De hoeveelheid bloed in de urine zegt weinig over (de ernst) van de oorzaak. De oorzaak kan variëren van onschuldig (bijvoorbeeld een blaasontsteking) tot verontrustend (bijvoorbeeld kanker). Raadpleeg daarom altijd de huisarts.
De belangrijkste oorzaak van bloed in de urine is een ontsteking van de urinewegen.Het kan ook een symptoom zijn van nierstenen, nier- en prostaatziekten en bloedstollingsstoornissen, of na een ongeval wijzen op een nier- of blaasletsel.
Soms wordt gedacht dat medicijnen ook bloed in de urine kunnen veroorzaken. Dit is echter niet het geval. Bloedverdunnende medicijnen (bijvoorbeeld carbasalaat, acetylsalicylzuur, fenprocoumon, acenocoumarol) zorgen er wel voor dat een bloeding, wat de reden ook is, heviger zal zijn.
Er zijn verschillende redenen waarom u bloed bent gaan plassen. Het kan het gevolg zijn van een blaasontsteking, een niersteen of een kwaadaardige aandoening aan de urinewegen. Uitsluiten van een kwaadaardige aandoening is altijd raadzaam, ook als het bloedverlies eenmalig of sterk wisselend is.
Symptomen van blaaskanker
De meeste mensen met blaaskanker hebben in het begin geen klachten. Als de tumor groeit, kun je last krijgen van bloed in je urine. Opvallend is dat je hierbij geen andere klachten hebt, zoals pijn of het gevoel van een blaasontsteking.
Een van de eerste onderzoeken als men blaaskanker vermoedt, is een urineanalyse. Indien er abnormale cellen in de urine ontdekt worden, zijn er bijkomende onderzoeken nodig om de plaats van de tumor te bepalen. Deze tumoren kunnen immers overal in de urinewegen verschijnen, van de nieren tot de urinebuis.
Symptomen van blaaskanker zijn bloed in de urine, pijnlijk, moeilijk of juist veel plassen, chronische blaasontsteking en buikpijn. Het kan voorkomen dat de ziekte pas wordt ontdekt wanneer er uitzaaiingen zijn en deze klachten veroorzaken in het lichaam.
Als je een CT-scan krijgt, worden er met een ringvormig apparaat röntgenfoto's rondom je lichaam gemaakt. Zo kunnen ze je nieren van meerdere kanten bekijken, ook vanbinnen. Dit kan handig zijn als er bloed in je urine zit, en er op de echo niet te zien is waar dat vandaan komt.
Bloed in de urine betekent niet altijd dat er sprake is van kanker. Heeft u deze klachten, ga dan naar de huisarts. Mocht het nierbekkenkanker zijn, dan is de kans op een succesvolle behandeling en langere overleving groter als het in een vroeg stadium wordt ontdekt.
Urineonderzoek kan duidelijk maken of er sprake is van geslachtsziekten (soa's), urineweginfecties, nierziekten, urinewegproblemen of stofwisselingsziekten. Wat u hiervoor precies moet doen, is afhankelijk van het type onderzoek dat door uw zorgverlener is aangevraagd.
Een oppervlakkige blaastumor moet altijd worden verwijderd omdat deze groter kan worden, bloedingen kan veroorzaken of invasief kan worden.
Het onderzoek kan een vervelend gevoel geven, maar is niet pijnlijk. Het gehele onderzoek duurt ongeveer twintig minuten. Het kijken in de blaas neemt over het algemeen niet meer dan een paar minuten in beslag. Bij mannen wordt de plasbuis verdoofd met een vloeistof die tevens ook een glijmiddel is.
De uroloog doet bij u een blaasonderzoek, omdat er een kans is dat er iets niet goed is in de plasbuis, blaas of prostaat. Een blaasonderzoek wordt gedaan bij plasproblemen, urineverlies of bloed in de urine. Bij een blaasonderzoek gebruikt de uroloog een cystoscoop.
Vaak wordt contrastvloeistof toegediend via een infuus om de zichtbaarheid van interne lichaamsdelen te vergroten. De CT-scan is belangrijk voor de diagnose spierinvasieve blaaskanker.
Een CT-scan wordt gebruikt om te zien waar de tumor precies zit, hoe groot deze is en of er nog meer afwijkingen zijn.
Bruine urine is een goede reden om naar de dokter te gaan als het een langere tijd aanhoudt. Het kan verschillende oorzaken hebben: Je urine bevat hemoglobine, spiereiwitten of andere afgebroken eiwitten. Je urine bevat bilirubine, een stof die vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen.
Bij blaaskanker die in de blaasspier is gegroeid kunt u pijn in de zij of in het bekken voelen. U krijgt een CT-scan van de buik en borst, of een MRI van het bekken met een longfoto. Hiermee is te zien of er uitzaaiingen zijn. Als u geen uitzaaiingen heeft, kan behandeling u genezen.
Blaaskanker zaait meestal uit naar de lymfeklieren, longen, lever en botten.
leeftijd: de meeste mensen die blaaskanker krijgen, zijn tussen de 70 en 90 jaar oud. roken. blootstelling aan bepaalde stoffen zoals sommige verfbestanddelen. radiotherapeutische behandeling van het kleine bekken.
Onderzoek om de diagnose blaaskanker te stellen
In het ziekenhuis krijg je een of meer van de volgende onderzoeken: urineonderzoek – onderzoek van de urine onder de microscoop. kijkonderzoek van de blaas – als je bloed in je urine hebt. TUR blaas – om weefsel weg te halen voor onderzoek.
In totaal is na 5 jaar nog 56% van de mensen met blaaskanker in leven.De 10-jaarsoverleving is 46%. Mensen met oppervlakkige blaaskanker hebben meestal meer kans op genezing dan mensen met een spierinvasieve blaaskanker. Maar de oppervlakkige vorm komt wel vaak terug.
De arts kijkt via een flexibele buis met een camera in je blaas (cystoscopie). Daarnaast zal hij een CT-scan van je urinewegen nemen. Soms is er zo weinig bloed in de urine dat het niet zichtbaar is. Je arts laat dan een urineonderzoek uitvoeren om het bloed vast te stellen en kwaadaardige cellen op te sporen.