Salie-extract is nuttig voor de huid vanwege de anti-oxiderende werking. Vanwege de anti-bacteriële eigenschap worden producten met salie toegepast bij zweertjes, eczeem en acne. Daarnaast wordt het toegepast in (natuur)cosmetica om de vermeende talgregulerende en adstringerende (porie vernauwende) werking.
Salie als geneeskrachtig kruid
De volgende opsomming leert ons dat Salie een belangrijk kruid is voor wie de geneeskrachtige werking hiervan wil leren kennen; Werkt tegen nachtelijk zweten tijdens de overgang, snel werkende schildklier en nervositeit. Werkt tegen ontstekingen en infecties. Bevordert de spijsvertering.
Sterk getrokken saliethee wordt regelmatig ingezet als natuurlijk antibioticum bij hoest en verkoudheid. Saliethee helpt ook goed bij overgangsklachten. Het drinken van saliethee vermindert opvliegers, transpiratie en nachtelijk zweten. Daarnaast staat salie bekend om haar kalmerende werking.
Saliethee mag je dagelijks maximaal twee keer drinken. Het is prima wanneer je saliethee 2 a 3 weken dagelijks achter elkaar drinkt. Houd er rekening mee om saliethee niet langer dan 3 weken achter elkaar regelmatig te drinken.
Salie bevat namelijk het stofje thujon. Als je daar gedurende een lange periode teveel van binnen krijgt, kan dit leiden tot hallucinaties en verslaving. Salie is niet geschikt bij zwangerschap of als je borstvoeding heeft. Het wordt ook afgeraden bij epilepsie, maagdarmzweren en hormoonafhankelijke kankersoorten.
U kunt het kruid salie wel veilig gebruiken als smaakmaker in de keuken. Vraag uw arts of verpleegkundige om tips tegen overgangsklachten. Het effect van salie op overgangsklachten bij borstkanker is niet onderzocht. Daarom wordt het slikken van saliesupplementen bij borstkanker afgeraden.
Houd er wel rekening mee dat je salie niet al te veel en in grote hoeveelheden nuttigt. Drink bijvoorbeeld niet meer dan twee koppen thee per dag. Salie bevat namelijk de giftige stof thujon die schadelijk is als je er te veel van binnenkrijgt.
De kruid salie staat bekend om de vele goede eigenschappen bij onder meer stoofgerechten en salades. Ook in huid- en haarverzorging en het verkrijgen van een goede hormoonbalans wordt salie ingezet. Salie kan bovendien witte en grijze haren wat donkerder krijgen bij regelmatig gebruik.
Salie staat ook bekend om de geneeskrachtige werking op de luchtwegen. De blaadjes werken ontstekingsremmend en ontsmettend bij een droge, pijnlijke of ontstoken keel. Ze zijn ook heilzaam bij andere luchtwegaandoeningen, zoals astma en hoestklachten.
Salieblaadjes zijn zacht lichtgroen en voelen als fluweel. De achterkant van de blaadjes is bedekt door kleine zachte haartjes, die het een witte gloed geven. Je kunt salie in principe rauw eten, maar het kan wat taai en bitter smaken.
Salie heeft vochtafdrijvende en antioxiderende eigenschappen. Dit betekent dat het kruid de ontgifting in het lichaam bevordert, de spijsvertering stimuleert en helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Twee tot drie koppen saliethee per dag kunnen je al helpen om af te vallen.
Salie wordt vooral in warme gerechten gebruikt, waarbij je eerst de blaadjes fijn moet snijden, zodat ze zo veel mogelijk smaak af geven. Je kunt de hele bladeren echter ook bakken in wat boter en op deze manier verwerken in gerechten.
Laat de Boel Lekker Doorwaaien
Witte salie branden in huis wordt al snel intens, omdat de geur lang kan blijven hangen. Gebruik dus niet al te grote hoeveelheden en zet zoveel mogelijk ramen en deuren open. Zo kan de rook bovendien het hele huis door waaien en alle vertrekken reinigen.
Gedroogde salie is nog sterker van smaak dan verse. Het helpt bij de vertering van bijvoorbeeld vet vlees. Het kruid wordt gebruikt in vulling voor gevogelte, lams- en varkensvlees, salades, soepen en eiergerechten. In de Amerikaanse keuken snippert men het door de aardappelpuree.
Kook het water en schenk in een grote kop. Voeg de honing, de gember en de salie toe en laat vier minuten trekken. Voor een extra kruidige thee laat je de gember en salie er gewoon in wanneer je hem drinkt. Voor een lichtere thee verwijder je dat na vier minuten.
Helpt tegen hoest en verkoudheid
Salie groeit veel tegen berghellingen in de mediterrane gebieden. In Griekenland wordt salie dan ook veel gebruikt als natuurlijk antibioticum bij hoest en verkoudheid. Het is, net als bijvoorbeeld knoflook, slijmoplossend en werkt verzachtend bij een pijnlijke, ontstoken keel.
Zo werken salie, fenegriek en zoethout hebben stimulerend. Ook groene thee helpt bij dit kwaaltje. Rusteloosheid, angst en prikkelbaarheid zijn enkele vaak voorkomende klachten tijdens de menopauze. Kies daarom voor kalmerende infusies op basis van kamille, citroenmelisse, passiebloem of valeriaan.
Bewaren. Bewaar salie op een donkere plaats in water of in plastic verpakt in de koelkast. Daar is het enkele dagen houdbaar. Je kunt een salieplant in een pot of in de volle grond zetten.
Kruiden zorgen niet alleen voor op en top gezond haar, maar hebben ook een prikkelend aroma dat tot de verbeelding spreekt. Kamille, tijm, rozemarijn en goudsbloem hebben elk zo hun weldadige invloed op je haar...
Aloe VeraAloe Vera zorgt er niet alleen voor dat je haar sneller groeit. Het is ook bekend omdat het helpt tegen roos en het de vochtbalans van je hoofdhuid in evenwicht houdt.Je hoeft niet meteen de tuin in te lopen, want het is al voldoende om gewoon een beetje gel met Aloe Vera bij je shampoo te doen.
Alleen de Salvia officinalis is eetbaar als keukenkruid, de overige soorten zijn vooral voor de sier. Het blad is heerlijk in Italiaanse gerechten. Een makkelijk kruid dat eigenlijk behoorlijk winterhard is.
Als mediterrane plant houdt salie van een warme zonnige plek en een bodem die niet teveel mest bevat, eerder wat voedingsarme en droge grond. Omdat ze gevoelig is voor vorst kun je overwegen om haar in een pot te kweken, zodat je het plantje in de winter meer beschut kunt zetten, of bij strenge vorst binnen.
Rozemarijn bevordert de spijsvertering en helpt bij chronische galaandoeningen, slechte leverfunctie, hoofdpijn en migraine door lever- en galstoornissen, winderigheid, zwakke maag, maagdarmkrampen en gebrek aan eetlust. Niet in grote doses gebruiken bij zwangerschap (wel als keukenkruid).