Nadelen PLA filament:makkelijk te modelleren. minder last van kromtrekken. geen heated bed nodig. vloeibaarder, dus sneller mee te printen.
PLA filament is wel iets duurder, kan minder goed tegen hoge temperaturen en zal wat brosser zijn dan ABS filament. ABS filament daarentegen is moeilijker te 3D printen. Het is gevoelig voor omgevingstemperatuur en kan het beste 3D geprint worden in een dichte 3D printer, iets wat niet iedereen beschikbaar heeft.
Waterbestendigheid van PLA
Onder normale omstandigheden (zoals kortstondige blootstelling aan regen of het per ongeluk laten vallen in een plas water) zal een PLA-geprint object geen significante schade oplopen, waardoor je dit filament dus zorgeloos kunt aanschaffen als filamenten voor een 3D printer.
Belangrijkste eigenschappen van PLA filament:
Sterk materiaal, kan tegen een stootje. Hittebestendig. Licht flexibel.
Het smeltgebied ligt tussen 170 en 230°C. De ontbindingstemperatuur is ongeveer 250°C. Polymeren van melkzuur zijn brandbaar. Ons PLA Filament heeft unieke eigenschappen doordat het tijdens het productieproces niet in aanraking komt met water en direct wordt verpakt in een vacuümzak.
Temperatuur: Voor een snellere afbraak is warmte essentieel. In een industriële composteeromgeving wordt PLA doorgaans binnen enkele maanden afgebroken bij temperaturen tussen de 55 en 70°C. In een thuissituatie, waar deze omstandigheden niet aanwezig zijn, kan de afbraak vele jaren duren.
De chemie van PLA
Vanuit chemisch oogpunt is PLA over het algemeen als veilig beschouwd. Het bevat geen schadelijke stoffen zoals bisfenol A (BPA) of ftalaten, die in sommige andere kunststoffen worden aangetroffen en potentieel schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.
Nee. Sommige PLA-toepassingen – zoals borden, bestek en coatings van bakjes – zijn echter wel geraakt door de SUP-richtlijn. Er is een marktbeperking geweest voor PLA, net als voor andere kunststoffen. PLA-borden en messen zijn bijvoorbeeld verboden, terwijl met PLA gecoate bekers het schildpadlogo moeten dragen.
PLA is een veelzijdig en populair thermoplastisch polymeer met een smelttemperatuur tussen de 160 en 180 graden Celsius en een glasovergangstemperatuur rond de 60-65 graden Celsius. Bij 3D-printen moet PLA worden verwarmd tot temperaturen binnen het bereik van 190-220 graden Celsius om succesvol te worden geprint.
Ik wist niet beter dan dat PLA juist niet benzinebestendig is.
Onderdelen die in de vaatwasser moeten, zijn uitgesloten van PET, nylon en PLA. Deze kunststoffen worden namelijk zacht en vervormen rond 60-70 °C.
PLA is een van de weinige polymeren die zowel biobased als biologisch afbreekbaar is.
In het kort. Voor 3D-printen worden vooral plastic materialen gebruikt. Tijdens en na het printen word je blootgesteld aan chemische stoffen. Deze stoffen kunnen voor irritatie aan de ogen en luchtwegen zorgen.
Polycarbonaat (PC)
Polycarbonaat is een van de sterkste filamenten op de markt. Het is extreem stijf, heeft een uitstekende temperatuurbestendigheid en is bestand tegen slijtage. PC is geschikt voor toepassingen waar hoge sterkte en duurzaamheid vereist zijn, zoals functionele prototypes en mechanische onderdelen.
PETG filament is in vergelijking met ABS en PLA het sterkste en meest flexibele filamenttype. Hierdoor biedt het zeer veelzijdige 3D-printmogelijkheden; PETG filament kan objecten printen in elke gewenste vorm. Voor het printen met PETG is geen heated bed vereist.
PLA is in principe van maïszetmeel gemaakt, wat voedselveilig is, alleen worden er vaak additieven aan toegevoegd voor de kleur of sterkte waardoor het schadelijk wordt. Natuurlijk niet allemaal. Voordat u PLA wilt gebruiken voor voedsel, is het verstandig om contact op te nemen met de fabrikant van het filament.
Toch blijft PLA een uitstekende keuze voor veel andere toepassingen vanwege zijn milieuvriendelijkheid en printvriendelijkheid. Maar zoals met alle materialen, is het essentieel om het juiste materiaal voor de taak te kiezen.
Hoeveel meter is 1 kilo filament 1.75 mm? 1 kilogram PLA filament met een diameter van 1,75 mm heeft een lengte van 330 meter.
Verder is PLA filament niet geschikt om continu buiten gebruikt te worden. Dit komt natuurlijk omdat het filament biologisch afbreekbaar en gevoelig voor zonlicht en vocht is.
Een rol pla kost zo'n twintig tot vijfentwintig euro, en met 1kg plastic kun je aardig wat printjes maken. Het hangt er uiteraard vanaf hoe groot en hoe zwaar je je printjes maakt, maar waarschijnlijk zul je niet meteen in je eerste week een rol pla erdoor jagen.
PLA staat voor polymelkzuur of polylactide. Het is een soort bioplastic die men steeds vaker gebruikt voor het maken van verpakkingsmaterialen en benodigdheden voor de kantine (bestek, bekers, enz.). Het groeit aan populariteit door zijn imago als plantaardig alternatief voor conventioneel plastic.
Hoezen van PLA mogen niet bij het plastic afval, omdat ze een andere samenstelling hebben dan gewoon plastic. Gooi deze verpakkingen bij het restafval. Doe dat ook met al het andere plastic waar het OK Compost of kiemlogo op staat.
3D-printer filament op zichzelf is niet noodzakelijk giftig, maar het printproces kan leiden tot de uitstoot van potentieel schadelijke stoffen, afhankelijk van het gebruikte materiaal. Met de juiste voorzorgsmaatregelen en kennis kan 3D-printen zowel een leuke als een veilige hobby of professionele activiteit zijn.
Ook PLA-objecten kunnen het beste met secondelijm of 2K-lijm worden gelijmd. Twee contactlijmen zijn al genoemd: secondelijm en 2K-lijm: deze types kleven twee contactoppervlakken aan elkaar zonder versmelting. Beide oppervlakken worden ingesmeerd en moeten enige tijd drogen.