Zeker wanneer je wietplanten in de bloeifase zitten kan regen nadelige gevolgen hebben. De toppen zijn in die fase vatbaar voor toprot en bij hevige regenbuien en een hoge luchtvochtigheid kunnen er schimmels ontstaan.
Wietplanten kunnen wel wat wind verdragen, maar te veel wind kan tot serieuze problemen leiden. Zo kunnen stengels breken en bladeren beschadigd raken door sterke rukwinden. Bovendien kan aanhoudende wind het weefsel van je planten 'verbranden'.
Bij vorst kan een wietplant zelfs stukvriezen. Daarom is het belangrijk dat je wietplanten niet te vroeg in het jaar zaait, of ze dan in ieder geval naar binnen haalt wanneer het buiten te koud is. Een kas kan helpen om de planten warm te houden wanneer het buiten onder de 15 graden is.
Hoe herken je het rotten van je top? Het gedeelte van de top die rot is heeft een andere kleur ten opzichte van de rest van de bloem. De stukken die rot zijn, zijn grijs van kleur. Ook zitten deze rotte stukken los.
Andere Wiet Schimmel: Meeldauw
Echte meeldauw wordt ook wel de witziekte genoemd. Je kunt het herkennen aan een wiet-grijze pluis op de bovenkant van je bladeren. Valse meeldauw, ook wel de bladvlekkenziekte genoemd, is lastiger te herkennen. Dit begint met een wit-grijze pluis op de onderkant van je bladeren.
In de kou laten staan
In de kou stagneert groei en nemen schimmels het leven in je kweektent over. Wietplanten komen in de natuur doorgaans voor in warmere landen dan Nederland en België, ze houden van een aangenaam klimaat. Binnen moet het daarom ook niet te koud worden voor ze; onder de 15 graden stagneert de groei.
Boven de grond is de plant wel in staat koudere temperaturen te behappen, maar vorst verwoest zelfs het gezondste exemplaar. Als je buiten kweekt in de winter, let dan goed op de temperatuur in je omgeving. Indien mogelijk, selecteer je kleinere potten van 10-12l.
Buiten wiet kweken in de volle grond
In een moestuin waar al andere gewassen gegroeid hebben is de grond rijk aan allerlei stoffen terwijl in de vrije natuur de grond meestal veel armer is. Een wietplant in de volle grond kan, afhankelijk van het soort, wel 3 meter hoog worden!
Guano en melasse
Vooral met wat extra fosfor en magnesium (bijvoorbeeld met guano-extract ) zijn je planten je erg dankbaar. Extra kalium geven op een biologische manier gaat prima met melasse. Melasse is een afvalproduct van suikerbieten en bevat erg veel kalium.
Over het algemeen gaan wietplantjes bloeien na de zomerzonnewende (20/21 juni, afhankelijk van het jaar) op het noordelijk halfrond en na de winterzonnewende (20/21 december) op het zuidelijk halfrond.
Het is niet gek als je tot eind oktober en soms wel begin november moet wachten. Hybride planten of indica-dominante soorten staan ongeveer 8 tot 14 weken in de bloei. Indica wiet is daarmee eerder 'rijp'. Oogst je wiet aan het einde van september of de eerste week van oktober.
Wiet kweken in de zomer kan buiten direct in de grond van je tuin, in een pot op een balkon of zelfs in een pot in het raamkozijn. De ruimte die je je wietplant bij de wortels geeft, is daarbij van invloed op het formaat van je wietplant en dus de hoeveelheid wiet die je uiteindelijk zal oogsten.
Oké, strikt genomen kun je een wietplant ook niet het eeuwige leven geven, maar je kunt haar wel verdomd lang in leven houden. En dat is handig als je bijvoorbeeld een geweldig fenotype wil behouden om nog eens van te oogsten of later wat mooie stekken van te maken.
Bij hoge temperaturen (bijvoorbeeld bij binnenkweek) kan je 2 maal per dag een klein beetje water geven. Wanneer de plant wat meer is volgroeid kan je de hoeveelheid water omhoog halen en de frequentie omlaag. Bij een wietplant in de bloei kan je om de 2 dagen water geven en soms zelfs om de 3 dagen.
Een gezond blad is fris groen van kleur. Hoe meer voeding de plant heeft, hoe donkerder het groen. Heeft je wietplant wat te weinig voeding, dan zal het blad steeds lichter van kleur worden en uiteindelijk vergelen. Geef je echt veel teveel voeding dan zullen de bladeren beginnend bij de bladpunten verdorren.
Over het algemeen houden wietplanten van een ideale temperatuur tussen de 20 en 25°C als ze nog jong zijn. Wanneer ze het vegetatiestadium bereiken kun je de temperatuur veilig verhogen naar maximaal 28°C. In de nacht zal de temperatuur van nature lager zijn, maar het verschil mag niet groter zijn dan 10°C.
Wanneer de thermometer in je kweektent meer dan 29, 30 graden aangeeft is het echt te warm voor je wietplanten, en dien je stappen te ondernemen om de temperatuur te verlagen.
In de natuur groeit cannabis vooral in warme gebieden. Als de temperatuur namelijk te laag wordt (onder de 15 graden) stagneert de groei, of stopt de plant helemaal met groeien. Het moet echter ook weer niet te heet worden want dan kunnen toppen niet goed ontwikkelen of zelfs verbranden.
Nee, het roken van rotte wiet wordt afgeraden omdat het een gevaar is voor je gezondheid. Het grootste gevaar van beschimmelde toppen is dat je de schimmelsporen ervan inademt. Dit gebeurt vrijwel zeker wanneer je beschimmelde wiet rookt.
Kenmerken van bedorven wiet
Oude wiet ruikt niet per se slecht. Het ruikt eigenlijk nergens naar. Dat komt omdat de aromatische bestanddelen – terpenen, we noemden ze net al even – afbreken en verdampen. Na verloop van tijd is dat eens zo krachtige aroma niets meer dan een muffe, nietszeggende lucht.
De eerste tekenen van toprot kun je herkennen doordat je toppen van binnenuit oranje/bruin of zelfs grijs/zwart kleuren. Dit begint altijd vrij klein en dus altijd binnenin je toppen. Controleer daarom je toppen dagelijks, om te voorkomen dat de toprot zich te snel verspreidt en je er niets meer tegen kunt doen.
Goede toppen maken een knappend geluid als je ze breekt, maar wiet die te droog of vochtig is maakt dit geluid niet. Te droge toppen kunnen gaan kruimelen en zullen eerder krakend klinken dan knappend. Wiet die beschimmeld is geraakt vanwege te veel vocht, zal moeilijk te breken zijn en helemaal geen geluid maken.
Hoe ruikt meeldauw? Meeldauw heeft, net als andere schimmels, een muffige geur. Als je woning muffig ruikt, kan het komen door meeldauw of andere schimmels.