Verven Over Beits. Ja, dat kan prima. Ontvet het hout eerst met ammonia. Schuur het hout dan goed tot op blank hout.
Over een beits kan prima een hoog of zijdeglansverf worden aangebracht. Wel eerst ontvetten met Alabastine Verfreiniger, schuren en stofvrij maken en nogmaals ontvetten. Bij een buitensituatie kan de vochtregulerende eigenschap van beits verloren gaan.
Mits een grondige voorbereiding kan je zowel gevernist als gebeitst hout overschilderen. Ontvet eerst de ondergrond grondig. Schuur vervolgens het oppervlak mat.
Ja, je kunt watergedragen verf over terpentinegedragen verf zetten mits je de juiste voorbereidingen neemt. Belangrijk is dat je de oude terpentine laag eerst ontvet en vervolgens naspoelt met schoon water. Vervolgens kun je de verflaag schuren met korrel P240.
Het werkt als volgt: met bijvoorbeeld een fohn verhit u de laklaag en deze schraapt u er vervolgens af met een schraper. Gebruik bij voorkeur een goede, professionele schraper. Dat gaat makkelijker en voorkomt beschadigingen aan het hout. Na het schrapen kunt u het beste even naschuren met schuurpapier.
Bij de meest gebruikelijke vormen van impregneer is het hout redelijk overschilderbaar na 8 tot 16 maanden. In uw geval is deze tijd ruim overschreden dus zou het hier redelijkerwijs niet aan kunnen liggen. Een ander merk verf -of beits gaat hoogstwaarschijnlijk exact hetzelfde eraf bladderen.
Gelukkig zijn er manieren om de kleur lichter te maken totdat je er tevreden mee bent. De best werkende manier om een lichtere kleur beits te krijgen is om het hout te bleken met chemische stoffen. Met staalwol en terpentine kun je de kleur enigszins lichter maken als het hout maar iets te donker is.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Deze vraag moet beantwoord worden met een ja, je kunt verven over beits. Het maakt niet uit of dit een zijdeglans of hoogglans verf is. Beide soorten verf kunnen prima over beits.
Beits dringt dieper in het hout dan lak. Daarnaast is beits vochtregulerend en lak legt juist een afgesloten laag op het hout. Verf is een verzamelnaam voor alle beschermende lagen. Beits is een doorzichtige beschermende laag en lak geeft vaak een kleur aan het hout.
Een houten plafond kan je verven met een dekkende houtlak zodat je bijvoorbeeld een mooie witte kleur krijgt. De houtnerf en de originele houtkleur zijn na de verfbeurt niet meer zichtbaar. Ben je wel gecharmeerd van de houtlook? Dan kan je er ook voor kiezen om een blanke oftewel transparante lak te gebruiken.
Plaats een primer voor gladde ondergronden. Breng eerst verf aan de randen aan met behulp van een ronde verfkwast. Schilder dan het hele oppervlak met een lakrol. Laat gedurende 6 à 12 uur drogen.
Vernis kan dus perfect onder verf, zolang je de vernislaag goed ontvet en mat schuurt. Gronden kan nooit kwaad, integendeel, het is aangewezen, en zeker voor buiten. Het vult wat beter uit (grondverf heeft meer "body" dan aflak" ) en is meestal ook vochtregulerend!
Probleem is dat hechting van beits of verf vaak onvoldoende is, wanneer de ondergrond niet goed gereinigd en geschuurd is. Vooral dit voorbehandelen moet zeer grondig gebeuren. Schoonmaken met bijvoorbeeld Sint Marc of Universol en schuren met fijn schuurmateriaal (Scotch Brite e.a.).
Beits over beits aanbrengen
Het is belangrijk om voor het beitsen goed te schuren. Zeker wanneer het hout eerder is gebeitst met dekkende beits. Dekkende beits creëert namelijk een laagje over het oppervlak. Wanneer er goed geschuurd is, kan de beits makkelijk toegebracht worden.
Kleur bekennen of veranderen
Bovendien zijn transparante beitsen er ook in minder “natuurlijke” kleuren als rood en blauw. Denk van tevoren wel goed na over de kleur, want een hout wat in een donkere kleur is gebeitst, kan niet meer lichter worden gemaakt met transparante beits.
Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag. Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Zorg voor minimaal 3 lagen verf op kaal hout. Gebruik bij houtreparaties de juiste vulmiddelen. Zet bij veel schuurwerk een masker op. Twee keer aflakken is bij hoogglansverf niet nodig.
Absoluut niet! Gelukkig niet! Als een oude verflaag in goede staat is mag je dat rustig achterwege laten, Bij een glanzende lak- of verflaag is het voldoende om na het ontvetten even de glans eraf te schuren. Maak het jezelf dus niet moeilijk door onnodig alle lak of verf er af te schuren.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt. Na het schuren dien je al het schuurstof te verwijderen voordat je verf aanbrengt. Zo voorkom je dat er stof in de verflaag komt. Gebruik hiervoor een stoffertje en voor het fijne stof een kleefdoek.
Geloogd met loog (een basische stof) dat een reactie is aangegaan met het looizuur in het eiken. Daarna afgelakt of in de was gezet. De lak/waslaag is weer te verwijderen met afbijtmiddel en staalwol. Je kunt proberen het geloogde oppervlak te neutraliseren met een zure stof zoals onze Borma exterior woodcleaner.
Toch is het betrekkelijk eenvoudig om te doen. Voor het bleken van hout gebruik je waterstofperoxide (30% - 35%) en ammoniak (30% - 35%). Voor het aanbrengen gebruik je een kunststof kwast zonder metalen huls of andere metaal. Het gebruik van een lap stof om een stok gewikkeld, als alternatieve kwast, raden we af.
Om een tafelblad kaal te schuren is een schuurmachine sterk aan te raden. Ook zonder schuurmachine is het kaal schuren van het tafelblad te doen, maar dit zal een stuk meer tijd kosten. Wanneer je een tafel gaat schuren kun je met een grof schuurpapiertje (bijvoorbeeld korrel 80) beginnen.