Eid Mubarak is een traditionele islamitische felicitatie. Eid slaat op de festiviteiten zelf en Mubarak betekent gezegend, men wenst elkaar dus een Gezegend Feest. Deze felicitatie wordt bij alle feesten gehandhaafd, zoals bij Eid-al-Fitr (Suikerfeest) en Eid-al-Adha (Offerfeest). Dus wens elkaar vandaag Eid Mubarak.
Einde ramadan: Suikerfeest
Moslims gaan aan het einde van de ramadan bij elkaar op visite en geven cadeautjes of geld. In veel families kopen ze voor het Suikerfeest ook nieuwe kleding om er op hun best uit te zien. Wil je een moslim feliciteren met het afronden van deze bijzondere maand, zeg dan: eid mubarak!
Begroet iedereen met Ramadan Kareem of Ramadan Mubarak. Geef dadels, nootjes of gedroogd fruit aan de mensen om je heen waarvan je weet dat ze vasten. Dit is een symbolisch cadeau wat enorm gewaardeerd wordt. Bij het breken van de vast, wordt begonnen met dadels om de maag rustig te laten weten aan eten.
Het Suikerfeest begint officieel de voorgaande avond bij zonsondergang wanneer volgens de islamitische kalender een nieuwe dag begint, dus op donderdagavond 20 april 2023. 1 Shawwal.
Is de ramadan schadelijk voor je gezondheid? 'Als je gezond bent, kan de ramadan geen kwaad. Doordat je 's avonds wel gewoon eet, krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Het enige nadeel is dat je je energiebalans in de war schopt.
De meeste moslims trekken meestal nieuwe kleren aan en het huis wordt extra netjes gemaakt. De rest van de dag gaan mensen bij familie op bezoek en worden cadeautjes uitgewisseld. Het vasten wordt verbroken en er mag weer gegeten worden.
De groet betekent dus iets als Gezegend Feest. Wanneer iemand je Eid Moebarak wenst, is het beleefd om te antwoorden met Khair Moebarak.
Hoe je moslims tijdens deze periode een fijne ramadan kan wensen? Je kunt 'ramadan mubarak' zeggen, wat dus in principe 'een fijne ramadan' betekent. Ook 'ramadan kareem' wordt veel gebruikt: dit betekent 'een gezegende ramadan gewenst'. Dit is in ieder geval hoe wij elkaar een fijne ramadan wensen.
Het is niet fout of beledigend om je collega een 'fijne ramadan' te wensen, maar moslims gebruiken zelf de Arabische groet 'ramadan mubarak'. Je kan ook 'ramadan kareem' zeggen. Dat betekent 'een gezegende ramadan gewenst', net als 'ramadan mubarak'.
Elke dag die Hajar niet vast, doneert ze vijf euro aan een door haar gekozen goed doel. Dat wordt ook wel Fidyatu Siyaam genoemd en is een alternatief voor mensen die niet mee kunnen doen vanwege gezondheidsredenen.
Dat komt omdat de islamitische kalender niet de zon volgt, zoals de westerse kalender, maar de maan. Volgens de islamitische kalender begint een nieuwe maand op het moment dat de eerste glimp van de nieuwe maan zichtbaar wordt. Zo'n 'maanmaand' duurt net iets korter dan een westerse maand, zo'n 29,5 dag.
De Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender. Deze maand mogen moslims van zonsopkomst tot zonsondergang niet eten, drinken, roken en seksen. Ook roddelen, liegen en vloeken is tijdens het vasten verboden.
Wens ze komend weekend 'Eid Mubarak', ofwel 'vrolijk Suikerfeest'.
Het feest heet Eid al Fitr, letterlijk het “kleine feest”. Moslims wensen elkaar dan een gezegend of gelukkig feest: Eid moebarak.
Omdat de maand ramadan wordt bepaalt op basis van de maankalender, verschilt de datum van ramadan ieder jaar. Omdat het Suikerfeest het einde van de ramadan markeert, valt ook het Suikerfeest ieder jaar op een andere datum. Zo viel het Suikerfeest in 2022 op maandag 2 mei.
Vijf leefregels zijn voor moslims erg belangrijk. Ze proberen zich in het dagelijks leven aan deze Vijf Zuilen te houden: geloven in Allah, bidden, liefdadigheid, vasten en: bedevaart naar Mekka. Bij de islam is heel duidelijk omschreven wat je moet doen om een goede gelovige te zijn.
De Ramadan, een periode van ongeveer dertig dagen waarin moslims over de hele wereld vanaf het begin van de ochtendschemering tot zonsondergang vasten, begint deze week. Het vasten houdt in dat moslims overdag niet mogen eten, drinken of roken.
De nieuwe maansikkel is gezien in Saudi-Arabië, wat betekent dat Eid ul-Adha (het offerfeest) op zaterdag 9 juli 2022 zal vallen. Morgen (donderdag 30 juni) zal de eerste dag zijn van de nieuwe islamitische maand Dhull-Hijjah. De dag van Arafah zal vallen op vrijdag 8 juli.
Moslims gebruiken de Arabische term Ied ul-Fitr, letterlijk vertaald: het feest van het verbreken van het vasten. Uiteraard dekt deze benaming de lading uitstekend. Ied ul-Fitr zijn twee Arabische woorden, maar internationaal geaccepteerd en gebruikt.
Gelukkig Suikerfeest. Ramazan Bayramı'nız mübarek olsun.
* Als u graag iemand een fijn Offerfeest toewenst, kan u dat doen in het Arabisch met "Eid Moebarak" = Gezegend feest.
Volgens de Marokkaanse tradities staan er heel veel koekjes op tafel, vaak meer dan 10 verschillende soorten. De dag zelf begint vaak met Marokkaanse pannenkoeken en andere deegwaren. Bij familie wordt er vaak couscous en tajines met vlees gegeten.
Tijdens die vastenmaand eten en drinken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Nu die maand voorbij is, is het tijd voor feest: gebed (in de moskee), eten (veel en lekker), cadeautjes (voor de kinderen) en familiebezoek. Officieel duurt het Suikerfeest drie dagen, maar het 'zwaartepunt' ligt op de eerste dag.
Tijdens het Suikerfeest wenst iedereen elkaar Eid Mubarak ('een gezegend feest').