Zoetjes bevatten weliswaar minder calorieën dan suiker, maar je lichaam reageert wel op de zoetstof. Het effect is dat je bloedsuikerspiegel mogelijk zelfs een grotere piek krijgt dan met gewone suiker, zo blijkt uit onderzoek. En dat is heel slecht voor je hart- en bloedvaten en algehele gezondheid.
Normaal gebruik van suiker kan geen kwaad. Datzelfde geldt voor (producten met) zoetstoffen. Suiker en zoetstoffen zorgen beide voor een zoete smaak. Een verschil tussen suiker en zoetstoffen is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten.
Zijn zoetstoffen slecht voor je? Er gaan veel geruchten rond over zoetstoffen. Vaak wordt er gedacht dat ze slecht zijn voor de gezondheid. Hierdoor is er regelmatig onderzoek gedaan naar zoetstoffen en keer op keer blijkt daaruit dat zoetstoffen niet schadelijk zijn.
5. Wat zijn de nadelen van zoetstoffen? Sommige mensen zijn gevoelig voor de zoetstoffen die energie leveren, zoals sorbitol en mannitol. Hun darmen reageren er niet goed op, en bij te veel gebruik van deze zoetstoffen kan winderigheid en diarree ontstaan.
Acesulfaam-K is een zoetstof die bij een hoge dosering niet heel erg goed is voor de gezondheid. Zo kun je op lange termijn last krijgen van hoofdpijn of je misselijk voelen. Dit komt door de stof memthyleenchloride (stof van acesulfaam-k).
Een van de beste alternatieven voor suiker is Stevia, een natuurlijke zoetstof die geen calorieën bevat en de bloedsuikerspiegel niet beïnvloedt. Daarnaast kunnen we ook gebruik maken van honing, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker en fruit als zoetstoffen.
Voorbeelden van zoetstoffen zijn sorbitol, sucralose, aspartaam en xylitol. Uit onderzoek is gebleken dat zoetstoffen in normale hoeveelheden gebruikt kunnen worden zonder gevaar voor de gezondheid.
Bij gebruik van normale hoeveelheden kunnen deze producten dagelijks worden gebruikt.De aanvaardbare dagelijkse inname van zoetstoffen is voor volwassenen maximaal 7 glazen light-producten per dag.Voor kinderen van 1 tot 4 jaar geldt maximaal 2 glazen light-producten per dag.
Nee, van zoetstoffen word je niet dik. In tegendeel. Laagcalorische zoetstoffen kunnen je helpen om af te vallen mits je je totale calorie-inname verlaagt, bijvoorbeeld door suiker te vervangen door zoetstoffen.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers.
Hoewel het geen suiker bevat en dus geen calorieën bevat, bevat het wel kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam. Sommige studies suggereren dat het drinken van cola Zero kan leiden tot gewichtstoename en een verhoogd risico op diabetes en andere gezondheidsproblemen.
Je kunt een suikerrijke frisdrank best een keer vervangen door een variant met zoetstoffen, maar niet te vaak. Zo bevatten light-dranken zuren die slecht zijn voor je gebit. Daarnaast wen je door de zoetstoffen ook niet aan een minder zoete smaak.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
De laagcalorische zoetstoffen, zoals aspartaam, sucralose of saccharine, zijn geen koolhydraten en komen dus ook niet als glucose in het bloed. Het lichaam zal daarom geen insuline aanmaken. Dat is ook goed, want anders zou het bloedglucosegehalte dalen en zou je sneller weer trek krijgen.
Hoe kunnen zoetstoffen helpen bij het afvallen? Voor het verminderen van de dagelijkse calorie-inname, kunnen zoetstoffen helpen. Ze bevatten namelijk geen of nauwelijks calorieën. Bovendien zijn zoetstoffen tandvriendelijker dan producten die gezoet zijn met gewone suiker en beïnvloeden ze de bloedsuikerspiegel niet.
Pas als zeker is dat een zoetstof niet schadelijk is voor je gezondheid en je er niet te veel van binnen kunt krijgen, krijgt een stof een E-nummer toegewezen. Niet alleen zoetstoffen hebben een E-nummer, maar ook stoffen als vitamine C (E 300), karamel (E 150) en azijnzuur (E 260).
Zoetstoffen vervangen vaak een koolhydraatrijk dieet, waarbij de vet nu het grootste onderdeel is.Daarnaast bevat dit dieet vaak weinig vocht, aangezien koolhydraten water aantrekken. Dit is één van de voorspellers van obesitas.
Kiezen voor een product met kunstmatige zoetstoffen - zoals een cola zero of een koekje met stevia - is niet heilzaam, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Kunstmatige zoetstoffen en suikervervangers helpen niet bij gewichtsverlies en kunnen op lange termijn zelfs een gezondheidsrisico vormen.
Wat is dan het verschil tussen zoetstof en suiker? Suiker is een koolhydraat en dat wil zeggen dat dit gepaard gaat met een hoeveelheid calorieën. Bij zoetstof is dit niet, tot nauwelijks het geval. Er bestaan twee typen zoetstoffen, de Polyolen en intensieve zoetstoffen.
Het negatief effect van Cola Zero is dat door de kunstmatige zoetstoffen de bloedsuikerspiegel mogelijk een nog grotere piek krijgt dan met gewone suiker. Het verschil is niet groot, maar wel aanwezig.
Anders dan suiker zou aspartaam geen effect hebben op onze suikerspiegel.Toch blijkt dit niet het geval te zijn. Onderzoek toont namelijk aan dat mensen die aspartaam gebruiken een hogere bloedsuikerspiegel hebben en minder goed reageren op het hormoon insuline [9,10].
Ja, Canderel gebruiken in plaats van suiker is een stap in de goede richting om iets aan je gewicht te doen. Dat blijkt zowel uit de praktijk als uit wetenschappelijke studies. Canderel bevredigt namelijk je behoefte aan zoetigheid en bevat nauwelijks calorieën.
Conclusie. Op basis van de huidige wetenschappelijke beoordelingen is er geen overtuigend bewijs dat aspartaam kankerverwekkend is bij mensen. Als je gewoon normaal eet en drinkt krijg je niet zo snel te veel aspartaam binnen. Je kunt gerust blijven genieten van je blikje cola zero.
Wij vinden Crystal Clear geen gezond alternatief voor frisdrank. Ondanks dat het nauwelijks energie (calorieën) levert bevat het wel zoetstoffen. Zoetstoffen kunnen ervoor zorgen dat je steeds meer behoefte krijgt aan zoetigheid. Daarnaast kan je bij een teveel aan zoetstof last van je darmen krijgen.
IARC concludeerde dat aspartaam mogelijk kankerverwekkend is voor mensen, wat bij velen tot zorgen kan leiden. Maar het bewijs voor een direct verband tussen aspartaam en kanker is niet sterk.