Uitsmijter = [gerecht] - Een uitsmijter is een eiergerecht, bestaande uit een of twee sneden brood met ham en-of kaas en minimaal twee spiegeleieren. Als garnering wordt soms augurk en wat sla gegeven.
Een mooie formule voor een goede slotzin is om terug te grijpen op de aandachtstrekker van het begin van je betoog. We noemen dit een cirkelrede: dit stijlmiddel maakt het betoog tot een afgerond geheel. Een ander stijlmiddel is om een boodschap, wens of laatste zin krachtig uit te spreken als drieslag.
Een goede tip om je presentatie effectief af te sluiten, is om je presentatie te eindigen met: “Nog één ding…”, gevolgd door een inspirerend, schokkend, mooi of geweldig feitje, nieuwtje of statement. Deze tip zou je ook de Steve Jobs van de afsluiters kunnen noemen.
Het is de bedoeling dat je niet in herhaling gaat vallen, aangezien ze je presentatie al hebben aangehoord. Oftewel zorg ervoor dat hij kort en bondig is en met andere woorden. Je stipt als het ware de hoogtepunten aan. Door deze herhaling (op een andere manier) onthoudt het publiek je presentatie beter.
De uitsmijter is een laatste zin, citaat of anekdote die bij de lezer blijft hangen. De uitsmijter is het laatste wat de lezer leest, het is voor jou als schrijver de laatste mogelijkheid om een blijvende indruk te maken!
Inleiding (Kop)
Je vertelt waarom het relevant is om het hier nu over te hebben in plaats van over een ander onderwerp. Zo is het voor de lezer logisch wanneer je de stelling introduceert. Nadat je de stelling expliciet genoemd hebt, vertel je aan de lezer wat jouw standpunt is.
Een nawoord is een terugblik op de periode van het schrijven van je scriptie of onderzoek. Je vertelt over je ervaringen en wat je hebt geleerd. In je nawoord kun je tevens mensen bedanken als je dit nog niet hebt gedaan in een voorwoord of dankwoord.
Waar komt het woord uitsmijter, voor het lunchgerecht, vandaan? De naam werd eind 19e eeuw voor het eerst gevonden. Maar taalkundigen zijn er niet zeker van waarom een paar sneetjes brood met ham (of ander vlees) en spiegeleieren de naam uitsmijter heeft gekregen.
met een conclusie of met een samenvatting van uw betoog. Ook herhaling is bij een dergelijke afsluiting een goed middel, Bij openingstoespraken is het een goed idee om te eindigen met een blik op de toekomst.
Traditie is de uitsmijter met ham en kaas, gegarneerd met tomaat en augurk en natuurlijk het gebakken eitje. Uiteraard kun je ook met deze traditie breken en er je eigen variant van maken.
Een uitsmijter is een eiergerecht, bestaande uit een of twee sneden brood met ham en/of kaas en minimaal twee spiegeleieren. Als garnering wordt soms augurk en wat sla gegeven. In variaties van dit gerecht wordt wel ontbijtspek en kaas verwerkt.
Het verschil tussen een omelet en een uitsmijter is dan ook vrij klein. Bij het maken van een omelet worden de eieren op voorhand geklutst en bij een uitsmijter worden de dooiers heel gelaten. Uitsmijters worden meestal gegeten met vleeswaren of brood en een omelet kan je ook perfect alleen of vegetarisch eten.
Proeven met dieren voor onderzoek moet verboden worden. Ouders moeten verplicht één dag in de week voor hun kinderen zorgen. Roddelbladen moeten verboden worden. De regering moet roken verbieden.
Een stelling gebruik je in een debat of betoog. Je kunt van een stelling ook zeggen dat het prikkelt (een prikkelende stelling). Dat betekent dat sommige mensen het er helemaal niet mee eens zijn en sommige mensen het er wel helemaal mee eens zijn. Een prikkelende stelling is handig als je wilt discussiëren met elkaar.
Geef je eerste argument voor je standpunt, licht het toe en verwijs naar bronnen. Geef een tweede argument voor je standpunt, licht het toe en verwijs naar bronnen. Geef een derde argument voor je standpunt, licht het toe en verwijs naar bronnen. Geef een tegenargument en weerleg dit tegenargument.
In het slot kom je terug op de in de inleiding gestelde vraag of gegeven probleemstelling. Je kan een korte samenvatting geven, je conclusie geven, een afweging maken, een oproep of aanbeveling doen of je verwachtingen uitspreken. Kies de afronding die bij je tekst past.
Bij een beschouwing is het belangrijk dat je de goede en slechte kanten van het onderwerp goed belicht. Denk er goed aan dat je eigen mening niet te nadrukkelijk aanwezig is. Je mag natuurlijk wel noemen wat je zelf over het onderwerp vindt, maar dit moet de lezer niet beïnvloeden bij het maken van zijn eigen mening.
Het slot. In het slot van je betoog noem je nogmaals kort je argumenten voor je standpunt. Je voegt in het slot nooit nieuwe informatie toe! Nadat je jouw argumenten hebt samengevat, herhaal je jouw standpunt.
De Becquerel (Bq) beschrijft het aantal atoomkernen dat per seconde radioactief vervalt.
A = A0 * (1/2)^t/t1/2 (staat ook in BINAS). Deze formule gebruik je als je niet het aantal kernen (N) weet maar wel de activiteit op een bepaald moment (A0) en de tijd. Een derde manier om de activiteit te bepalen is met een raaklijn. Dit gebruikt je als je een grafiek hebt van het aantal kernen tegen de tijd.