Vlaams friteshuis Van Gogh in Amersfoort komt met verschillende kroketten voor in bijna alle categorieën van de Hall of Fame 2021, die op oudjaarsdag werd gepubliceerd. De klassieke rundvleeskroket deed het het allerbest: met een 9.07 werd de kroket nummer 1 in het Klassiek Klassement.
De winnaar(s)
De winnende kroketten van 2020 zijn ingedeeld in 4 groepen: rundvlees, kaas, groente, zee(vruchten) en een 'buitencategorie' - speciaal voor bijzondere varianten. De grote winnaar in het rundvleesklassement is de kroket van Vlaams friteshuis Van Gogh in Amersfoort.
De winnaar. De grote winnaar van deze test was McCain, maar er was een ex aequo tussen de klassieke kroketjes en die op grootmoeders wijze. Op de tweede plaats volgen de geribbelde kroketten van Carrefour. Commentaren: 'Lekker veel nootmuskaat', 'Goede aardappelsmaak', 'Goede combinatie tussen de korst en de vulling'.
De Van Dobben croquet is zaterdag j.l. als beste getest in de supermarktkrokettentest van Kassa, het consumentenprogramma van de VARA. Een expert panel o.l.v. de bekende banketbakker Cees Holtkamp uit Amsterdam gaf de Van Dobben croquet een 8.3, de andere kroketten ver achter zich latend.
met draadjesvlees. De roots van de draadjesvleeskroket liggen in het zuiden van het land, waar stoofvlees een begrip is. Voor deze kroket wordt vlees gebruikt dat lekker lang heeft gesudderd en in draadjes uit elkaar valt.
Vlaams friteshuis Van Gogh in Amersfoort komt met verschillende kroketten voor in bijna alle categorieën van de Hall of Fame 2021, die op oudjaarsdag werd gepubliceerd. De klassieke rundvleeskroket deed het het allerbest: met een 9.07 werd de kroket nummer 1 in het Klassiek Klassement.
Albert Heijn heeft huismerk ovenkroketten welke erg goed uit de Airfryer test komen. Die van Jumbo staan ook zeker in de top 5 en van Dobben heeft nu ook een speciale Airfryer kroket. Laatsgenoemde is een kroket met een robuustere vulling voor de echte liefhebber.
In kaas zit veel vet, waarvan zo'n 66% verzadigd is. Een kroket bevat minder verzadigd vet, zo'n 33%. Ook op basis van vetpercentage ben je dus beter af met een broodje kroket.
In Nederland eten we per persoon gemiddeld 25 kroketten per jaar, in totaal komt dat neer op 400 miljoen kroketten.
Het bakken
Het bakken van de kroketten doe je best in de frituur in arachideolie van 180 graden. Bak niet te veel kroketten samen: als ze tegen elkaar komen, bestaat de kans dat ze openbarsten. Bak de kroketjes tot ze mooi goudbruin zijn.
Vooraf ontdooien
Als we ze willen ontdooien voordat we ze bereiden, moeten we ze 30 minuten van tevoren uit de vriezer halen .
Ga je kroketjes serveren, voorzie dan 6 stuks per persoon en hou een extra zak achter de hand in de diepvriezer.
Bevroren voedsel uit de diepvries blijft probleemloos eetbaar, zolang de stroom maar niet uitvalt. Het wordt echter wel langzaam minder lekker. Invriezen voorkomt dus gevaarlijk bederf.
Rundvlees kwaliteitskroket
Onze Kwekkeboom Rundvlees Croquetten krijgen een stevige ragout van 100% rundvlees. Stop dit in een krakende korst en je hebt een kwaliteitskroket met een flinke bite. Zo knapperig heb je een croquet uit de oven of Airfryer niet eerder gegeten!
De ultieme Croquette (ook in bitterbal verkrijgbaar) met de beste salpicon en heerlijk draadjesvlees. Er wordt een liaison (eidooiers en room) en een speciale kruidenmix toegevoegd aan de salpicon en dat is wat deze Croquetten en Bitterballen zo uniek maakt.
Het is een bouillon gebonden roux en daardoorheen de tot draadjes getrokken stukken grasgevoerd rundvlees met kruiden. Uiteraard is ook de paneerlaag een belangrijk onderdeel. Welke soort broodkruim gebruikt wordt en hoe de kroket wordt gepaneerd.
ONTDEK SNX KROKET; Echte rundvlees draadjesvlees kroketten
De 'croquet' is van origine een Franse lekkernij die in Nederland ontzettend populair is geworden.
Aardappelkroketten combineren heerlijk met een breed scala aan sauzen, van aioli tot ketchup of BBQ-saus . Hier zijn onze favorieten: Test Kitchen's favoriete aioli. Kruidenmayonaise.
Hoeveel kroketten is echt genoeg? Strikt genomen zou je kunnen toekomen met zes aardappelkroketten per persoon. Er is altijd wel iemand die geen kroketten wil, of maar eentje. De overgebleven kroketten worden dan weer verorberd door de krokettenkampioen.
Als je voor zo min mogelijk calorieën en vet wil gaan, kun je beter een kroketje bestellen. Wist je dat er in een kroket zelfs minder calorieën zitten dan in een broodje gezond? Een frikandel heeft weer veel minder koolhydraten en iets minder suikers, en meer eiwitten.
De loempia komt als gezondste snack uit de test. En mocht je daar toch een sausje bij willen, kies dan voor ketchup in een apart bakje. Zo voorkom je dat je snacks verdrinken in de saus en kun je zelf bepalen hoeveel saus je eet.
Zijn conclusie op dit ogenblik: „In vergelijking met een broodje kaas bevat een broodje kroket minder vet en calorieën, veel minder van het ongezonde verzadigde vet, meer opneembaar ijzer, en qua vitamines schelen ze weinig. Alles bij elkaar is een kroket beter dan kaas.”
Kies bij voorkeur ovenkroketten, kroketten voor in de airfryer, of kroketten die al zijn voorgebakken. Gewone kroketten voor in de frituur kunnen gaan lekken en worden lastiger krokant bruin in de airfryer. Een ovenkroket moet ongeveer 10 tot 13 minuten op 200 ºC.
Bereiden vanuit bevroren toestand. Oven: Plaats op een bakplaat op 220ºC hetelucht/425°F/gasstand 9 gedurende 10-15 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn . Airfryer: Bak porties op 200°C gedurende 8-10 minuten. Schud een keer tijdens het koken (gebaseerd op een Philips Airfryer XL).
Philips Airfryer Combi XXL Connected HD9880/90 – De beste Airfryer van 2024.