Wat is licht traumatisch hoofd- of hersenletsel? Als gevolg van een klap tegen uw hoofd of een abrupte beweging van het hoofd heeft u licht traumatisch hoofd- of hersenletsel opgelopen. Hierbij worden de hersenen gedurende korte tijd binnen de schedel heen en weer geschud.
Bij traumatisch hersenletsel is er altijd sprake van een harde klap tegen het hoofd, het trauma. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij een verkeersongeluk, een nare val of een vechtpartij. Ook tijdens het sporten kun je traumatisch hersenletsel oplopen. Bijvoorbeeld wanneer je hard met iemand anders in botsing komt.
Een traumatisch hersenletsel wordt veroorzaakt door een trauma van het hoofd, gevolgd door minstens een van de volgende symptomen: een periode van bewustzijnsverlies, geheugenverlies met betrekking tot de gebeurtenissen vlak voor of na het ongeval (posttraumatische amnesie of PTA), een verandering in de mentale ...
Beschadigde hersencellen herstellen niet
Eenmaal beschadigde hersencellen herstellen zelf niet meer.
Als je hoofd een harde klap krijgt of plotseling heel heftig beweegt, kunnen je hersenen de binnenkant van je schedel raken. Hierdoor kan letsel ontstaan aan de hersenen en de bloedvaten die de hersenen zuurstof geven. Dit noemen we een hersenschudding of licht traumatisch letsel.
Bekende symptomen van een lichte hersenschudding zijn: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braakneigingen, slaperigheid en wazig zien. Bij een zware hersenschudding kunnen deze symptomen langer aanhouden en daarnaast kun je last krijgen van: warrigheid, spraakstoornissen, halfzijdige verlamming en gevoelsverlies.
Veel voorkomende symptomen na een hersenschudding zijn: • hoofdpijn • vermoeidheid • duizeligheid • traag denken • problemen met concentreren en onthouden. De klachten duren een paar dagen of weken en gaan vanzelf over. Een speciale behandeling is niet nodig.
De aanwezigheid van hersenletsel kan mogelijk worden aangetoond met een scan: bijvoorbeeld een CT-scan, een PET-CT-scan of een MRI-scan.
Er zijn twee soorten hersenletsel: traumatisch en niet-traumatisch. Traumatisch hersenletsel ontstaat door een oorzaak buiten het lichaam, zoals een val of een verkeersongeluk. Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door een proces in het lichaam, zoals een beroerte, infectie of tumor.
Wanneer een hersenschudding niet goed hersteld, dan is er sprake van een verwaarloosde hersenschudding. De gevolgen kunnen dan nog jaren aanhouden. Deze kunnen heel divers zijn en op allerlei manieren tot uiting komen. U kunt stemmingsklachten, vermoeidheid, weinig concentratie of hoofdpijn overhouden.
Ongeveer 20% van de ogenschijnlijk gezonde mensen boven de zestig jaar, heeft ooit een 'stil', onopgemerkt herseninfarct gehad. Zo'n stil onopgemerkt herseninfarct heet een SCI. SCI staat voor silent cerebral infarctions.
Een hersenschudding vergt meestal 1 tot 3 dagen volledige bedrust. Alleen gedurende de eerste 24 uur na het ongeval moet u regelmatig door een familielid of huisgenoot worden gecontroleerd.
Mensen worden niet 'dommer' van hersenletsel. Kort na het ongeval kunt u geheugenverlies hebben. Wanneer uw geheugen weer terugkomt, werkt het vaak niet meer zo goed als voor het ongeval. U vergeet bijvoorbeeld waar u spullen heeft neergelegd, afspraken en namen.
Traumatisch hersenletsel ontstaat door een oorzaak buiten het lichaam. In de meeste gevallen vindt er een botsing plaats met een hard oppervlak, bijvoorbeeld bij een val van de trap of een ongeluk met de fiets, brommer of motor. Ook een harde klap tegen het hoofd kan hersenletsel tot gevolg hebben.
Belangrijk is om na twee dagen na licht traumatisch hersenletsel weer een vaste dagstructuur aan te gaan houden. Dus op tijd opstaan op schooldagen, vaste eetmomenten aanhouden en tussendoor rust en activiteiten afwisselen.
Hersenletsel kan gevolgen hebben voor verschillende gebieden van het functioneren, zoals bewegen (motoriek), denken (cognitie) en emoties en gedrag. Zichtbare gevolgen zijn bijvoorbeeld (gedeeltelijke) verlammingsverschijnselen of verlies van spierkracht.
Patiënten met PTSS hebben verhoogde levels van noradrenaline in hun hersenen. Deze chemische boodschapper is betrokken bij onrust en stress. Dit kan verklaren waarom het voor mensen met PTSS moeilijk is om zich weer veilig te voelen na het meemaken van het trauma.
Als mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) ouder worden, kunnen zij te maken krijgen met klachten zoals sneller moe zijn, of problemen met het onthouden of het vasthouden van aandacht.
Meestal komt een wittestofafwijking door zuurstoftekort in de hersenbloedvaatjes. Hoge bloeddruk en aderverkalking kunnen de risicofactoren zijn. Uit een onderzoek bleek dat er een samenhang is tussen aderverkalking (atherosclerose) van grote bloedvaten en het aantal mensen met dementie.
MRI hersenen
Bij veroudering ontstaan bij alle gezonde mensen kleine afwijkingen in de hersenen, die te zien zijn als witte plekjes op de scan. Dit is te vergelijken met het krijgen van grijze haren op oudere leeftijd. Niet iedereen heeft even veel van dit soort afwijkingen.
Hersenletsel is helaas niet altijd duidelijk op een scan te zien. Zeker met diffuus letsel is er geen litteken zichtbaar. Als er wel een litteken zichtbaar is, heet dat focale pathologie of focaal hersenletsel.
Ook is de druk op je hoofd door de inspanning niet bevorderlijk. Lichamelijke beweging is wel goed. Begin met een kleine wandeling of met een kwartiertje fietsen op een hometrainer. Doe eerst rustig aan, je moet niet buiten adem raken.
Bij een lichte hersenschudding is het aan te raden om na een dag rust langzaam de dagelijkse activiteiten weer op te pakken. Ga langs de huisarts wanneer klachten van een hersenschudding lang voortduren of voor advies bij een zwaardere hersenschuddig omtrent rust.
Niet zwaar te gaan sporten, doe dit pas als uw klachten verdwenen zijn. Een goed dag- en nachtritme aan te houden, blijf niet te lang op bed liggen en sta op tijd op. Activiteiten die het ongeval hebben veroorzaakt niet te vermijden.