In tegenstelling tot mensen waarbij de oorzaak vaak in de luchtpijp zit, komt het stikken bij paarden meestal voor in de slokdarm, de spierbuis die voedsel van de mond naar de maag transporteert.
Bij slecht kauwen, te gulzig eten of te weinig drinken kan een slokdarmverstopping ontstaan. Dit geeft vaak een vrij heftig beeld. Het paard gaat staan met een gestrekte hals en kan gaan kokhalzen, verkrampen in de nekspieren en vaak komt er veel schuim met soms voedsel door de neus naar buiten.
Wist je dat paarden niet kunnen overgeven? Op de plek waar de slokdarm de maag binnenkomt, zit een krachtige spier, genaamd de cardia. Als deze spier samentrekt wordt de maag afgesloten en kan er geen maaginhoud naar buiten afgevoerd worden, dus niet richting de slokdarm. Daarom kan een paard niet overgeven.
Verschijnselen slokdarmverstopping
Het paard gaat kwijlen en speekselen en er komt slijm met voedselresten uit de neus. Vaak gaat dit gepaard met zweten en onrust. Soms is er aan de linkerzijde van de hals een dikte voelbaar of gaat het paard hoesten.
Tussen de slokdarm en de maag zit nog een kringspier die ervoor zorgt dat het voedsel uit de maag niet terug kan. Daarom is het voor een paard normaal gesproken niet mogelijk om over te geven of te boeren.
Gasophoping bij paarden kan vervelende klachten met zich mee brengen. De ophoping ontstaat meestal door een overmatige productie van gassen in de dikke darm. Wanneer suikers niet volledig verteerd worden in de dunne darm en terecht komen in de dikke darm, dan ontstaat deze overmatige productie.
Cornage is een verlamming van een stemband en het bijbehorende kraakbeentje in de keel bij een paard. Bij het ademen tijdens arbeid zal een paard de keel zo ver mogelijk open trekken.
Symptomen van droes
De meeste paarden met droes hebben eerst koorts en een heldere, witte neusuitvloeiing. Na enkele dagen wordt die neusuitvloeiing pusachtig, worden de paarden sloom en willen ze slecht of helemaal niet eten. Doordat de lymfeknopen ontstoken zijn, zullen er abcessen gevormd worden.
Er zijn meer aandoeningen waarbij overmatig kwijlen optreedt. Het is mogelijk dat je paard last heeft van haken op de kiezen of een kieswortelontsteking. Controleer ook of er sprake kan zijn van een allergische reactie of irritatie van het mondslijmvlies door haren van de eikenprocessierups.
Valk is ervan overtuigd dat het door het trauma komt, maar wat we weten is dat paarden zelf tranen kunnen produceren uit de traanklieren bij hun ogen. Tranen zijn voor paarden nodig om het hoornvlies vochtig te houden. Zonder tranen, droogt het hoornvlies uit en kunnen er ontstekingen ontstaan.
Net zoals de meeste zoogdieren kan een paard van nature zwemmen. In het wild moet een paard bijvoorbeeld wel eens een meer of rivier oversteken of zoekt hij verkoeling in het water. Niet ieder paard is even gek op water, maar als je een paard er aan laat wennen zal hij waarschijnlijk wel gaan zwemmen.
Ratten braken zelden. Wel kunnen ze passief voedsel opgeven (regurgiteren). Een rat kan in geval van "misselijkheid" herhaaldelijk de kop oprichten, alsof het dier kokhalst. Ook kan hij pica-gedrag gaan vertonen.
Zwart braaksel bestaat vaak uit oud bloed. Hoewel lichte bloedsporen in braaksel niet altijd gevaarlijk hoeven te zijn, is het wel verstandig om een huisarts te bezoeken als je grotere hoeveelheden (puur) bloed braakt. Verschillende oorzaken van zwart overgeven zijn: Slokdarmverstopping.
Dus wat doet een paard dat in een sessie staat te smakken? Dat heeft 9 van de 10 keer spanning van ons overgenomen en is dat aan het loslaten. Dit wordt ook wel eens 'afkauwen' genoemd. Het smakken zelf is dus geen teken van ontspanning, maar een weg naar de ontspanning toe.
De normale lichaamstemperatuur van een volwassen paard ligt tussen de 37.4 – 38.0 graden Celsius. Voor jonge veulens ligt de normale lichaamstemperatuur gemiddeld iets hoger: Voor een pasgeboren veulen ligt de normale lichaamstemperatuur tussen de 38.5 -39.5 graden Celsius.
Droes is een zeer besmettelijke ziekte, maar verspreidt iets minder snel dan virusinfecties. De droesbacterie overleeft vrij lang in vochtige en van de zon afgeschermde plaatsen en kan in pus tot wel een jaar lang overleven. Besmetting gaat via direct contact of via contact met materialen.
Door de kosten te verlagen wordt het voor u als dierenarts gemakkelijker om bijvoorbeeld voor een aandoening als droes beter te diagnosticeren en daarmee een bedrijfsmatige aanpak aan de orde te stellen. Dit betekent dat GD vanaf nu voor alle paarden-PCR-testen een vast tarief hanteert van 33 euro.
Er is helaas geen meldingsplicht voor droes!
Voor het uitbreken van droes is dat gunstig: een infectie kan zich sneller verspreiden. Bovendien gaan eigenaren meer met hun paard op pad: ze doen mee aan wedstrijden of gaan met hun paard op vakantie.
Kan het kwaad? En hoe wordt het vastgesteld? Cornage levert bij de meeste paarden geen problemen op, alleen bij zware inspanning neemt het uithoudingsvermogen af. Deze paarden zouden dus prima in de basissport kunnen meelopen maar desondanks dalen deze paarden duidelijk in hun waarde.
Spat is een veelvoorkomende klacht waarvoor paardeneigenaren bij de dierenarts komen: het paard loopt niet lekker, niet rad of er is sprake van een duidelijke kreupelheid in het achterbeen. Spat is osteo-artrose van de 2 onderste van de 4 gewrichtjes in het spronggewricht.
In de meeste gevallen zullen de afwijkingen van de stemband en het kraakbeentje langzaam maar zeker verergeren. In de voorwaarden van de KWPN staat daarom ook duidelijk omschreven dat als een paard tijdens het centrale verrichtingsonderzoek alsnog geluid gaat maken, het cornage-onderzoek kan worden herhaald.
Terwijl ruwvoer vezels in de dikke darm wordt afgebroken? Het lichaam gebruikt het enzym ''amylase'' om zetmeel te kunnen verteren. Een paard maakt echter maar een beperkte hoeveelheid hiervan aan in de alvleesklier en kan hierdoor maar een beperkte hoeveelheid zetmeel verteren in de dunne darm.
Vogels kunnen geen scheten laten
In hun darmen vind je niet de gas producerende bacteriën die je bij zoogdieren wel vindt. Daarnaast gaat het voedsel zo rap door hun spijsverteringsstelsel, dat er helemaal geen tijd is om windjes te laten. Dat ze het nooit doen, betekent niet dat ze het helemaal niet zouden kunnen.
Wanneer je de koliek niet tijdig ontdekt of behandeld,kan koliek een dodelijke afloop hebben. Wanneer er wordt gewacht op de dierenarts is het verstandig om, wanneer mogelijk, met het paard aan de hand te stappen. Echter is dit vaak bij heftige koliekaanvallen niet mogelijk.