Als je één kakkerlak ziet, betekent dat helaas dat er waarschijnlijk meer zijn. Veel meer. Kakkerlakken verstoppen zich in scheuren en spleten in de buurt van voedselbronnen, en ze leven in groepen.
Kakkerlakken komen soms ook in bed. Misschien eet en drink je regelmatig in bed en verschoon je amper het beddengoed.
Ze leven wel het liefste in warme en vochtige omstandigheden. Temperaturen van tussen de 20 en 30 graden celsius is de meest ideale temperatuur voor kakkerlakken, maar door het grote aanpassingsvermogen van de kakkerlak, overleven ze in verschillende omstandigheden.
Kakkerlakken haten bijvoorbeeld de geur van laurierblaadjes en de geur van kattenkruid. Een eenvoudig huismiddeltje tegen kakkerlakken is dus het plaatsen van gemalen laurierblaadjes in de omgeving van de schuilplaatsen van de kakkerlakken in jouw huis. Je kunt ook wat kattenkruid in je huis rond strooien.
Net als wij drinkt de kakkerlak graag bier. De combinatie van hop en suiker lokt hen naar het gele goedje. Let dus goed op als je thuis een knappe bierkelder aanlegt, dat je zeker alle gaten en kieren goed dichtmaakt.
Over het algemeen komen kakkerlakken je huis binnen omdat ze op zoek zijn naar fijne schuilplaatsen die, als het even kan, ook nog in de buurt liggen van plekken waar wat te eten valt. Het gebeurt ook wel eens dat kakkerlakken met mensen meereizen uit verre, exotische oorden, in de koffer.
Je maakt gewoon een sopje van zeep en water wat dun genoeg is om met een plantenspuit te verstuiven. Dit goedje spuit je over de kakkerlakken, vooral over het hoofd en de buik. Een aantal druppels kunnen de kakkerlak al doden.
Kakkerlakken houden niet van licht en laten zich overdag meestal niet zien. Ze gaan vooral in het donker op zoek naar voedsel en hebben een voorkeur voor vochtige en zoete voedingswaren.
Kakkerlakken zelf zijn voor de mens niet schadelijk, ze bijten of steken niet. Ze kunnen echter wel bacteriën, mijten en ziektes overbrengen die voor de mens schadelijk zijn. Het zijn alleseters die leven van kadavers en voedselresten.
Kakkerlakken zijn snel en lopen zelfs over plafonds en gladde muren.
De uitwerpselen van kakkerlakken lijken meestal op gemalen koffie: je ziet dan zwarte puntjes van ongeveer één millimeter.Soms lijken ze ook op inktvlekken. Ze zijn dan wat uitgelopen. Dit zie je goed op muren of op andere oppervlakken die recht naar beneden lopen.
Overdag verschuilen ze zich op warme, donkere plekken. Er zijn echter ook kakkerlakken die in de ochtend- of namiddagzon eten. Ze gaan zeer zuinig met hun energie om en zitten het grootste deel van hun leven verborgen.
Door de wc spoelen is ok, ondanks dat het geen garantie is dat ze niet terugkomen, is het beter dan doodtrappen! Als je namelijk een kakkerlak dood trapt laat die alle eitjes los en zo kan je dus een plaag veroorzaken.
Typische schuilplaatsen zoals hoekjes van plafonds of muren, afvoerputjes, achter plinten enz. moeten nauwkeurig nagekeken worden. Ook het ventilatiesysteem in de keuken en in de badkamer en het toilet zijn plaatsen waar kakkerlakken zich vaak verstoppen.
Kakkerlakken bewegen zich voort met hun krachtige poten. Hiermee kunnen de kakkerlakken zeer goed sprinten en zelfs springen. Kenmerkend aan de Duitse kakkerlak zijn de donkere strepen op het halsschild en lange antennes die veel in beweging zijn.
2. Kakkerlakken zijn oud. Nou ja, ze worden niet erg oud, de gemiddelde levensduur van een Amerikaanse kakkerlak is ongeveer een jaar, maar deze insecten bestaan al heel erg lang. Het PennState College of Agricultural Science heeft bewijs gevonden dat kakkerlakken al meer dan 300 miljoen jaar bestaan.
Hun nesten en eitjes bevinden zich meestal op droge plaatsen, zoals op valse plafonds, tussen scheidingsmuren en achter ovens en koelkasten in keukens. Overdag verbergen kakkerlakken zich in kieren, gaatjes en andere schuilplaatsen zodat er niets van hun lichaam zichtbaar is.
Ze zeggen wel eens dat je een kakkerlak niet mag doodtrappen want dat ze zich dan meteen vermenigvuldigen, maar dat is een fabeltje. Ze zullen wel hun eitjes achterlaten als je hun restanten niet voldoende opruimt, dus let goed op, ook op je schoenzool! De eitjes kunnen namelijk later uitkomen.
De kakkerlak heeft enkele natuurlijke vijanden. Er wordt wel gezegd dat wanneer je last hebt van muizen dat je zeker geen kakkerlakken hebt. De reden hiervoor is dat muizen kakkerlakken eten. Naast de muis heeft de kakkerlak ook andere insectenetende dieren als vijand zoals spinnen en vogels.
Een kakkerlak is klein en heeft een plat lijf, waardoor hij zich overal gemakkelijk een weg doorheen baant en zich snel verspreidt naar andere ruimtes. Hij heeft 2 zwarte lengtestrepen op zijn borstschild en is 1 tot 1,5 cm lang excl. voelsprieten. Ze vliegen alleen bij zeer hoge temperaturen.
Ze zijn zelf niet giftig, maar kunnen drager zijn van schimmels en bacteriën. Kakkerlakken zijn dol op rondzwervend voedsel. Het doodtrappen van de insecten kan gevolgen hebben, want dan komen er eitjes vrij die een week later uitkomen. Het beste kunnen schoenen dan ook worden ontsmet met een scheutje chloor.
Veel dieren kunnen zich als ze op hun rug liggen moeilijk weer omdraaien. Misschien geldt dit ook voor kakkerlakken.”
Een kakkerlak laat ieder kwartier een scheet.