De Duitse broodjes ( frische Brötchen) kent iedereen natuurlijk en geef toe, ze zijn zo lekker dat ze ook overal in Nederland worden verkocht als Duitse broodjes. Behalve in België want daar heten ze pistolekes. De meest gangbare broodjes zijn die ovale.
Om er brood van te kunnen maken, gebruiken de Duitsers een speciaal zuurdesem. Dat levert het stevige, voedzame en lang houdbare brood op, dat onze oosterburen graag eten. Van de Noord-Duitse Pumpernickel tot het Zuid-Duitse Schwarzwälderbrot.
Dit brood is een klassieker uit Duitsland. Half roggemeel en half tarwemeel geven de brood een authentieke, stevige smaak. Desem en warme deegvoering maken dit brood mild genoegen.
Het verschil tussen het Nederlandse en Duitse brood? Het Duitse brood is gemaakt met zuurdesem, terwijl het Nederlandse brood rijst door de toevoeging van gist. Vroeger was trouwens alle brood zuurdesembrood en ook in Nederland werd nog zo'n tachtig jaar geleden niets anders gegeten.
Ingrediënten :TARWEBLOEM, water, bakkersgist, bakkerszout, TARWEGLUTEN, TARWEMOUTMEEL, rijstbloem, aardappelzetmeel, antioxidant: ascorbinezuur, koolzaadolie. Dit product kan sporen van NOTEN en SESAM bevatten.
Volkorenbrood bevat veel vezels, maar ook vitamines en mineralen en blijft dus de voorkeur houden. Volkoren producten verlagen namelijk het risico op hartziekten en diabetes type 2. Vervang wit brood dan ook zoveel mogelijk door volkoren,- of bruinbrood om zoveel mogelijk gezondheidswinst op te leveren.
Vaak wordt gekozen voor een lekker vers hard broodje. Harde broodjes worden ook wel krokante broodjes genoemd.
Qua voedingswaarde verschillen gewoon brood en zuurdesembrood nauwelijks van elkaar. Er is bijna geen verschil tussen de hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en calorieën.
WIST JE DAT: ze in Duitsland 300 soorten brood verkopen. Echt waar! Driehonderd broodsoorten.
Duitse bakkers gebruiken relatief veel rogge in hun desembrood en laten het deeg rijzen op lage temperaturen. Zo komen er meer azijnzuren vrij. Nederlandse bakkers laten het deeg over het algemeen op hogere temperaturen rijzen, zodat er melkzuren bijkomen.
Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang. Volkorenbrood bevat veel vezels. Dat kan een fijn of grof volkorenbrood zijn, maar ook meergranenbrood, spelt- of desembrood is er in een volkorenvariant.
Het is niet meer genoeg dat Duitsland de meeste broodsoorten ter wereld heeft. Het brood moet werelderfgoed worden. 'Net zo goed als de Franse keuken'.
Typische Duitse gerechten
In Duitsland zijn bier en schnitzel net zo traditioneel als pizza Italiaans is en baguette Frans is. Sauerbraten wordt door veel Duitsers gezien als een echt Duits gerecht, misschien wel hét nationale gerecht uit Duitsland.
In Oostenrijk heet het Kaiserbroodje een semmel, maar ook daar kennen ze het Scharzwälderbrot en wordt er met desem brood gebakken. De Oostenrijkers houden niet van verspillen.
Oberländer is een (wit)brood dat in Gelderland en Limburg veel wordt gemaakt. Het wordt bereid met karnemelk waardoor het een frisse zurige smaak heeft. Het deeg van dit product laat men rijzen in een mandje van riet dat bestrooid is met roggebloem.
De Nederlandse aanduiding tarwebloem komt ongeveer overeen met type 55. Patentbloem met type 45 en heel licht gezeefd meel (dus haast volkorenmeel) wordt in Duitsland verkocht als type 1700. Overigens, kan patentbloem niet bereikt worden door bloem nog sterker te zeven.
Roggebrood is een voedzaam brood gemaakt van rogge, water, zout en soms gist of zuurdesem. Een plakje roggebrood levert 15 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan voedingsvezels en ijzer op.
Zuurdesem wordt ook wel wilde gist genoemd. Standaard gist bestaat uit een aantal cellen, waarvan de oorsprong bekend is. Maar als je deeg laat staan, ontstaat zuurdesem. Het is een combinatie van bacteriën en gisten die gebruikt kan worden om brood te laten rijzen zonder standaard gist of een ander middel.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Biologisch gezien is er helemaal niets mis met gist. Wel kan het problemen geven bij mensen die gevoelig zijn voor schimmels. Ook kunnen sommige mensen een intolerantie hebben voor gist. Zij moeten zoveel mogelijk gist uit hun voeding zien te mijden.
Het verschil tussen de twee zit 'm vooral in het bereidingsproces. De standaard-ingrediënten in de meeste broden zijn: meel of bloem, water, gist en zout. Maar je kunt ook een ander rijsmiddel gebruiken dan gist, namelijk desem. Desem is een soort beslag van meel en water, dat de bakker een paar dagen laat rusten.
Wat bedoel ik met 'luxe broodjes'
Ik gebruik de term 'luxe broodjes' als verzamelnaam voor al het brood dat anders is dan de normale boterham. Denk bijvoorbeeld aan zachte bolletjes, pistoletjes, Italiaanse bollen, waldkorn driehoeken, croissants, worstenbroodjes, saucijzenbroodjes en roombroodjes.
De truc is om het brood even 'op te piepen in de oven'. Dit doe je door het brood te besprenkelen met water en voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden celsius opnieuw af te bakken. Let wel: wanneer je dit eenmaal hebt gedaan zul je ze dezelfde dag nog op moeten eten.