Wij hanteren altijd de vuistregel dat de paal voor een derde deel (als het kan) in de grond moet staan. Voorbeeld: voor een schutting van 180 cm hoog heb je dus een paal van 270 cm nodig. De exacte diepte is afhankelijk van de toepassing, locatie en ondergrond.
Meet met een landmeter de totale lengte op waar je de schutting komt, om te bepalen hoeveel schuttingsdelen (180 cm breed) en palen je nodig hebt. Deel de opgemeten lengte door 180 cm plus de paaldikte. Houd ook 1 cm extra over voor een beetje speling. Tip!
Hoe diep moet mijn paal in de grond? Over het algemeen gebruikt men voor het bepalen van de juiste lengte van de paal (voor in de grond) de vuistregel dat 1/3e van de lengte van de paal de grond in moet.
Gebruik een grondboor, deze zijn ook bij ons verkrijgbaar. Hiermee maakt u gaten voor de palen. Boor de gaten minimaal 75 cm diep en exact 180 cm uit elkaar. Controleer regelmatig of u goed verticaal boort, span hiervoor een touw om de palen in een rechte lijn te krijgen.
Meet de breedte van de planken op, doe daar 5 of 6cm bij. Wat hier uit komt deel je door de hoogte; dat kan 180 of 200cm zijn. Dit betekend dus 9 planken x 2 = 18 stuks voor beide kanten. 18 stuks x het betreffende aantal m¹ lengte van de schutting = aantal strekkende benodigde meters.
Voor de beste bescherming van hout onder de grond kan je het beste de palen behandelen met teer. Het beste kan je de gehele paal behandelen om het hout te beschermen tegen regen en zonlicht. Door houten palen in grond te beschermen met teer of beits verlengt de levensduur met vele jaren.
Hanteer 1 zak snelbeton per paal of poer en 2 zakken bij zachte ondergrond en dikkere palen. U hoeft bij ons snelcement bovendien niet te mixen, wel zo handig.
Omdat Douglas hout een duurzame houtsoort is gaat het onbehandeld zeker 10 tot 15 jaar mee in een buitenomgeving.
Wanneer groen geïmpregneerd grenenhout in de grond geplaatst wordt, gaat de levensduur snel achteruit. Hout is een natuurproduct dat bepaalde eigenschappen heeft. Deze kunnen ten onrechte gezien worden als mindere kwaliteit.
Zorg bij plaatsing van de betonpalen dat deze 1,80 tot 2.00 meter boven de grond uitsteken. Zorg ervoor dat de paal zo recht mogelijk staat, een waterpas is hierbij een handig hulpmiddel. Het gebruik van (snel)beton is niet beslist noodzakelijk, tenzij u de palen in een zeer losse grondsoort zet.
Als u een schutting wilt plaatsen van 180 x 180 cm schermen en 6,8 x 6,8 cm tuinpalen moet u de totale lengte in meters meten. Deel dit aantal door 1,87 en dan weet u hoeveel tuinschermen u nodig heeft. Wanneer u met 8,8 x 8,8 cm tuinpalen wilt werken deelt u het aantal meters door 1,89.
Gebruik touw om een lijn te spannen van de eerste naar de laatste paal zodat de schutting recht komt te staan. Plaats de palen voor minmaal een derde van de totale lengte in de grond zodat de schutting stevig komt te staan. Als u de schutting op betonbanden gaat zetten, dan kunt u nu ook meteen de betonbanden plaatsen.
Plaats altijd eerst een paal die tegen de muur staat. Zorg er eerst voor dat de muur waterpas is. Vervolgens kunt u twee gaten voorboren in de muur en de schuttingpaal (op gelijke hoogte). Zet de eerste schuttingpaal vast met een plug en schroef de paal vast aan de muur.
Het snelbeton is hard na 15 min en van dit moment zit de paal muurvast. Belastbaar na ongeveer 3 uur en volledige verharding na 28 dagen.
Dan wordt snelbeton (ook wel turbobeton, of speedmix genoemd) het meest voordehand liggende materiaal genoemd. Snelbeton is oersterk en heeft een bijzonde snelle droogtijd. Ideaal voor snelle bouwers.
Snelcement. Cement is bij het plaatsen van schuttingen of veranda's nodig om de fundering stevig vast te zetten. Zo wordt snelcement, ook wel speedmix of snelbeton genoemd, gebruikt om schuttingpalen stevig in de grond te plaatsen. Maar ook voor het vastzetten van betonpoeren voor houtconstructies of instortankers.
Hout gaat altijd langer mee als het niet in contact staat met de grond of water. Toch zijn er een aantal manieren waarmee je het hout kunt beschermen, waardoor het langer meegaat. Douglas houten palen gaan op den duur rotten onder de grond. Het blijft onder de grond namelijk altijd een beetje vochtig.
Hardhout gaat 25 jaar of langer mee. Met name voor uw schuttingpalen die in de grond staan adviseren we hardhout. Geïmpregneerd hout heeft, ondanks dat het onder hoge druk vacuüm wordt geïmpregneerd, een kortere levensduur van 10 tot 15 jaar.
De levensduur van een compleet van hout gemaakte schutting is afhankelijk van de houtsoort: Geïmpregneerd hout (grenen, vuren): 10 - 15 jaar. Europees hardhout (eik, kastanje): 15 - 20 jaar. Tropisch hardhout (bankirai, azobe e.d.): 20 - 30 jaar.
Zo moet je voor het planten van een heg of heester minimaal 50 cm afstand houden van de erfgrens. Bij een boom is die afstand minimaal 2 meter. Een hek of schutting plaatsen op je eigen grond mag zonder toestemming van je buren (mits deze maximaal 2 meter hoog is).
Hoogte erfafscheiding
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.