Gezondheid. Daikon heeft een waterafdrijvende werking, maar is zonder meer gezond. Het heeft ook een zachte smaak en een goeie vertering. Als je 100 gram daikon eet heb je tot wel 34 percent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen!
Was en schil een rettich en je kunt de wortel rauw eten. Lekker met een plak kaas op de boterham, in een salade en in reepjes met een dipsaus. Een andere naam voor rettich is witte zomerrammenas. En de Japanse variant heet daikon.
Gezonde rakker
Dit lijkt weinig maar toch is het aardig veel. In rettich zit bijvoorbeeld vrij veel vitamine C (18% van de ADH) en ook bevat hij meer dan gemiddeld aan foliumzuur (6% van de ADH) Daarnaast is hij best rijk aan kalium, per 100 gram zo'n 5% van de ADH. Rettich bevat vitamine B6.
Rettich bereiden & bewaren
Zonder loof is rettich ruim een week in de koelkast houdbaar, met loof iets korter. Het beste verpak je de wortel in een plastic zakje met gaatjes. Rettich is niet geschikt om in te vriezen.
Je hoeft rettich niet te schillen, maar was hem altijd wel zorgvuldig. Rettich kun je hetzelfde verwerken als gewone wortel. In plakjes, stukjes, raspen… Heb je rettich waar het blad nog aan zit, verwijder deze dan, omdat dit voor een langere houdbaarheid zorgt.
Jaarrond verkrijgbaar. Rettich is het hele jaar verkrijgbaar.
De Rettich groeit, in tegenstelling tot het radijsje, onder de grond en is dan ook een heel stuk groter en wat milder van smaak. In Azië is deze (vergeten) groente een echte klassieker. Het wordt daar zowel rauw gegeten in salades, maar ook in cakes, soepen en stoofgerechten. Honden mogen met mate rettich eten.
Radijs is een groente en behoort tot een koolgewas. Bloemkool, Chinese kool, koolrabi en boerenkool zijn bijvoorbeeld ook familie van de radijs. De hele plant van de radijs is eetbaar en worden dan ook weleens door gerechten verwerkt. Een radijs heeft een scherpe en peperachtige smaak.
Radijs is goed voor de spijsvertering omdat er veel vezels in zitten. Radijs gaat constipatie tegen. Het voert alle overbodige toxinen uit het lichaam. Het stimuleert ook de werking van de nieren.
Bloeddruk onder controle houden
Radijs voorziet het lichaam ook van kalium, wat de bloedvaten verwijdt (vasodilatatie) waardoor de bloedvaten ontspannen en de bloedstroom verhoogt. Deze groente verlaagt dus de bloeddruk door de bloedstroom te reguleren.
Diabetici profiteren ook van een verhoogde consumptie van radijs. Sulforafaan, een stofje in de radijs, blijkt effectief de bloedglucosewaarden te kunnen verlagen bij personen met diabetes type 2 en het zorgt ervoor dat het lichaam niet meer zo sterk reageert op schommelingen in de bloedsuikerspiegel.
Rettich wordt ook witte zomerrammenas genoemd en de Japanse variant heet daikon. Rettich is een langwerpige, witte wortel. De smaak is pittig, iets scherper dan die van radijs. De groente wordt meestal rauw gegeten.
Daikon is meestal verkrijgbaar in de groothandel of grootwarenhuizen,(behalve in de winter.) Moest je het daar niet vinden zou ik een groentespeciaalzaak of een Aziatisch warenhuis opzoeken, daar is het vast en zeker te vinden.
Deze takuan (沢庵 soms ook takuwan of takuan-zuke) is een ingelegde daikon, een Japanse grote radijssoort die bv in bepaalde sushi rolls of in een bento-box geserveerd wordt, maar ook meer algemeen in de traditionele Japanse keuken.
Is bloemkool gezond? Bloemkool rekenen we tot groente en past in een gezond voedingspatroon. Bloemkool bevat net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.
Daikon heeft een penwortel en die wortel moet vrij door de grond kunnen dringen en mooi recht en gaaf groeien. Een goed en diep bewerkte (30 à 40 cm), humeuze grond met een goede structuur en geen storende lagen is een noodzaak. Ook heeft daikon over zijn volledige groeiperiode veel water nodig.
De pastinaak wordt ook wel 'witte wortel' genoemd. Dat is een logisch uitgangspunt, niet in de laatste plaats omdat het inderdaad een witgekleurde wortel is. Het is familie van de welbekende winterwortel, en kent in de keuken veel van dezelfde toepassingen: je kunt het rauw eten, maar ook bijvoorbeeld koken en bakken.
Rammenas (zwarte radijs) is een knolgewas dat wordt gebruikt als smaakmaker of garnering. Het heeft een scherpe, pittige smaak voor gerechten als salades, eieren, sandwiches en soepen. Het is ook bekend als "daikon" in Japan, waar het rauw wordt gegeten. Rammenas is een knolgewas dat behoort tot de Brassica-familie.
De zwarte rammenas is een wintergroente, maar omdat je hem lang kunt bewaren is hij nagenoeg het hele jaar te krijgen. De rettich (de witte variant) houdt meer van lekker weer en is een zomerrammenassoort. Hij kan verschillende kleuren hebben. Ook deze jongen is vrij pittig van smaak.
De rammenas komt oorspronkelijk uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied. Tegenwoordig wordt de Rammenas vooral in Duitsland geteeld. Wanneer is de rammenas verkrijgbaar: De rammenas is het hele jaar door te verkrijgen.
De rettich komt uit Nederland. Wanneer is de rettich verkrijgbaar: Rettich is het hele jaar door verkrijgbaar.
Fruit zonder suiker? Fruit zonder suiker is bijna niet te vinden. Botanisch gezien is de avocado een vrucht en valt hij onder de fruitsoorten. Een avocado bevat per 100 gram slechts 0,7 gram suiker!
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel 'snelle' koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet.