Bij een eetkamerstoel kiezen, is het belangrijk dat je let op de afmetingen van je eettafel.En dan met name op de hoogte van dit meubel en de dikte van het tafelblad. Om een compleet geheel te creëren en ruimte te besparen in je eethoek, is het van belang dat je de eetkamerstoelen onder je eettafel kunt schuiven.
De juiste zithoogte en -diepte
De meeste eetkamerstoelen hebben een zithoogte van 46 cm en een zitdiepte van 40 cm. De juiste zithoogte is niet alleen afhankelijk van een goede zithouding, maar ook van jouw eettafel. Hoe hoger de tafel, hoe hoger de zithoogte van jouw stoel kan liggen.
Stoelen hebben normaal gesproken een zithoogte van 46cm. Hier kan wel eens 1 of 2 centimeter inzitten maar 46cm is de normale hoogte. In principe zit hier ook iedereen goed op. Een tafel is tussen de 75cm en 80cm hoog, afhankelijk van de lengte van de persoon.
Een stoel gemiddeld 60 centimeter ruimte nodig heeft in de breedte. Hierin wordt de breedte van de stoel én de ideale afstand van 10 centimeter tussen twee stoelen meegerekend. Je hebt immers ook ruimte nodig om te gaan zitten en de stoel te kunnen verschuiven.
Ideaal is een ruimte van ongeveer 15 cm tussen de armleuning en de onderkant van de tafel. Houdt ook rekening met de zithoogte van de stoel en of er nog voldoende beenruimte is tussen de onderkant van het tafelblad en het zitvlak van je eetkamerstoel. De zithoogte van een eetkamerstoel ligt meestal rond de 45 cm.
In zijn eenvoudigste vorm bestaat een stoel uit één of meer poten, een plateau om op te zitten, en een rugleuning voor een steun in de rug (en bij een stoel met 1 of twee poten dwarsstukken of een plateau onderaan). Soms zijn er armleggers waarop de armen of ellebogen kunnen rusten.
De rugleuning dient de wervelkolom tot onder de schouderbladen te ondersteunen. Als de rugleuning te hoog staat ingesteld drukt deze tegen de schouders aan, waardoor je inzakt. Dit komt bijna nooit voor. De rugleuning staat vaak te laag ingesteld, dus tegen het bekken aan.
Aantal personen en de grootte van je tafel
Een stoel is meestal 60cm breed. Als je naast elkaar zit te eten is het fijn om wat extra beweegruimte te hebben, vandaar dat we uitgaan van 70cm per stoel. Wil je met drie personen naast elkaar zitten dan heb je een tafel van 200cm/220cm nodig.
Bij een eetkamerstoel kiezen, is het belangrijk dat je let op de afmetingen van je eettafel. En dan met name op de hoogte van dit meubel en de dikte van het tafelblad. Om een compleet geheel te creëren en ruimte te besparen in je eethoek, is het van belang dat je de eetkamerstoelen onder je eettafel kunt schuiven.
Als een platte hand tussen de binnenkant van de knieholte en de zitting kan worden geplaatst, dan is de zitdiepte juist. De zitdiepte van de meeste bankstellen is te diep. Vanuit het oogpunt van vormgeving worden bankstellen standaard met een zitdiepte van 53/54 cm gemaakt.
De meeste eettafels in onze collectie hebben een hoogte van 78 centimeter. Vind je het prettig om hoger aan tafel te zitten? Dan kies je voor een eetkamerstoel met een zithoogte hoger dan 44 centimeter.
Bij een grof geweven stof is de kans op lusjes aanwezig. Heb je dieren in huis rondlopen en wil je de kans op lusjes zo veel mogelijk voorkomen? Kies dan voor eetkamerstoelen die bekleedt zijn met een gemêleerde stof, een fijn geweven stof of met microvezel.
Afmetingen eetkamerstoelen
Per stoel heb je een breedte van 60-65 cm nodig. De gemiddelde zithoogte voor een eetkamerstoel is tussen de 43-46 cm. De breedte van een eetkamerstoel verschilt van 46-55 cm.
Ga voor eenvoudige houten stoelen, zodat de focus nog steeds op je tafel ligt. Bovendien contrasteert de simpele vormgeving van deze stoelen mooi met de robuustheid van een industriële tafel. Industriële tafels zoals de Newcastle of Glasgow hebben die perfecte mix van design en speelsheid voor een Boho Chic eetkamer.
De juiste zithoek is een vaste waarde van tussen de 95° en 105°. Bij een schuinere rug zakt men automatisch onderuit. Let er hierbij op dat de rughoek de hoek betreft tussen de rugleuning en de zitting, oftewel: de hoek die de rugleuning en de zitting ten opzichte van elkaar maken dient tussen de 95° en 105° te zijn.
Reken op zo'n 50-60 cm zitdiepte voor je kadetjes. Wil je plofkussens in de rug? Dan mag de bank wel 70 cm diep gemaakt. Met strakke rugkussens is 55-60 cm al voldoende.
Neem plaats op uw bureaustoel en stel de zithoogte zodanig in dat uw knieën een hoek van 90 graden maken. N.B. Indien de stoel een schuifzitting heeft, dan kunt u de zitting aanpassen aan de lengte van uw bovenbenen. Blijf daarbij wel goed op de zitting zitten.
Stoelen zijn beschikbaar van leer, hout, metaal of kunststof. Ook worden deze materialen vaak gecombineerd. Bijvoorbeeld houten poten en leuningen, met een leren zitvlak. De materialen zijn in alle mogelijke kleuren beschikbaar zodat de stoel waarnaar je opzoek bent goed past in je interieur.
De gemiddelde zithoogte voor een eetkamerstoel is 43 à 46 centimeter en de ideale breedte varieert van 46 centimeter tot 59 centimeter. Dit verschilt bij een stoel met of zonder armleuning. Als je kiest voor eetkamerstoelen met armleuningen, let er dan op of de armleuningen onder de tafel passen.
Clubfauteuil. Een clubfauteuil is van oorsprong vaak een cognac kleurige leren fauteuil, passend bij een chesterfield woonstijl. Deze fauteuil heeft vaak een wat lagere zit en de rugleuning en armleuning lopen gelijk. Maar ook deze soort fauteuil heeft in de loop der jaren een metamorfose ondergaan.
Dankzij een ovale eettafel kunnen er gemiddeld meer mensen aanschuiven. Omdat je geen rechte hoeken hebt, is een extra eetkamerstoel aan schuiven simpel. Ook is bijpraten gemakkelijker aan een ovale tafel dan aan een rechte eettafel; je kan de hele tafel overzien en elkaar gemakkelijker aankijken.
Komt je tafel tegen een wand te staan? Dan moet heb je ongeveer 60 tot 70 centimeter nodig om je eetkamerstoel naar achteren te schuiven. Daarnaast is het handig als je ook nog voorbij de eettafel kunt lopen.