“Het grote probleem is dat er voor biologische producten veel meer land nodig is,” zegt hij. “Bioboeren gebruiken minder effectieve pesticiden en daardoor is hun opbrengst kleiner. Ze hebben meer grond nodig om evenveel voedsel in de winkel te krijgen. Ze gebruiken bovendien geen kunstmest, maar dierlijke mest.
De regelgeving over biologische teelt stelt geen eisen aan energieverbruik (bijvoorbeeld voor het verwarmen van kassen en vervoer), beperken van klimaatimpact, watergebruik en afvalbeheer. Op die punten is biologisch dus niet per se beter dan gangbaar: het hangt af van de boer of teler.
Biologische groenten zijn hierom niet per se onbespoten. De reden waarom er gebruik gemaakt wordt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen is om de gewassen te beschermen tegen ziektes, plagen en onkruid. Hoewel de term 'natuurlijk' gebruikt wordt, blijft het lichaam het bestrijdingsmiddel zien als 'gif'.
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
Een van de grootste nadelen van biologische landbouw zijn de hoge kosten. Er wordt geen gebruik gemaakt van pesticiden, dus de gewassen zijn veel kwetsbaarder voor plagen en andere ziekten. De landbouw is arbeidsintensiever omdat er veel met de hand wordt gedaan.
Biologische landbouw is milieuvriendelijker in vergelijking met reguliere landbouw. Producten bevatten minder (of geen) resten van bestrijdingsmiddelen en er wordt minder stikstof en fosfor in de vorm van kunstmest gebruikt. Daardoor is er minder verzuring van de bodem en minder watervervuiling.
Alleen een biologisch gecertificeerde boer of ondernemer kan 'bio' of 'biologisch' op z'n product zetten. Wil je 100% zeker zijn, check dan of je naast de term 'biologisch' ook het Europese biologo (het groene blaadje) ziet staan. Een product is pas biologisch als meer dan 95% van de ingrediënten biologisch is.
Hoger gehalte aan voedingsstoffen; vaak bevatten biologische groenten en fruit meer mineralen, bio-actieve stoffen en vitamine C. Daarnaast kan biologische melk meer goede vetzuren en vitamine E bevatten. Kortom, biologisch eten kan de weerstand ondersteunen door een hoger gehalte aan vitaminen en mineralen.
Het woord 'biologisch' is wettelijk beschermd. Als het Europese Bio-keurmerk op een product staat, is het gegarandeerd biologisch. Het mag niet gebruikt worden zonder dat een officiële controle-organisatie heeft vastgesteld dat aan de Europese eisen is voldaan. De naleving van de regels wordt streng gecontroleerd.
Nee. Het voornaamste verschil tussen biologisch vlees en vlees met het Beter Leven keurmerk met 3 sterren, is dat er bij het biologisch produceren van vlees niet alleen rekening wordt gehouden met het dierenwelzijn, maar ook met bijvoorbeeld milieuaspecten.
Biologische bloembollen zijn bollen die geteeld zijn zonder chemische bestrijdingsmiddelen/gif en zonder kunstmest.
Bij de meest bespoten staan ook in 2022 de aardbeien op nummer één. Gevolgd door spinazie, bladgroenten, nectarines, druiven, paprika's, kersen, perziken, peren, bleekselderij en tomaten. Op de lijst van minst bespoten soorten: onder meer avocado's, zoete maïs, ananas, uien, papaja, erwten en asperges.
Denk daarbij aan komkommer, tomaten, courgettes, aardappelen, uien, wortels, champignons of sla. Meer bijzondere groentesoorten kom je eerder tegen in de biowinkel, bij de bioboer of op de biomarkt, zoals warmoes, postelein, rammenas of aardpeer.
Gelukkig maar, want dan weet je zeker dat je ook echt biologisch in huis haalt. Al onze biologische producten worden onafhankelijk gecontroleerd door Stichting Skal. Omdat ze aan alle voorwaarden voldoen, verdienen ze het Europees Keurmerk. Dat herken je aan het groene 'EU-blaadje' op de verpakking.
Dierlijke biologische producten zijn vaak duurder, omdat de dieren meer ruimte krijgen. Grond in Nederland is duur, dus de kosten zijn dan hoger voor de boer. De hogere prijs vertaalt zich wel direct in een verbeterd dierenwelzijn.
Volgens nieuw GfK-onderzoek, in opdracht van Bionext blijkt dat bijna elke Nederlander in 2019 wel biologische producten heeft gekocht . 95,1 procent luidt het precieze cijfer in het rapport dat vandaag verschijnt.
U kunt als consument biologische producten herkennen aan het EU-keurmerk voor biologische productie dat op de verpakking staat: een afbeelding in de vorm van een blaadje met 12 sterren.
Doordat er geen chemische middelen worden gebruikt, is er bijvoorbeeld meer handmatig werk nodig.Daarbij komt dat biologische landbouw en productie vaak wat kleinschaliger is. Zeker in verwerkt voedsel kan dit leiden tot hogere productiekosten, omdat er minder schaalvoordeel wordt gehaald.
De tekortkomingen van biologische voeding
Wanneer iedereen op de wereld biologisch zou eten, zou er een stuk minder ruimte overblijven voor natuur. Er is dan veel meer grond nodig voor alle biologische landbouw. Bovendien is de methaan uitstoot per dier bij biologische veeteelt vaak hoger.
Biologische producten pakken duurder uit omdat het maken ervan arbeidsintensiever is, de opbrengst per hectare lager ligt en de producenten geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen gebruiken. Ook is de productie kleiner, waardoor verpakking en distributie relatief duur zijn.
Biologische volle melk bevat meer omega-3-vetzuren (gezonde vetten) dan gewone melk. Het hogere percentage lijkt spectaculair, maar vertaald naar een dagelijkse voeding is de meerwaarde beperkt. Of overschakelen op biologische melk beter is voor onze gezondheid is niet aangetoond en dient verder onderzocht te worden.
Bij de teelt van biologische gewassen worden geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt, wat resulteert in minder druk op de natuur. Een gezonde, vruchtbare bodem is het allerbelangrijkst voor een biologische teler omdat die gezonde producten oplevert.
Biologisch betekent ook dat onze zaden vrij zijn van genetische modificatie (GMO). Bij GMO maken mensen kunstmatige aanpassingen in het DNA van de plant.
Officieel hebben biologisch en Fair Trade geen banden. De regels voor biologisch gaan over de manier waarop je landbouw bedrijft en met de aarde omgaat. De regels voor Fair Trade gaan over handel (in ontwikkelingslanden). Wat biologisch is, hoeft dus niet automatisch fair trade te zijn, en andersom ook niet.