De "Grote Roze Parel" is een exclusieve natuurlijke Abalone parel en een van de grootste en mooiste in zijn soort. Met een gewicht van liefst 470 karaat is het een zeer zeldzame parel.
Natuurlijk blijven de klassieke ronde parels altijd het meest in trek bij veel parelliefhebbers De zoetwaterparels benaderen het beste de 'natuurlijk gevormde' parel, dit omdat zij geen kern hebben. Hierdoor bestaat de hele parel uit parelmoer.
Zuidzee parels zijn als soort de duurste parels gevolgd door de Tahiti parels en de Akoya parels. Zoetwater parels zijn de goedkoopste parelsoort.
De traditionele parelkweek gebeurde in zoutwater oesters. Het bleek echter ook mogelijk om in vijvers, meren of rivieren in zoetwater mosselen parels te kweken. China oogst al sinds de 13e eeuw parels in de vorm van de Mabe. Zij zijn inmiddels de onbetwiste leiders in de productie van zoetwater parels.
Een echt parelsnoer kost tussen de € 75 en € 10.000. Degenen aan de hogere kant zijn meestal de Akoya-parelkettingen. Een streng zeldzame en prachtig gekleurde parels kost echter gemakkelijk meer dan € 100.000.
Als u twee parels tegen elkaar wrijft voelt u wat weerstand, een soort schurend effect. Nep parels glijden zonder weerstand over elkaar. Als u twee echte parels over elkaar wrijft komt er ook een klein beetje poeder van af. Dit heeft verder geen schadelijk effect op de parel.
Bewaar uw parels altijd op kamertemperatuur en niet in direct zonlicht. Als u de parels lang weglegt kunt u ze met een pluisvrije doek met daarop een druppeltje olijfolie opwrijven.
Majorica parels en andere nep parels
De laag op het glas is meestal dun en kan slijten na verloop van tijd. Op het eiland Mallorca worden veel van deze parels als echte parels verkocht terwijl ze dat niet zijn.
De enige natuurlijke zwarte parels zijn zogenaamde Tahiti parels. Deze parels worden gekweekt in Frans Polynesië en zijn vernoemd naar, u raadt het al, het eiland Tahiti. De zwarte Tahiti parel wordt geproduceerd door de 'Pinctada Margeritafera' een zeer grote oester die ook wel de 'Zwart lippige oester' wordt genoemd.
Akoya parels zijn voornamelijk afkomstig uit de wateren rondom Japan. De Akoya parel wordt gekweekt in de oester 'Pinctada fucata', een kleine, lichtgrijze/ivoorwitte schelp en komt oorspronkelijk uit Japan. De Akoya werd vroeger standaard aangeduid als 'Cultivéparel'.
Zoetwaterparels zijn echte parels gemaakt door weekdieren die gekweekt worden in zoet water meren. Zoetwaterparels kunnen elke vorm hebben: van zeldzame ronde vormen tot ongelijk barokke vormen. Het kleurpalet van deze parel gaat van natuurlijk wit tot alle kleuren tussen roze en purper.
Een nagenoeg perfecte parel krijgt het predicaat AAA en is het meeste waard. De waarde kan in exceptionele gevallen oplopen tot zo'n 30.000 euro. Een kleine parel met veel imperfecties kan echter ook een waarde hebben van niet meer dan 10 euro.
Tahiti parels worden gekweekt in de 'Pinctada Margeritafera' een zeer grote oester die ook wel de 'Zwart lippige oester' wordt genoemd. De Tahitiparels zijn er in uiteenlopende kleuren; pauwengroen, brons, zilvergrijs, paars-blauw en bruin-zwart. De kleur van de binnenzijde van de oester bepaalt de kleur van de parel.
Cultivéparels zijn gekweekte parels. Parelkwekers kweken deze parels in meren (zoetwaterparels) en in de zee (zoutwaterparels) in voornamelijk China, Japan, Indonesie en Australie. 99% van de huidige parels op de markt zijn gekweekte of cultivéparels.
Zoetwaterparels komen uit een mossel en zoutwaterparels komen uit een oester. Zoetwaterparels bestaan voor 100% uit parelmoer terwijl zoutwaterparels een kern van een ander materiaal bevatten. Zoutwaterparels hebben een meer intense glans dan zoetwaterparels.
Taxatie met certificaat
Naast het gratis taxeren van uw parelsieraden heeft u bij Pure & Timeless ook de mogelijkheid om een uitgebreide taxatie van uw parels te laten doen door een erkend edelsteenkundige. Hiervoor brengen wij € 49.95 in rekening.
De Zuidzee pareloester is de grootste en zeldzaamste van alle pareloesters en produceert het beste en mooiste parelmoer van alle weekdieren. Deze Zuidzeeparels worden gekweekt in de wateren bij Australië, de Filipijnen en Indonesië, deze laatste 2 landen leveren momenteel de mooiste kwaliteit gouden Zuidzee parels.
Naast fabrieksparels gemaakt van visschubben zijn er ook schelpparels, deze worden gemaakt door uit dikke schelpen blokken te zagen en deze rond te slijpen en te polijsten. Een snoer met schelpparels herkent u doordat alle parels gelijk van vorm zijn en perfect rond.
Lelijk geworden parels krijgen weer glans als ze een tijdje in de oven worden 'meegebakken' in brooddeeg. Hetzelfde resultaat wordt ook bereikt door ze in een linnen zakje met zout te doen en dit net zo lang in koud water te spoelen tot het zout eruit is. Parels blijven mooi als ze veel worden gedragen.
Het onderhouden van uw parelsieraden is eenvoudig!
Met een zachte doek die een klein beetje vochtig is wrijft u uw parels schoon. Dit is voldoende om uw parels weer een frisse glans te geven. Er zijn geen speciale schoonmaakmiddelen voor nodig. Doe dit niet te vaak, want van huidvet worden uw parels juist nog mooier!
Barok parels zijn parels met een onregelmatige vorm. Die onregelmatige vorm varieert van kleine afwijkingen tot grote grillige natuurlijke vormen. Deze parel wordt vaak onterecht een 'wilde' parel genoemd, de vorm mag dan wel 'wild' aandoen, ook deze parels zijn gekweekt.
De parels kunnen aan verschillende ringetjes worden gedragen, voor een beetje afwisseling. Parels zonder snoer dragen – desnoods bij een jurk met tennisballen op Wimblon – maakt ze fris, modern en sassy.
De parels kunnen niet goed tegen chemische stoffen welke in parfum, haarlak en chloorwater te vinden zijn. Ook afwaswater en andere chemische sopjes zijn zullen uw parels doen aftakelen. Doe daarom uw parels pas aan wanneer u klaar bent met make up en haar en weer af wanneer u in bad of onder de douche stapt.
Naarmate de laagjes dunner en talrijker zijn, is de glans fijner. Deze glans noemt men Luster. Parels worden verkregen door parelduikers en parelkwekers. Parels zijn vaak rond, maar soms ook onregelmatig van vorm (barok).