In principe kan je bijna alle voedingsmiddelen invriezen: vlees, vis, brood, gebak, groenten, fruit, en zelfs enkele zuivelproducten zijn geschikt om in te vriezen. De vuistregel bij voeding invriezen is dat je het ongeveer 3 maanden ingevroren kunt bewaren, zonder kwaliteitsverlies.
Dingen die je beter niet kunt invriezen
Gefrituurde gerechten zoals frietjes, snacks en loempia's. Verse kruiden, mits je ze fijngehakt in een ijsblokhouder doet met een beetje olie. Een stuk kaas, dit komt de smaak en structuur niet ten goede. Rauwe en gekookte eieren, gebakken eieren kan dan weer wel.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Houd zoveel mogelijk dezelfde indeling aan, zodat je altijd weet waar je iets terug kunt vinden. Het is het overzichtelijkst om producten die het snelst op moeten vooraan te zetten. Bewaar producten zoveel mogelijk in de originele verpakking. Is iets geopend, dek het dan goed af.
Veel fruit kun je invriezen, maar er zijn enkele fruitsoorten waarbij invriezen niet heel geschikt is. Dit heeft onder andere te maken met het vochtgehalte in het fruit. Enkele soorten fruit die niet zo eenvoudig in zijn te vriezen, zijn: granaatappel, sinaasappels, mandarijnen en passievrucht.
Voor wokgroenten invriezen geldt hetzelfde advies als voor roerbakgroenten invriezen: het kan absoluut, maar wokgroenten kunnen snel slap en zompig worden wanneer deze ontdooid worden.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
In principe kan je bijna alle voedingsmiddelen invriezen: vlees, vis, brood, gebak, groenten, fruit, en zelfs enkele zuivelproducten zijn geschikt om in te vriezen. De vuistregel bij voeding invriezen is dat je het ongeveer 3 maanden ingevroren kunt bewaren, zonder kwaliteitsverlies.
Tomaten invriezen doe je zo
Stop de tomaten in een afsluitbaar diepvrieszakje, laat zoveel mogelijk lucht uit het zakje en sluit het goed af. Leg het diepvrieszakje plat neer in de diepvriezer. Je kunt ze zo tot zes maanden bewaren.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Kliekjes kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Je kunt niet alle restjes invriezen, maar wel veel. Denk eens aan: brood (o.a. afbakbroodjes), soep, pastasaus, nasi, restjes ovenschotel, lasagne, punten hartige taart of quiche en stamppotten.
Ongekookte aardappelen invriezen doe je beter niet. Gekookte aardappelen invriezen, dat kan wel. Ze blijven ongeveer een week goed. Tip: maak er eerst puree van en vries die in.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Vleeswaren in een gesloten verpakking van de supermarkt kun je direct invriezen. Andere vleeswaren verpak je het beste in een diepvrieszak of een diepvriesbak. Lichtdicht verpakken en voorzien van etiket met invriesdatum en natuurlijk naam. In de vriezer leggen en minimaal 24 uur laten invriezen.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.
Broodzakjes en plastic tassen
Naast vershoud- en zilverfolie gebruiken sommige mensen ook boterhamzakjes voor het invriezen. Dat is geen goed idee, meent het NCHFP. Dit soort zakjes zijn te dun en breken daardoor tijdens het bevriezingsproces.
Je kunt gekookte eieren in principe wel invriezen, maar de smaak komt niet echt ten goede. Het eiwit wordt namelijk hard en rubberachtig en er komt vocht vrij. Je kunt het eigeel daarentegen wel goed invriezen, gewoon in een zakje.
Je kunt wel een ei klutsen en invriezen. Maar let wel op, door een ei in te vriezen verandert de structuur. Door er wat zout of suiker aan toe te voegen verandert, dit niet en blijft het ei ook lekkerder. Gerechten waar je ei in hebt verwerkt kun je wel invriezen.
Zuivelproducten, zoals room of boter, kan je zonder problemen invriezen. Verpak de producten in handige porties en in luchtdichte zakjes of potjes. Zorg er wel voor dat de boter goed ontdooid is vooraleer ze te gebruiken. Zo voorkom je dat de boter begint te spatten wanneer je ze opwarmt om te bakken.
In principe kun je alle soorten yoghurt in de vriezer bewaren. Wel is het zo dat hoe vetter de yoghurt is, hoe wateriger deze zal zijn nadat je de yoghurt hebt ontdooid. Je kunt dus stellen dat vetarme yoghurt zijn structuur het best behoudt.
Melk invriezen is mogelijk als je de melk niet meteen gaat gebruiken. De textuur van de melk verandert bij invriezen omdat de melk gaat schiften. Als de melk ontdooid is, kun je dit oplossen door de melk goed te mengen. Zo krijgt de melk weer de juiste textuur en kun je de melk weer prima drinken.
In een goed afgesloten bak kun je bloemkoolrijst 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt bloemkoolrijst ook invriezen: in de vriezer is de rijst 3 maanden houdbaar. En, heel handig: je kunt het uit de vriezer meteen gebruiken. Je hoeft het dus niet eerst te laten ontdooien.
Na het bereiden de hutspot op kamertemperatuur laten afkoelen. Maak kleine porties en verdeel deze over luchtdichte diepvriesbakjes. Label de verpakking met datum en ingrediënten m.b.v. diepvriesetiketten. Plaats achterin de diepvries bij -18°C voor maximaal 2 maanden.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.