Geef je partner of het andere dier wat aandacht, waarna je je hond naar je toe roept en hem aandacht geeft. Zo leert je hond dat hij beloond wordt als hij geduldig is. Als je hond niet luistert en om je aandacht vecht, moet je hem negeren totdat hij weer rustig is. Dan kun je hem aandacht geven (en dus belonen).
Negeer het jaloerse gedrag, doe alsof de hond niet bestaat, en vraag ook je lief om hierin mee te doen. Blijf consequent: op het moment dat je het gedrag weer beloont begin je weer van voren af aan. Wanneer je de tijd neemt om je huisdier en je nieuwe liefde aan elkaar laat wennen, hoéf je helemaal niet te kiezen.
Als een hond jaloers is, dan kan hij zich anders gaan gedragen dan normaal. Het is mogelijk dat jouw hond vaker blaft en dichter bij jou als hondenbaasje in de buurt wil zijn. Daarentegen is het ook mogelijk dat hij meer afstand neemt en het min of meer lijkt dat hij een beetje boos op jou of de situatie is.
Wanneer je hond telkens aandacht probeert te trekken wanneer jouw aandacht elders ligt, is hij waarschijnlijk jaloers. Deze jaloezie uit zich door veel aandacht te vragen, overdreven aanhankelijk te zijn of zelfs te grommen en agressief te worden tegen andere mensen en honden.
Jaloezie kan ook een rol spelen bij de voortplanting, denk aan twee mannetjes die om hetzelfde vrouwtje vechten. Het is dus helemaal niet zo'n gekke gedachte dat de hond, een sociaal dier, jaloezie kent. Darwin onderschreef dit zelfs al in 1871.
Een onzekere hond zie je vaak van voren iets anders doen dan van achteren.Bijvoorbeeld de oren naar voren, maar de staart laag. Dit is eigenlijk tegenstrijdig en hieruit blijkt onzekerheid. Een andere manier om onzekerheid te laten zien is het vertonen van kalmerende signalen als gevolg van stress.
Samen met jou slapen
Het laat zien dat hij je vertrouwt. Dit vertrouwen is een teken van zijn liefde voor jou. Eigenlijk zou hij over jou moeten waken, maar als je hond voelt dat je veiligheid uitstraalt, kan hij rustig gaan slapen omdat hij je accepteert als leider.
Vaak zien we bij een hond die geconditioneerd dominant gedrag vertoont, tegenstrijdige signalen. Bijvoorbeeld: zijn nekharen komen overeind, maar zijn staart wijst naar beneden. Onzekerheid bij honden kan voortkomen uit onder andere; genetische aanleg, een slechte inprenting of socialisatie en traumatische ervaringen.
Duidelijke tekenen dat je hond jaloers is, zijn non-stop blaffen, plots in huis plassen (dit doen ze om hun territorium af te bakenen of je aandacht te krijgen), zaken vernielen of je spullen stelen (een roep om aandacht) en agressief gedrag, vooral tegenover de nieuwkomer.
Hoe kun je het bijtgedrag van je pup trainen? Bij te hard bijtgedrag kun je 'AU' zeggen, het spel staken en weglopen. Als je dit consequent toepast leert je pup wanneer hij te hard bijt. Hij leert ook dat het spel stopt als hij dit doet, dus dat het bijtgedrag hem niets oplevert.
Een hond die uitvalt naar andere honden heeft vaak last van een flinke portie stress. De opwinding of angst die gepaard gaat met het uitvallen zorgt voor aanmaak van verschillende hormonen zoals adrenaline en cortisol. Wanneer de hond dus dagelijks uitvalt kan het lijf zelfs last hebben van chronische stress.
Valeriaan en Kamille: Deze kruiden hebben van nature kalmerende eigenschappen en worden vaak gebruikt in supplementen voor honden. B-vitaminen en Magnesium: Deze kunnen helpen bij het ondersteunen van de zenuwfunctie en hebben een algemeen kalmerend effect.
Samengevat: Honden die rijgedrag vertonen, doen dit vaak omdat ze stress hebben. Het lijf maakt onder meer testosteron aan in reactie op stress, waardoor het voortplantingsgedrag in werking wordt gezet. Straf je hond in zo'n situatie niet, omdat de spanning en daarmee het gedrag waarschijnlijk alleen maar groter wordt.
Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.
Een hond komt tegen je aan liggen om genegenheid te tonen en verbondenheid met je te voelen. Echter, er kunnen meer redenen zijn voor het tonen van dit hondengedrag. Een logische en veelvoorkomende reden is dat jouw hond gewoonweg geniet van het samenzijn met jou als hondenbaasje.
Veel meer of juist minder eten dan normaal kan ook een teken zijn. Uw trouwe viervoeter is rusteloos en blijft maar rondlopen, likt overmatig aan zijn of haar poten of laat de staart hangen. Duidelijke veranderingen in het gedrag en de lichaamshouding zijn eveneens symptomen van een ongelukkige hond.
Honden hebben net als mensen emoties.Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Door het grommen te bestraffen doe je alleen aan symptoombestrijding, maar aan de werkelijke oorzaak wordt niets gedaan. Er zit een emotie onder het gedrag en daar moet aan gewerkt worden. Niet aan het grommen. Dat is slechts een gevolg van hoe je hond zich voelt.
Als de honden los van de lijn zijn, hebben ze alle vrijheid om hun lichaamstaal te gebruiken en zich goed te uiten. Mocht het al tot een confrontatie komen, dan gebeurt er meestal niets. Het ziet er soms eng uit en kan klinken alsof de twee elkaar zullen verscheuren, maar meestal stopt zo'n 'vechtpartij' vanzelf.