in Duitsland. Gummyberen – Gummibärchen – en al zijn vrienden van Haribo zijn aanwezig op bijna elk feest, diner of elke bijeenkomst met vrienden thuis. Je kunt er zeker van zijn dat ze, tussen de andere zoete snacks die op tafel worden geserveerd, de eerste zijn die de Duitsers kiezen.
Typische Duitse kenmerken en eigenaardigheden worden weerspiegeld in verschillende aspecten van het dagelijks leven en de cultuur. Deze omvatten een uitgesproken punctualiteit en efficiëntie, een voorkeur voor orde en bureaucratie, een toewijding aan de autocultuur en een liefde voor bier en worst.
Diner. In Duitsland wordt de avondmaaltijd Abendessen of Abendbrot genoemd – de laatste is eigenlijk meer een avondmaal en betekent letterlijk 'avondbrood'. Na een stevige lunch genieten Duitsers traditioneel van een lichter diner, waarbij brood, ham, worst, kaas en augurken allemaal heel gebruikelijk zijn.
Frikandellen. Dat de frikandel de populairste snack is van Nederland, kon je al eerder lezen op onze website. Aan het einde van de jaren 90 nam de frikandel de kroon over van de kroket. Deze langwerpige vleessnack is niet weg te denken uit de cafetaria.
Naast de gebruikelijke chocoladerepen, snoep en zoute snacks zoals chips en pretzels, snacken Duitsers ook graag op gezondere producten, zoals fruit, noten en een grote keuze aan zuivelproducten zoals yoghurt, kwark, pudding of rijstepap .
Duits avondeten
Vaak wordt hierbij brood en soep gegeten, maar het is ook gebruikelijk om kliekjes van de lunch op te warmen. Bij het avondeten wordt vaak bier gedronken, maar ook wijn is bij deze maaltijd populair. Goed om te weten: ga je uit eten in Duitsland? Je kunt hier niet bij alle restaurants pinnen.
Zimtschnecken, of kaneelbroodjes, zijn een populair ontbijtgebak in Duitsland .
Bier is ongetwijfeld de bekendste drank uit Duitsland, en het land biedt een indrukwekkende verscheidenheid aan biersoorten: Pilsner: Dit lichte, heldere bier met een bittere smaak is de meest gedronken biersoort in Duitsland. Bekende merken zijn Bitburger en Warsteiner.
De Duitsers staan niet bekend om hun lichte maaltijden. Bratwurst en currywurst, stevige aardappelsalades en alles mit Speck en een flinke pul bier. Vanwege de grote porties kan een maaltijd in een restaurant zo boven de 1000 calorieën komen (meer dan de helft van wat je dagelijks nodig hebt).
"Duitsers zijn gek op Nederlandse producten. Denk aan warme stroopwafels, drop, lekkere kaas, kibbeling en Nederlandse koffie. Ook kun je hier op veel markten echt even gaan zitten om iets te eten en dat kennen ze niet op die manier in Duitsland."
Een pikante snack met een duivels karakter. De Carrero is groot en heerlijk pikant. Lekker warm uit de hand of een pittig onderdeel in een menu. De pittige vleessnack, vol van smaak.
De crizly is een stokje met stukjes pikante gehakt en uien, de buitenkant is bedekt met een krokant laagje. Wanneer je dol bent op pittig eten mag deze snack zeker niet in jouw snack collectie ontbreken. Er is overigens ook een minder pittige variant verkrijgbaar.
Door hun dieet te frontloaden , verbranden de Duitsers het leeuwendeel van de calorieën die ze consumeren tijdens hun dagelijkse activiteiten. En door alleen een lichte avondmaaltijd te eten, gaan ze met een bijna lege maag naar bed, waardoor de calorieën die ze eten minder snel worden opgeslagen als vet. Ga wandelen.
Lunch is doorgaans de grootste maaltijd van de dag. Normaal gesproken bestaat een maaltijd uit een soort vlees geserveerd met groenten of salade en noedels, rijst, aardappelen of broodjes. Enkele veelvoorkomende thuisgekookte maaltijden die Duitsers graag eten voor de lunch zijn Schnitzel of Wurst.
Lunchgerechten
De hoofdmaaltijd van de dag is das Mittagessen, of lunch. De traditie is om tijdens de lunch een warme maaltijd te nuttigen. Sauerbraten, snitzels, Frikadellen (Duitse gehaktballen), aardappelen (zoals Kartoffelsalat), sperziebonen, soepen en stoofschotels worden vaak geserveerd voor de lunch.
Eetgewoonten in Duitsland
Het Nutrition Report 2024 heeft de antwoorden. Wat eten Duitsers dagelijks? Nee, niet alleen worst – voornamelijk fruit en groenten zelfs! Of je nu veganist, vegetariër of vleeseter bent: 71 procent van de Duitsers eet dagelijks fruit en groenten .
Sauerbraten wordt door veel Duitsers gezien als een echt Duits gerecht, misschien wel hét nationale gerecht uit Duitsland. Sauerbraten is een Duits vleesgerecht dat kan worden bereid door het smoren van diverse vleessoorten. Meestentijds wordt rundvlees gebruikt, maar soms ook kalfsvlees, lamsvlees en schapenvlees.