Ook is het nodig om eten goed te snijden: snijd druiven, cherrytomaten en vergelijkbaar groente en fruit in vieren zolang kinderen nog geen 5 jaar oud zijn.
Vanaf 10 maanden kan je hem druiven geven. Zorg er wel voor dat je elk zaadje verwijdert en elke druif in kleine stukjes snijdt om verstikking te voorkomen.
Druiven geef je nooit zo in zijn geheel aan een peuter.
Maar dat blijkt dus niet de juiste manier te zijn. Ook in deze halve partjes kan je peuter zich nog makkelijk verslikken. Hoe het dan wel doen? Best snij je de druiven in de lengte doormidden: van het steeltje dus naar beneden.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven: Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën inzitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn. Kaas gemaakt van rauwe melk.
Druiven. Druiven zijn op zich ook geschikt om eerder aan je baby te geven, maar dan wel zonder schil en dat is nogal bewerkelijk. Je kunt ze niet heel geven, maar op deze leeftijd kun je de (pitloze) druiven in vieren snijden en in stukjes aanbieden.
Ze bevatten veel eiwitten. Die belasten de nieren van de baby.
Top voor tussendoor: groente en fruit
Denk bijvoorbeeld aan stukjes appel, peer, kiwi, meloen, aardbei, druif en mandarijn. Handige groenten zijn plakjes wortel, schijfjes komkommer, reepjes paprika of gehalveerde snoeptomaatjes. Een aandachtspunt: In hele snoeptomaatjes of druiven kan je kind zich verslikken.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
En: gewone melk bevat veel eiwit wat nu nog te veel belasting voor die kleine baby-niertjes kan geven. Als je kleintje 8 maanden is, kan een beetje naturel yoghurt of kwark wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de melkbasis blijft.
Als je kindje rond een jaar is kan je het advies krijgen van het consultatiebureau om de avondfles en laatste flesvoeding af te bouwen.
snijd druiven, cherrytomaten en vergelijkbaar groente en fruit in vieren zolang kinderen nog geen 5 jaar oud zijn. snijd knakworstjes in de lengte door en in stukje die niet langer zijn dan 1 centimeter zolang kinderen nog geen vijf jaar oud zijn.
Eigenlijk is al het fruit geschikt voor baby's. Wel houden ze vaak van zachte, zoete smaken zoals banaan, peer, appel, meloen, avocado en mango. Later kun je ook wat zuurder fruit proberen zoals kiwi's, pruimen, nectarines, aardbeien, bosbessen, mandarijn, sinaasappel en ontpitte en ontvelde druiven.
De volgende voedingsmiddelen zijn geschikt voor je baby: Fruit. Is je baby gewend aan geprakte mango, banaan, avocado, abrikoos en perzik? Dan kan je hem eventueel grotere stukken fruit geven, zoals stukjes appel, peer of meloen.
Gefeliciteerd, je baby is 1 jaar!
Want wat is je baby flink gegroeid. Niet alleen in lengte en gewicht, maar ook in zijn denken en doen. Als je baby een jaar oud is, heeft hij leren kruipen, zitten, staan, brabbelen en misschien zelfs wel leren lopen en praten.
Zodra je baby 8 maanden oud is, mag hij vast voedsel eten
Als je bovendien op vingereten overstapt de daaropvolgende maanden, is kiwi ideaal om in hapklare stukjes of reepjes te snijden1,2. Sommige soorten fruit, zoals aardbeien, sinaasappels en kiwi's, kunnen vrij zuur zijn.
Vanaf 12 maanden mag je aardbei aan je kind aanbieden
Vanwege mogelijke allergische reacties is het beter om vanaf de leeftijd van 12 maanden een baby aardbeien aan te bieden. Als er geen allergieën in de familie voorkomen kun je eerder beginnen met het aanbieden van aardbeien.
Lekker en gezond beleg
Kies in eerste instantie voor smeerbaar beleg zoals light zuivelspread, fruitstroop of jam. (Smeer)kaas en smeerleverworst worden in verband met de hoeveelheid zout tegenwoordig helemaal afgeraden. Geef verschillende soorten beleg en kies voor varianten zonder toegevoegd zout en suiker.
Advies kaas
Tot de leeftijd van vier jaar adviseren wij daarom geen plakjes kaas of smeerkaas met veel zout te geven op de boterham. Ook een blokje kaas als tussendoortje of kaas in een traktatie voor jonge kinderen kun je beter niet doen.
Deze pan breng je aan de kook en de druiven moeten allemaal stuk zijn voordat je aan de volgende stap kunt beginnen. Nu kun je de druiven pureren. Dit kun je onder andere doen met een blender. Zo maak je dus druivensap met blender!
Voor baby's onder de 6 maanden zijn stukjes in een hapje namelijk nog niet zo fijn. Als je baby nog geen 6 maanden is, dan mag de hoeveelheid ook nog heel klein blijven, 2 kleine theelepeltjes is al genoeg. Het gaat er puur om dat je baby de smaak even in zijn mond heeft gehad.
Wacht dan met het geven van rood fruit zoals aardbeien en frambozen totdat je kindje 1 jaar oud is. Deze vruchten kunnen allergische reacties veroorzaken.
Vanaf welke leeftijd kun je rozijntjes geven? Als je kind zo rond zijn eerste verjaardag mee-eet met ontbijt, lunch en avondeten kun je af en toe iets tussendoor geven zoals rozijntjes. Let er wel op dat je niet te veel geeft.
Bij de start vervangt een half ei 1 portie vlees. Geef je kindje maximum 1 ei per week. Vanaf 12 maanden mag je maximaal 6 eieren per week eten, inclusief eieren verwerkt in bereidingen zoals mayonaise en gebak.
Maar zeker vanaf vier maanden is dit een goede optie. Je kind went zo ook namelijk weer aan een nieuwe smaak. Baby TIP! Voor baby's die nog uit de fles drinken is het verstandig de watermeloen sap in een papfles te geven.