'Er is heel weinig concreet fundamenteel onderzoek gedaan naar hoe de kip pijn ervaart', legt ze uit. 'We kunnen niet zomaar extrapoleren van de mens, of van andere zoogdieren naar de kip. ' Van sommige aandoeningen zijn wel sterke vermoedens dat ze pijnlijk zijn, zoals voetzoolzweren.
Ze zeggen zelf uit hun onderzoek de conclusie te kunnen trekken dat de 'de kans heel groot is dat de kippen pijn ervaren', maar stelliger dan dat worden ze niet. Bioloog Harry Blom, die veel onderzoek heeft gedaan naar pijn bij dieren, zegt dat dierenleed lang niet altijd makkelijk vast te stellen is.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Een zieke kip vertoont afwijkend gedrag. Zieke kippen zonderen zich af en scharrelen minder. Vaak zie je dat het verenkleed ook niet meer goed onderhouden wordt. Ook heeft de kip last van bepaalde symptomen, die veroorzaakt worden door de ziekte.
Trauma. Het kan natuurlijk erg lastig zijn om te herkennen wat het probleem is wanneer een kip mank loopt. Als er verder niks te zien is van de andere benoemde aandoeningen dan is het mogelijk dat je kip een trauma heeft opgelopen.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Recent onderzoek toont aan dat kippen kunnen redeneren en logische verbanden leggen. Vaardigheden die mensen pas ontwikkelen rond hun zevende levensjaar. Omdat kippen als dieren zonder veel verstand of gevoelens worden gezien, worden ze schandalig behandeld in de bio-industrie.
Ze zijn bang en waarschuwen elkaar voor gevaar. Maar tokken ze zachtjes terwijl ze rustig scharrelen, dan hebben ze het naar hun zin. Zie je je gevederde vrienden elkaar verdringen in het nachthok? Grote kans dat ze dan de beste plaats met het meeste licht proberen te bemachtigen.
Kippen vinden het prettig om te slapen op een stok. Behalve Zijdehoenders, zij kruipen liever tegen elkaar aan op een warme ondergrond of een plank. Het slapen op een stok wordt ook wel roesten genoemd. Zorg altijd dat er genoeg ruimte is voor al je kippen.
Wanneer ze over genoeg ruimte beschikken zijn kippen dol op rennen, springen, een (stof)bad nemen en zelfs zonnebaden.
De totale tijd tussen twee opeenvolgende eieren die door dezelfde kip gelegd worden bedraagt theoretisch dus 22u45 - 28 uur, met een gemiddelde van 25 à 26 uur. Jonge kippen klaren de klus meestal wat sneller, bij oudere kippen duurt het al eens iets langer.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
Verenpikken en kannibalisme komen veelvuldig voor bij kippen en kunnen veel ongerief (pijn, verwondingen, uitval) veroorzaken. Deze gedragsproblemen komen, in alle houderijen voor; dus zowel in intensieve houderijsystemen, als in biologische en hobbymatige pluimveehouderijen.
We zien vaker kippen die een oude breuk hebben en waarbij het bot toch weer aan elkaar gegroeid is. Meestal groeit dit dan niet op de juiste manier aan elkaar en kan de kip hierdoor wat minder makkelijk lopen, maar als ze er verder geen pijn aan heeft dan kan ze hier prima verder mee leven.
Dus:zolang de kip er zelf zin in heeft:lekker laten leven. Geef haar de tijd om te revalideren! Ik heb op dit moment ook een kuiken met 1 poot. Nou ja, ze heeft wel 2 poten, maar haar linkerpoot is misvormd en het gewrichtje zit muurvast zodat het pootje wat omhoog staat.
Pluimvee met afgebeten kop is meestal wel een goede aanwijzing dat een vos op bezoek is geweest, maar dit kan soms ook een hond, kat, steenmarter of zelfs de kleinere bunzing geweest zijn. De laatste jaren is de populatie vossen en steenmarters sterk aan het uitbreiden.
Re: Kan een kat een (grote) volwassen hen doden? Er zijn maar weinig katten die zich aan een kip wagen. Natuurlijk heb je altijd wel eens een uitzonderlijk exemplaar, maar die zijn redelijk zeldzaam.
Ze slapen wel veel korter dan mensen. Niet alleen de REM-slaap neemt veel minder tijd in beslag, ook de diepe slaap duurt slechts een paar minuten. Zo doen kippen veel “hazenslaapjes”, kortstondige slaapjes achter elkaar. Nog een bijzonderheid: kippen kunnen, anders dan mensen, slapen met een oog open.
Eén van de kippen van Rien en Gré Bolle stopte plots met het leggen van eieren, en begon zich als een haan te gedragen. "Ze kreeg een grotere kam en begon te kukelen. Ook bespringt ze haar zus regelmatig."
Vinden kippen het fijn om geaaid te worden? Een tamme kip vindt het net als een hond of kat fijn om geaaid te worden. Wanneer een kip zich laat knuffelen betekent dit dat ze u vertrouwt. Soms zal een kip plat op de grond gaan liggen wanneer u haar benadert en kunt u haar gemakkelijk oppakken.
Alleen is maar alleen en dat geldt ook voor kippen. Een kip lijkt misschien voldoende voor jou, maar het diertje zal zich al snel eenzaam gaan voelen. En dat is gewoonweg zielig. Zorg er dus voor dat je altijd minstens twee kippen koopt of adopteert - sommige organisaties redden afgedankte legkippen van het slachthuis.
Ze kunnen de kleuren zien die mensen kunnen zien (rood, geel en blauw). Wij hebben echter drie soorten kegeltjes in ons netvlies, en kippen vier. Hierdoor kunnen ze ook ultraviolet licht zien. Dit zorgt ervoor dat kippen een veel breder scala aan kleuren en tinten kunnen zien dan mensen.
Hoe oud kippen doorgaans worden valt moeilijk te zeggen. De gemiddelde leeftijd van een kip schommelt tussen de 5 tot 10 jaar. Maar de maximum leeftijd is sterk afhankelijk van ras tot ras. De ene kippensoort wordt doorgaans slechts drie jaar oud.
Als een kip een tekort heeft aan mineralen, kan dit zich uiten in het verenpikken naar zichzelf en naar anderen. Je kunt deze reden herkennen doordat nieuwe veren in deze situatie niet snel terug groeien. De kip is dan niet in balans en heeft gewoon simpelweg meer mineralen nodig.