Je kunt door de acute stress die je na een breuk ervaart daadwerkelijk last hebben van een gebroken hart (het syndroom stress cardiomyopathie) en hiermee in het ziekenhuis belanden, maar dit syndroom is zeldzaam. In het brein veroorzaakt liefdesverdriet dezelfde klachten als depressie, cocaïneverslaving en griep.
Lichaam en brein reageren op de stress die een relatiebreuk kan veroorzaken. Mensen met stress kunnen minder eetlust hebben, slechter slapen, maag- en darmklachten of hoofdpijn krijgen. Daarnaast zijn er allerlei mentale klachten zoals gevoelens van angst, onzekerheid, een opgejaagd gevoel en negatieve gedachten.
Slapeloze nachten, de tranen uit je hoofd huilen en erbij lopen als een zombie: liefdesverdriet is een van de ergste dingen die je mee kunt maken. Liefdesverdriet wordt omschreven als een geestelijke pijn die men voelt door het verbreken van een relatie. Tijdens dit verlies ga je door verschillende fases.
Robert Riezebos, cardioloog en hoofd van het OLVG Hartcentrum, heeft ook af en toe mensen met een 'gebroken hart' in zijn spreekkamer. Zij komen binnen op de Spoedeisende Hulp met symptomen die typisch zijn voor een hartinfarct: benauwdheid, pijn op de borst, zweten en misselijkheid.
De reden dat liefdesverdriet zoveel pijn doet
Dit komt omdat onze hersenen de emotionele pijn van het einde van een relatie op dezelfde manier registeren als fysieke pijn, zoals bijvoorbeeld je arm stoten. Er worden een hoop hormonen aangemaakt op het moment dat je verliefd bent.
Hoe lang duurt liefdesverdriet? Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in The journal of Positive Psychology is gebleken dat zowel mannen als vrouwen gemiddeld na 11 weken over hun liefdesverdriet heen zijn. Maar liefst 71 procent was namelijk na 11 weken over hun ergste verdriet heen.
Wat zijn de gevaren? Liefdesverdriet veroorzaakt mentale en soms zelfs fysieke pijn. Ook een depressie is niet uitgesloten. In zeldzame gevallen kan liefdesverdriet zelfs leiden tot misdaad en zelfmoord.
Dat is normaal, want verliefdheid heeft met van alles te maken: geuren, genen, interesses, afkomst, zelfbeeld, er open voor staan... Maar het brengt je in de war. Soms maakt de ander het dan uit, uit verwarring, niet omdat jij niet de moeite waard bent.
De effecten van een gebroken hart
De volgende organen en lichaamsdelen kunnen lijden onder jouw liefdesverdriet: Hersenen: het deel van het brein dat wordt gestimuleerd door een verslaving wordt nu ook geactiveerd. Het deel van de hersenen kan er dan net zo uitzien als van iemand die een cocaïneverslaving heeft.
Het is normaal om iemand te missen die deel van je leven uitmaakte. Zelfs al weet je dat jullie beter af zijn zonder elkaar. En onthoud: het werkte niet, daarom heb je er een punt achter gezet. Dit zijn de redenen waarom het voor jou ook oké is om je rot te voelen.
Je kan dus echt ziek worden van liefdesverdriet. Ook kan liefdesverdriet uitmonden in een depressie.
Liefdesverdriet verwerken: het beste medicijn
Uit elk onderzoek blijkt dat chocolade een positieve invloed heeft op een rothumeur en dus ook bij het verwerken van liefdesverdriet. Dit komt doordat chocolade de productie van endorfine in je lichaam stimuleert.
Het volgt geen tijdlijnen of schema's. Je kunt huilen, boos worden, je leeg voelen, je terugtrekken. Geen van deze dingen is verkeerd of gek. Iedereen rouwt op een andere manier, maar er zijn enkele overeenkomsten in de fasen en de volgorde van gevoelens die tijdens liefdesverdriet worden ervaren.
Vaak houdt het op na twee jaar, dat is de logische herstelperiode na een relatie. De duur van zo'n reboundrelatie loopt dus gelijk met de periode van rouw na een lange relatie. Wanneer je terug jezelf gevonden hebt, weer in evenwicht bent, dan houdt het op.
Een bekende 'regel' is dat je gemiddeld de helft van de duur van je relatie nodig hebt om over je ex heen te komen. Waren jullie zes jaar samen? Dan duurt het ongeveer drie jaar voordat je over hem of haar heen bent.
Mensen met een gebroken hart syndroom kunnen plotseling pijn op de borst hebben of denken dat ze een hartaanval hebben. Bij een gebroken hart syndroom, is er een tijdelijke verstoring van de normale pompfunctie van uw hart in één deel van het hart.
Takotsubo-cardiomyopathie of "Broken Heart Syndrome" is wanneer de hartspier plotseling verzwakt raakt. Het treedt meestal op na ernstige emotionele of fysieke stress. De aandoening is tijdelijk en de meeste mensen herstellen binnen twee maanden.
"Je hart krijgt een opdonder bij hevige emoties." Van een dramatische gebeurtenis breekt je hart natuurlijk niet letterlijk in tweeën, maar het kan wel degelijk van slag zijn. Hevige emoties veroorzaken soms een ontsteking aan het hart, waardoor je je heel beroerd kunt voelen.
Vaak is er sprake van een patroon van aantrekken en afstoten. Liefde doet ook pijn wanneer je verliefd bent geworden op iemand met narcistische trekken. Woest aantrekkelijk zijn deze mensen vaak in het begin van de relatie. Ze hebben een vlotte babbel, zetten jou helemaal in het middelpunt van hun belangstelling.
Emotionele pijn is pijn die zich uit via je emoties. Denk hierbij aan intens verdriet, angst of woede. Eigenlijk is emotionele pijn iets heel normaals. Wanneer jij iets of iemand verliest, dan is het normaal dat je hierom rouwt.
Als die persoon zijn diepste gevoelens met je deelt en zich hierbij op zijn gemak voelt, is dat ware liefde. Als die persoon het prima vindt als hij er niet perfect uitziet, of als hij struikelt of een beetje eten tussen zijn tanden heeft, voelt hij zich zodanig op zijn gemak bij je dat je hem helemaal mag zien.
Een 'rebound' relatie is een relatie die je aangaat om een andere, belangrijke relatie in je leven te vergeten. Een rebound-relatie is dus een 'relatie' die iemand begint om een recente beëindiging van een relatie te verwerken. Je 'gebruikt' iemand anders dus om je eigen recentelijke relatie te verwerken.