Medische hulpmiddelen worden gebruikt voor diagnostiek of behandeling in de zorg. Voorbeelden zijn implantaten zoals pacemakers of protheses, medische apparatuur zoals een MRI-scanner, een beademingstoestel of chirurgische instrumenten, maar ook bijvoorbeeld software zoals een medische app op een smartphone.
Voorbeelden van medische hulpmiddelen zijn pleisters en rolstoelen (klasse I), MRI scanners (klasse IIa), dialyse systemen (klasse IIb) en heupimplantaten (klasse III).
Een medisch hulpmiddel is dus elk instrument, toestel of apparaat, software, implantaat, reagens, materiaal of ander artikel, bestemd om, alleen of in combinatie, te worden gebruikt bij de mens voor specifieke medische doeleinden.
Een medisch hulpmiddel onderscheidt zich van een geneesmiddel door de verplichte CE-markering. Een CE-markering geeft aan dat aan de veiligheidsvereisten van de wet is voldaan.
sinds 26 mei 2021 geldt de verordening MDR voor medische hulpmiddelen zoals naalden en MRI-scanners. Deze vervangt de richtlijnen MDD en AIMDD. sinds 26 mei 2022 geldt de verordening IVDR voor IVD's, zoals bloed- en zwangerschapstesten.
Eenvoudige loophulpmiddelen niet meer vergoed
Eenvoudige loophulpmiddelen, zoals rollators, krukken en looprekken, zitten niet in het basispakket van de zorgverzekering. U kunt deze hulpmiddelen zelf kopen of huren. Bijvoorbeeld bij een thuiszorgwinkel.
Software is een medisch hulpmiddel als de fabrikant de software heeft gemaakt om medisch te worden gebruikt. Bijvoorbeeld een app voor thuismonitoring van patiënten met hartfalen. Het maakt niet uit waar de software wordt gebruikt: bij de patiënt, de consument thuis of in het ziekenhuis.
Geschikte hulpmiddelen bij ADL
Inmiddels zijn er een heleboel hulpmiddelen ontwikkeld die kunnen ondersteunen bij de Algemeen Dagelijkse levensverrichtingen. Denk bijvoorbeeld aan aangepast bestek, aankleedhulpen zoals een aankleedstok of ritsopener, een antislip vloermat of een telefoon met grote toetsen.
Bij klasse I producten kunt u denken aan stethoscopen, tilliften, verband en pleisters. Deze producten vormen een relatief laag risico voor de patiënt, tenzij het gaat om een steriel klasse I-hulpmiddel of een hulpmiddel met een meetfunctie.
Uitgangspunt bij de hulpmiddelenzorg is dat het gaat om hulpmiddelen die goed werken (functioneren). Dit betekent dat hulpmiddelen gebruiksklaar worden afgeleverd zodat de verzekerde ze meteen kan gebruiken. Bijvoorbeeld: de accu is opgeladen, batterijen zijn aanwezig en de software is geïnstalleerd.
Als u een hulpmiddel nodig heeft, kunt u altijd informatie vragen bij uw eigen huisarts of een praktijkondersteuner op de huisartsenpost. Ook de medewerkers van de wijkverpleging kunnen u advies geven. Zij weten waar u terecht kunt. U moet daarna wel zelf contact opnemen met het bedrijf dat de hulpmiddelen aanbiedt.
Dit zijn hulpmiddelen om je te verplaatsen of te bewegen: een rolstoel, aangepaste fiets, scootmobiel, aangepaste wandelwagen en aangepaste autostoel voor kinderen. Dit zijn bijvoorbeeld tilliften en (niet-aangepaste) hooglaagbedden, die door meer mensen gebruikt kunnen worden.
U kunt bij een Hulpmiddelenspeciaalzaak of Thuiszorgwinkel rustig rondkijken en advies vragen. Maar ook Blokker heeft een speciaal schap voor 'kleine' hulpmiddelen. Tip: Veel Tweedehandswinkels en Kringloopbedrijven hebben ook zorgartikelen zoals rollators.
Als een gezondheidsapp als medisch hulpmiddel geregistreerd staat, beschouwen we het als een medische app. Dat is een app ter preventie, diagnose, prognose, verlichting of behandeling van een aandoening, ziekte of handicap. Deze apps moeten uiteraard voldoen aan de wetgeving inzake medische hulpmiddelen.
Een applicatie, oftewel een app, is software wat draait op een smartphone, tablet of desktop.De mobiele applicatie is ontwikkeld voor de smartphone of tablet. De app moet worden gedownload via de App Store of de Google Play store. De mobiele app moet je ook regelmatig updaten.
Medische apps zijn applicaties met een medische toepassing op een mobiel apparaat. Dit kan een mobiele telefoon zijn, maar ook een tablet. De handzaamheid van deze apparaten is uiterst nuttig voor het snel toegankelijk maken van bepaalde functionaliteiten.
CE staat voor Confomité Européenne. Producten die voor het eerst op de Europese markt komen, moeten een CE-markering krijgen om aan te geven dat het product aan één van de Europese richtlijnen voldoet. Elk medisch hulpmiddel moet voorzien zijn van een CE-markering.
In-vitro diagnostica (ivd's) zijn diagnostische testen waarmee monsters afkomstig uit het menselijk lichaam, zoals bloed of urine, buiten het lichaam worden onderzocht. Voorbeelden van ivd's zijn bloedglucosemeters, zwangerschapstesten en testen die aantonen of iemand een erfelijke ziekte heeft.
Het convenant heeft als doel om het gebruik van medische technologie te optimaliseren. Dit kan bijvoorbeeld door het ontwikkelen van richtlijnen en protocollen voor het gebruik van medische technologie. Eqube draagt hieraan bij door handleiding gebruik te centraliseren.
Digitale zorg kan jou ondersteunen bij je gezondheid. We noemen dit ook wel e-health. Bijvoorbeeld een beeldbelafspraak met je huisarts via je laptop, tablet of mobiel.Of een slimme app om je conditie te verbeteren of je bloedglucose bij te houden.
60 procent van de 65-plussers gebruikt een laptop, smartphone en/of tablet. Ouderen gebruiken de apparaten vooral om online informatie op te zoeken en te internetbankieren. Ook lezen 65-plussers veel nieuwsbrieven en gebruiken ze het internet om routes te plannen en te winkelen.