Als oorzaken van vrouwenhandel worden genoemd: Er is vraag naar prostituees. Door de lage maatschappelijke status van prostituees kiezen vaak arme vrouwen voor dit beroep. Grote armoede maakt vrouwen echter kwetsbaar voor uitbuiting, dwang en/of manipulatie.
“Mensenhandel is uitbuiting onder dwang, waarbij de dwang bestaat uit bijvoorbeeld bedreiging, geweld, chantage, misleiding of machtsmisbruik. Slachtoffers zijn niet vrij om over hun eigen leven te beslissen. Ze worden gedwongen om onder vaak mensonterende omstandigheden te werken.
'Slachtoffers van mensenhandel zijn niet alleen vrouwen, maar ook mannen', schrijft de organisatie op de website over de situatie hier. 'Het meest voorkomende land van herkomst is Nederland. Andere veel voorkomende landen van herkomst zijn Bulgarije, Roemenië en Nigeria. '
Er is sprake van vrouwenhandel wanneer iemand door middel van (bedreiging met) geweld, misleiding of misbruik van overwicht door derden gedwongen wordt om bijvoorbeeld als prostituee te werken.
heeft altijd smoesjes; heeft ineens dure kleding of spullen of veel geld om handen; er worden bij controle drugs of gestolen spullen gevonden, zonder dat de leerling een voorgeschiedenis heeft met het criminele circuit; wordt altijd opgewacht in de pauzes en/of na school.
600 - 800 euro gemiddeld
Op basis van een rapport van de Koninklijk Marechaussee wordt geconcludeerd dat de smokkelaar per gesmokkelde persoon uit Italië gemiddeld 600 euro 'omzet' boekte. Voor Oostenrijk en Hongarije lag het tarief met gemiddeld 800 euro per persoon wat hoger.
Hoe gaan uitbuiters te werk? Mensenhandelaren misleiden slachtoffers vaak vanuit een liefdesrelatie of vriendschap. Ze maken misbruik van een kwetsbare economische, psychische of sociale positie van het slachtoffer.
Slachtoffers van mensenhandel hebben te maken met dwang, (dreiging met) geweld en misleiding. Vaak zijn ze te bang of niet in staat om zelf aangifte te doen. Het signaleren van mensenhandel is belangrijk omdat slachtoffers afhankelijk kunnen zijn van mensen uit hun omgeving om uit de uitbuitingssituatie te komen.
Tegenwoordig wordt maar liefst 50 procent van de slachtoffers geronseld via internet. Jongens en meisjes worden bijvoorbeeld verleid om zich voor de webcam uit de kleden. Of de uitbuiters zijn in het bezit van seksueel getinte beeldmateriaal waarmee ze jongens en meisjes chanteren.
Welke straf kan worden opgelegd? De maximale straf die op mensenhandel staat, is vijftien jaar gevangenisstraf of een geldboete van 82.000 euro.
Gedwongen prostitutie
Van die ruim 3000 Nederlandse vrouwen is ongeveer de helft minderjarig. Dettmeijer: "Dat is schokkend, omdat we die groep maar voor 10 procent in beeld hebben. Er is dus een heel grote groep die we niet zien, die niet de hulp krijgt die nodig is. Zij gaan met trauma's het leven in."
De politie heeft speciaal voor mensenhandel opgeleide rechercheurs in dienst. Zij zoeken op plekken waar mensenhandel kan plaatsvinden en luisteren met aandacht en zorg naar het verhaal van het (potentiële) slachtoffer.
De meeste zijn Marokkaanse Nederlanders, maar loverboys kunnen ook van Antilliaanse of Turkse afkomst zijn. Ook zijn er Nederlandse loverboys actief. Vaak hebben ze meerdere meisjes voor zich werken en opereren ze in criminele netwerken.
Wie zijn slachtoffers van loverboys? Deze meiden hebben vaak al tegenslagen gehad, traumatische ervaringen opgedaan of zijn opgegroeid in een gezin met problemen. Eventuele eerdere hulpverlening heeft gefaald. Ze hebben grote behoefte aan erkenning, aandacht, liefde en bevestiging.
Wat is seksuele uitbuiting? Bij seksuele uitbuiting wordt iemand gedwongen om seksuele diensten te verlenen tegen betaling. De betaling kan plaatsvinden in de vorm van geld of andere vergoedingen, zoals kleding of eten (Nationaal Rapporteur Mensenhandel, 2022).
Misschien denk je dat loverboys alleen in de stad voorkomen, maar dat is niet zo. Je ziet ze steeds vaker op het platteland. Veel loverboys zijn actief op internet, waardoor hun werkveld heel groot is.
Bij 659 minderjarigen in de periode 2016-2020 is de vorm van mensenhandel bekend. Daarbij ging het in 341 gevallen om seksuele uitbuiting. Bij 231 minderjarigen is niet bekend om welke uitbuitingsvorm het ging. De meldingen van minderjarige slachtoffers van mensenhandel zijn in de periode 2016-2020 aanzienlijk gedaald.
Slachtoffers van arbeidsuitbuiting kunnen gebruik maken van de Nederlandse 'B8-regeling'. Deze regeling geeft slachtoffers recht op: drie maanden bedenktijd om te beslissen of ze aangifte willen doen.
Loverboy is strafbaar
Iemand aanzetten of dwingen tot prostitutie is verboden in de wet. Wat loverboys doen is dus strafbaar.
De leeftijd van een loverboy varieert tussen de 12 en 60 jaar.. Kan iedereen slachtoffer worden van een loverboy?
Een lovergirl is de vrouwelijke tegenhanger van een loverboy. Samen met de jongen brengt ze jonge meisjes in de prostitutie. Een lovergirl stelt zich op als een vriendin van een meisje. Ze gaat stoken tussen de ouders en hun dochter zodat hun band slecht wordt, waardoor het meisje meer om gaat met de lovergirl.
Delen van het lichaam om tentoon te stellen:
Hij heeft daar ook een aantal stukken van verkocht, en dit is hoeveel ze opbrachten: 1.400 euro voor een deel van het hoofd; 14.000 euro voor een doorsnede van een volledig lichaam; 3.300 euro voor rokerslongen; 171 euro voor een deel van een menselijke hand.
U kunt een mogelijk slachtoffer van mensenhandel melden bij CoMensha. Ook kunt u bij deze organisatie terecht om situaties van mogelijke uitbuiting te bespreken. Het CoMensha zet zich in voor de belangen en rechten van slachtoffers van mensenhandel. CoMensha helpt slachtoffers hulp en opvang te vinden.
Mensenhandel is strafbaar in Nederland. De Nederlandse overheid heeft de plicht om mensenhandel te bestrijden. Die plicht komt voort uit verschillende internationale verdragen. Ook heeft Nederland regels opgesteld over de rechten van buitenlandse slachtoffers van mensenhandel.