Deze waarschuwingen kunnen om verschillende redenen verschijnen: De oplaadpoort van je iOS-apparaat is vuil of beschadigd. Je oplaadaccessoire is defect, beschadigd of niet door Apple gecertificeerd. De USB-lader is niet ontworpen om apparaten op te laden.
Sluit de oplader aan op een voedingsbron. Gebruik de lichtnetadapter die bij het accessoire is meegeleverd of een lichtnetadapter die door de fabrikant wordt aanbevolen. Plaats de oplader op een vlak oppervlak of op een andere door de fabrikant aanbevolen locatie.
De ondersteuning voor draadloos opladen kwam in 2017 als eerst naar de iPhone 8 en iPhone 8 Plus. Alle iPhones die daarna verschenen ondersteunen draadloos opladen, waaronder dus ook de iPhone SE 2022 en iPhone 14.
Apple werkt aan een fix. Apple-support heeft erkend dat er een probleem is met het draadloos opladen van sommige iPhone 12-modellen. Het probleem doet zich voor op Qi-gecertificeerde laders. Hou er wel rekening mee dat vanwege het kleinere design de iPhone 12 mini ogelijk niet werkt met jouw draadloze oplader.
Met welke telefoon kan ik draadloos opladen? Vrijwel alle merken verkopen telefoons die draadloos kunnen opladen. Denk aan de meeste Android merken (Samsung, Huawei, LG) en vrijwel alle recente Apple telefoons.
De iPhone 12 Mini ondersteunt Qi-gecertificeerd draadloos opladen.
Als de Lightning- of USB‑C-kabel of -connector tijdens gebruik warm wordt of als de iPhone niet wordt opgeladen of niet wordt gesynchroniseerd, koppel je de kabel los van je computer of lichtnetadapter en reinig je de Lightning- of USB‑C-connector met een zachte, droge, pluisvrije doek.
Draadloos opladen verloopt ook trager dan rechtstreeks met een oplaadkabel opladen. Door het gebruik van een draadloze oplader kan je toestel ook sneller gaan opwarmen, wat op termijn nadeliger kan zijn voor de levensduur van de batterij. Toch moet je goed opletten bij het gebruik van oplaadstations.
Ook kunnen sommige materialen de geleiding verstoren, zoals bijvoorbeeld metaal. Er zijn dus een paar aspecten waar je wat betreft draadloos opladen rekening mee moet houden, maar in principe is draadloos opladen met een hoesje in de meeste gevallen gewoon mogelijk.
Naast de Apple MagSafe is het ook mogelijk om je iPhone 14 draadloos op te laden met onze Draadloze oplader voor smartphone. Geschikt voor de iPhone 8 en nieuwer. Daarnaast is de draadloze oplader ook geschikt voor modellen van andere merken die draadloos opladen ondersteunen.
Snel opladen met MagSafe
Alle Apple iPhone 14, 13 en 12 modellen hebben MagSafe ondersteuning. Dankzij een magneet in je iPhone klik je speciale MagSafe accessoires, zoals draadloze opladers, gemakkelijk vast op je toestel.
Wij raden de Belkin Boost Up Charge aan. Deze oplader is samen met Apple ontworpen en kan je iPhone zowel liggend als staand opladen. Het maakt dus niet uit of je even een filmpje erop wil kijken tijdens het opladen. De oplader heeft een vermogen van 10W, dus je iPhone wordt zo snel mogelijk draadloos opgeladen.
Geen enkele iPhone heeft Powershare. Je kunt dus niet met een iPhone een andere telefoon of bijvoorbeeld je Airpods opladen. Hoewel deze functie in theorie mogelijk is voor de nieuwe Apple producten, kiest Apple er voor om deze functie niet te activeren.
De batterij opladen
Sluit de iPhone op een stopcontact aan met de oplaadkabel (meegeleverd) en een Apple USB-lichtnetadapter of een andere compatibele lichtnetadapter (afzonderlijk verkrijgbaar). Zie Lichtnetadapters voor de iPhone.
Met draadloze opladers wordt het tussentijds even opladen of even bijladen gemakkelijker omdat je je telefoon even een paar minuten op een oplaadpad of houder kunt plaatsen terwijl je gewoon verder gaat met wat je aan het doen was.
Wie een iPhone 13 veel gebruikt, zal 'm dagelijks opladen. Een volledige laadbeurt (als de batterij helemaal leeg is) kost aan stroom 12,41 Wh. Per jaar gebruikt het apparaat dan maximaal 12,41x365= 4,5 kWh.
Je telefoon volledig opladen naar 100% brengt 10 keer zo veel slijtage toe aan de batterij dan opladen naar 70%. Laad je telefoon dus alleen tot 100% op als het echt moet. Het is dus het beste om je telefoon nooit verder op te laden dan 70%. Ook lager dan 30% gaan heeft negatieve gevolgen voor je batterij.
Overladen kan de batterij belasten en de levensduur ervan verminderen. Maar het tegenovergestelde is ook niet handig. Het volledig laten leeglopen van de batterij tot 0% kan ook schadelijk zijn voor Li-ion batterijen.
Probeer een ander apparaat op te laden met je voedingsadapter en kabel. Ga na of de kabel juist is aangesloten op de adapter en je telefoon. Check of de poort van je telefoon geen stof of pluisjes bevat. Probeer je telefoon op te laden met een andere kabel of voedingsadapter.
Draadloos opladen, ook wel Qi opladen, werkt via elektromagnetische spoelen. Er zit er eentje in je draadloze lader en eentje in je smartphone. Zodra je die spoelen op elkaar legt gaat er energie van de ene naar de andere spoel. Om ervoor te zorgen dat dit veilig verloopt worden draadloze opladers getest.
Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.