U heeft klachten
Jeuk rond de anus of vagina, vooral 's nachts, komt meestal door de kleine (tot ongeveer 1 cm) wormpjes. De meeste andere wormen die u in Nederland kunt krijgen geven meestal geen klachten. Heel soms kunt u bijvoorbeeld buikpijn krijgen door lintwormen, spoelwormen of zweepwormen.
Ze kunnen van een paar cm tot verschillende meters lang worden. Via besmet voedsel, meer bepaald door het eten van rauw of slecht gebakken vlees of vis of van besmette groenten, belanden de eitjes of larven van een lintworm in de darmen van de mens. Ze voeden zich in de darm, ten koste van de gastheer.
Het gevaar voor de mens wordt vooral gevormd door T. solium. Als de mens eitjes van deze lintworm binnen krijgt (in plaats van het varken), dan kan de mens óók als tussengastheer optreden. Dan worden blaasjes gevormd in het lichaam van de mens.
Diagnose van aarsmaden
De diagnose wordt vaak gesteld door de patiënt zelf of door de huisarts op grond van de klachten en waarneming van de patiënt of de ouder. Aarsmaden zijn terug te vinden in de ontlasting als kleine, bewegende witgele wormpjes. Daarnaast is jeuk bij de anus gedurende de nacht kenmerkend.
Soms ziet u de wormpjes in de poep bewegen. Wormpjes zijn heel besmettelijk, maar kunnen geen kwaad. Bij goede hygiëne verdwijnen de wormpjes vanzelf, meestal binnen 6 weken. Een andere naam voor wormpjes is aarsmaden of enterobiasis.
Een besmetting met de mijnworm wordt vaak opgelopen in tropische landen. Sommige mensen krijgen bij deze wormen in de darmen klachten als jeuk. De darmklachten zijn over het algemeen mild bij deze worm. Een belangrijk gevolg van besmetting met de mijnworm kan bloedarmoede zijn.
Over het algemeen zorgt een lintworm niet echt voor duidelijke klachten. Het kan zijn dat je een lange tijd rondloopt met een worm zonder er ook maar iets van te merken. Sommige mensen kunnen last hebben van buikpijn en misselijkheid, maar dit is zeker niet bij iedereen het geval.
U kunt wormpjes zelf behandelen met mebendazol van de apotheek of drogist. Heel soms zit er een ander soort worm, zoals een spoelworm, zweepworm of lintworm. Ziet u een (stukje) worm in uw poep? Neem deze mee naar de huisarts in een dicht potje.
Hygiëne is belangrijk: handen wassen, nagels kort knippen, elke dag schone handdoek en ondergoed. Bij goede hygiëne verdwijnen wormpjes meestal vanzelf binnen 6 weken. U kunt wormpjes ook zelf behandelen met mebendazol van de apotheek of drogist.
Als je de kans op een lintworm aanzienlijk wilt verkleinen, let je het best op het voedsel dat je eet. Zorg er dus altijd voor dat je enkel goed doorbakken vlees eet. Ook laat je vlees, vis of viseieren minstens 24 uur bij -18°C in de diepvriezer liggen voordat je ze rauw eet.
Een infectie die is veroorzaakt door een parasiet, wordt behandeld met een parasietdodend middel. Deze middelen verhinderen de aanmaak van eiwitten door de parasiet. Zonder eiwitten kan de parasiet niet groeien en sterft deze af. Voorbeelden zijn atovaquon, clindamycine en metronidazol.
Als er slijm op of bij de ontlasting zit, is dat een teken dat de darm geïrriteerd is. Dit kan wijzen op verschillende darmaandoeningen of klachten; van onschuldig tot ernstig. Heeft u regelmatig last van slijm bij de ontlasting of zat er veel slijm bij uw ontlasting? Bespreek het dan met uw huisarts.
Ze hebben een levensduur van circa acht weken en zijn kommavormig. De eitjes bevinden zich op de huid van de anus. De eitjes van de aarsmade kunnen buiten het lichaam (bijvoorbeeld in kleren, in stof of onder de vingernagels) lang in leven blijven.
Wormen bij mensen ontstaan door besmetting van dier op dier, dieren op mensen of andersom, of mens op mens. Bekende symptomen zijn buikpijn, misselijkheid, diarree of jeuk rond de anus. De behandeling van wormen bestaat uit antiwormmiddelen (medicijnen) en hygiëne-adviezen.
Het volwassen wijfje legt haar eitjes rond de aars. Door krabben kunnen ze op de handen en het beddengoed terecht komen. Nieuwe besmettingen gebeuren dan door het inslikken van de eitjes. Het duurt dan nog 1 tot 2 maanden voor de eitjes zijn uitgegroeid tot volwassen wormen en klachten kunnen veroorzaken.
In het ziekenhuis van de Indische hoofdstad New Dehli trokken de artsen uiteindelijk een lintworm van maar liefst 182 centimeter uit zijn maag. De 48-jarige man liet zijn dikke darm onderzoeken, omdat hij “al een maand of twee een beetje pijn had in zijn buik”.
De diagnose wordt gesteld door het vinden van eitjes of wormen in de stoelgang, de urine of het bloed. In een bloedonderzoek kunnen ook de afweerstoffen tegen de worm worden bepaald. Op een echografie of een scan zijn soms cysten zichtbaar in de weefsels, maar meestal is dit een toevallige vondst.
Darmparasieten nemen voedsel en bacterien uit de darm op, binden zich aan het slijmvlies en kunnen chronische ontstekingsreacties veroorzaken waardoor de buik zich opzet. Dikke darmparasieten kunnen zowel diarree als obstipatie geven. Ook allerlei andere klachten als vermoeidheid kunnen door parasieten ontstaan.
Spoelwormen, zweepwormen en mijnwormen. De kuur duurt meestal drie dagen met twee doses per dag, 's ochtends en 's avonds. Deze kuur kunt u na drie weken herhalen, als u na die tijd nog wormen in de ontlasting vindt.
De lintworm leeft van onze darminhoud en wordt daarom een parasiet genoemd. Parasieten hebben een gastheer nodig om te kunnen overleven. In dit geval is de gastheer de mens. De kop van de lintworm zet zich vast in de darmwand.
Een andere manier voor het binnenkrijgen van wormen kan door het eten van rauw vlees. Met name rauw gehakt kan leiden tot het krijgen van wormen. Bak daarom het gehakt altijd goed door een eet het niet rauw.