Het postgraduaat richt zich tot professionele bachelors Kleuteronderwijs en Lager onderwijs die zich willen bijscholen tot zorgleerkracht.
Bachelor na bachelor
De vakken van het postgraduaat zorgleerkracht maken deel uit van de ruimere banaba zorgverbreding en remediërend leren. Dit maakt het mogelijk om na het behalen van het postgraduaat de resterende vakken van de banaba nog op te nemen om alsook dit diploma te behalen.
De opleiding postgraduaat zorgleraar is een studie van 24 studiepunten. Het modeltraject bestaat uit één opleidingsfase. De minimumduur is 1 academiejaar. Je kan de opleiding ook spreiden over twee of meer academiejaren.
Het loon van een zorgleerkracht: 1.720 euro netto.
In principe moet een school voorrang geven aan iemand met een vereist of voldoende geacht bekwaamheidsbewijs. Het kan enkel kandidaten met een 'ander' bekwaamheidsbewijs aanwerven als tijdelijke uitzonderingsmaatregel voor het lopende schooljaar.
De voldoende geachte titels. Naast de vereiste titels worden bepaalde diploma's voldoende geacht om een vak te onderwijzen. U beschikt over een voldoende geacht bekwaamheidsbewijs indien u over een basisdiploma beschikt van hetzelfde niveau als het vereiste diploma én een bewijs van pedagogische bekwaamheid.
Een specifieke lerarenopleiding, aan de hogeschool
Sinds academiejaar 2019-2020 vervangt deze educatieve graduaatsopleiding in het Secundair Onderwijs de specifieke lerarenopleiding (SLO) (ook wel bekend als de D-cursus).
Ze werkt 36/36 in salarisschaal 158 en start aan 1869,68 euro netto. Ilka, 22 jaar, is kinderverzorger. Ze is alleenstaand en heeft geen kinderen ten laste. Ze werkt voltijds 32/32 in salarisschaal 143 en verdient 1791,03 euro netto.
De opleiding MHBO Zorgcoördinator biedt je de kans je kennis en vaardigheden op het gebied van management, leidinggeven en communicatie in de zorg te vergroten. Op deze manier kun je je ontwikkelen tot een spin in het web van de zorg- en dienstverlening.
1 DE REGELGEVING. 1 De voltijdse opdracht van een zorgcoördinator bestaat uit 36 klokuren.
Dit is De zorgcoördinator
coördineren van de instroom van leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte. zorgen voor registratie van leerlingen in het leerlingvolgsysteem. coachen van mentoren bij het uitvoeren van simpele interventies. coördineren van het interne zorgteam.
In principe mag dit natuurlijk niet. Je moet een bevoegdheid hebben voor jouw sector of schoolvak. Dat is ook niet voor niets: tijdens een lerarenopleiding leer je hoe je het beste jouw vakkennis kunt delen met je leerlingen/studenten.
Na elk soort lerarenopleiding behaal je een diploma van hoger onderwijs. Men spreekt niet langer over 'het diploma van leraar'. Maar over een graduaats-,bachelor of masterdiploma op basis waarvan men mag lesgeven. De diploma's hebben een bepaald niveau in de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS).
Wie al een pedagogisch bekwaamheidsbewijs heeft en NCZ wil geven in het basisonderwijs, kan een postgraduaat leraar niet-confessionele zedenleer basisonderwijs volgen. Zes hogescholen bieden deze opleiding van 20 studiepunten aan en voorzien een traject voor werkstudenten.
Na je bachelor een master halen, is dus echt wel lucratief. Een master van de hogeschool levert namelijk gemiddeld 4.004 euro bruto per maand op, oftewel 12,85% meer dan iemand met een bachelor. Werknemers die hun master op de universiteit hebben gehaald, krijgen later een gemiddeld brutomaandloon van 4.551 euro.
Op de arbeidsmarkt heb je met een (hoger) diploma sowieso een streepje voor. Dat is telkens weer de conclusie van het jaarlijkse schoolverlatersrapport van de VDAB. Uit recente cijfers (rapport 2020) blijkt dat meer dan 30% van de schoolverlaters zonder diploma of getuigschrift na één jaar nog steeds werkzoekende is.
Op de eerste plaats met het laagste gemiddelde salaris staat de Horecamedewerker.
A2 is de oude benaming voor het huidige 'diploma secundair onderwijs'. Hoewel de benaming al officieel werd afgeschaft in de 70-er jaren, wordt deze nog veel gebruikt. Benaming voor een intussen niet meer bestaand onderwijsniveau, namelijk Lager Secundair Technisch. De term wordt soms nog gebruikt bij vacatures.
In het volwassenenonderwijs bestond een gelijkaardige opleidingsindeling naar niveau. De A werd er vervangen door een B, dus B2 was van het niveau A2. Een B1 was dan hoger onderwijs, behaald in het avondonderwijs. Het huidige niveau dat overeenstemt met A1 is de professionele bachelor en met B1 HBO5 graduaatsopleiding.
Niveau C: een diploma van secundair onderwijs of daarmee gelijkgesteld onderwijs.