Ze gaan binnen een jaar roesten. Thermisch verzinkte producten niet. Die gaan pas over pakweg honderd jaar roesten, omdat de zinklaag veel dikker is.
Thermisch verzinkt staal gaat minimaal 30 jaar mee. Is er een dikke zinklaag aangebracht? Dan kan dit wel zo'n 50 jaar meegaan.
Verzinkte schroeven
Ze worden vaak gebruikt bij de constructie van o.a. hekwerken, fietsenrekken, trappen, vangrails en vervoersmiddelen. Het beschermende laagje kan echter relatief snel beschadigen, waardoor verzinkte schroeven over het algemeen ook sneller roesten dan bijvoorbeeld schroeven van RVS.
Verzinkte (VZ) Schroeven
Toch is deze schroef ook bestand tegen vocht en voorzien van een beschermende zinklaag. Ondanks deze laag kan een verzinkte schroef toch gaan roesten. Daarnaast zullen verzinkte schroeven eerder gaan oxideren in omgevingen waar bijvoorbeeld veel ammoniak in de lucht zit.
Voor gegalvaniseerd staal buiten schilderen heb je speciale verf nodig. Gegalvaniseerd staal – of verzinkt staal – is omhuld met een zinklaag om het metaal tegen invloeden van buitenaf te beschermen. Het is een non-ferrometaal dat niet kan roesten, maar dat wel aangetast kan worden en daardoor zwart kan gaan afgeven.
Dan biedt elektrolytische verzinking - één manier van galvaniseren dus - uw product voldoende bescherming tegen corrosie. Een extra voordeel is dat deze behandeling meestal een gladdere en mooiere finish heeft en meestal minder prijzig is dan thermisch verzinken.
Thermisch verzinken is de allerbeste manier om staal te conserveren. Deze roestwerende behandeling doet ook in de buitenlucht vele tientallen jaren zijn werk. Het is bovendien erg stootvast. Het staal wordt eerst in een zuurbad gedompeld, waardoor alle roest en dergelijke oplost.
Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS, maar kunnen gaan roesten. RVS heeft hier minder last van en is dus beter buiten te gebruiken. Bij de keuze voor schroeven is het dus belangrijk om te weten waar u ze voor wilt gaan gebruiken. Verzinkte schroeven zijn uitgerust met een laagje wat ze beschermt tegen corrosie.
Zilver (argentum) is namelijk een edelmetaal en roest bijna niet. Andere edelmetalen zijn goud (aurum) en plantina (platinium). Let op: deze edelmetalen reageren wel met zuurstof en water, maar ze zullen niet snel roesten. Zilver moet je bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd even oppoetsen.
Hoewel gegalvaniseerd staal bestand blijft tegen roesten, kan het toch vuil worden en moet er voorzichtig mee omgesprongen worden. Als je goed voor het gegalvaniseerd staal zorgt en het regelmatig schoonmaakt, kun je de levensduur ervan verlengen en het nog lang mooi houden.
Verzinken is noodzakelijk om te voorkomen dat uw kostbare materialen worden aangetast en gaan roesten. Het thermisch verzinken voorkomt dat ijzer in aanraking komt met zuurstof, zouten en vocht. Reeds in 1742 werd ontdekt dat dit mogelijk was door stalen onderdelen onder te dompelen in gesmolten zink.
Verzinken is een oppervlaktebehandeling om een metalen product te voorzien van een beschermende laag zink. De zinklaag beschermt het basismateriaal tegen corrosie. Thermisch verzinken en elektrolytisch verzinken zijn twee verschillende manieren om deze laag aan te brengen.
Thermisch verzinkte onderdelen zijn meestal te herkennen aan strepen met bloemenpatroon op het oppervlak. Deze strepen met patronen duiden op de aanwezigheid van puur zink, dunne coating.
Het ijzer of staal zal onvermijdelijk gaan roesten: de mate waarin is afhankelijk van de duur en lengte van blootstelling aan zuurstof en water. Soms kan het dagen, maanden of zelfs jaren duren, afhankelijk van de intensiteit van de blootstelling.
Soorten corrosie
Er gaat wereldwijd tussen de 3000 en 5000 kg staal per seconde(!) door corrosie verloren. Dit komt voor Nederland neer op ongeveer € 17 en 18 miljard per jaar.
Verschil tussen roestvrij staal en staal
Staal is een materiaal dat onder andere ijzer en koolstof bevat. Roestvrij staal wordt gemaakt met minimaal 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof waardoor het staal roestvrij wordt. RVS koppelingen, ook wel roestvaste koppelingen genoemd, zijn corrosiebestendiger dan staal.
Aluminium en RVS (roestvast staal) lijken op elkaar en zijn door de regel genomen, allebei niet magnetisch. Hier werkt een magneet als hulpmiddel dus niet. Waar u het onderscheid tussen aluminium en RVS wel aan kunt zien? RVS is zwaarder en vaak donkerder van kleur dan aluminium.
Roest verwijderen met huishoudelijke middelen
Azijn is behoorlijk zuur en die zuren bijten door de roest heen. Limoen en zout. Strooi wat zout over de verroeste delen om het daarna te besprenkelen met limoen- of citroensap. Het ruwe zout en de zuren van de citrusvrucht lossen roest op.
In de volksmond wordt dit ook wel roestvrij staal genoemd, maar dat klopt niet. Ook RVS kan onder sommige omstandigheden wel degelijk roesten. Een belangrijk verschil met verzinkt metaal is dat RVS wel weer minder sterk is dan verzinkt metaal.
Zink is niet magnetisch. Daarom wordt bij het meten van de (verf)laagdikte op gegalvaniseerd staal door middel van elektromagnetisch of magnetische meetinstrumenten de opgetelde dikte van de zinklaag en de coatinglaag gemeten. Zink kan een zilverachtige metaalglans hebben, maar ook grijsachtig mat.
1. Roestvast staal roest niet. De grootste mythe rond RVS is dat RVS niet kan roesten. RVS wordt door veel mensen roestvrij staal genoemd, maar de juiste term is roestvast staal.
WD-40 Multi-Use Product verwijdert geen roest, maar beschermt alles wel tegen roestvorming. Vergeet dus niet om je spullen te besproeien met WD-40 ter bescherming van het oppervlakte.
Gebruik van epoxyharsen. De verf is op basis van epoxyharsen, wat de beste bescherming biedt tegen roest, chemische producten en zuren, en dat bovendien, indien nodig, een optimale aanhechting van meerdere lagen verf mogelijk maakt.
Hoewel een klein beetje roestvorming niet schadelijk is voor de gezondheid, kun je een pan met wat roestplekjes even goed afwassen voor gebruik. Op die manier beperk je de eventuele inname van roest via je eten. Wanneer een pan duidelijk is beschadigd door roestvorming, kun je deze beter niet meer gebruiken.