Er zijn vele verschillende soorten dadels, maar de medjoul behoort tot de beste dadel ter wereld. Medjoul dadels zijn boomvruchten die voornamelijk te vinden zijn in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar ze kunnen ook worden gekweekt in een aantal woestijnachtige gebieden op andere plekken op de wereld.
De gedroogde dadel bevat 60 gram suiker per 100 gram, terwijl de verse dadel 33 gram suiker per 100 gram bevat. De verse dadel is de meest gezonde optie maar ook de gedroogde dadel bevat nog tal van gezonde voedingsstoffen.
Wat is nou precies het verschil tussen gewone dadels en medjoul dadels? In de supermarkt heb je 2 soorten dadels te koop. Dadels die je bij het gedroogde fruit kunt vinden zijn vaak klein en hard en smakeloos (vind ik). Medjoul dadels zijn groter, zachter en een stuk smaakvoller en liggen bij het verse fruit.
Een goede richtlijn is om 4-6 dadels per dag te eten. Als je diabetes hebt, dan is het verstandig om minder dan 4-6 dadels per dag te eten vanwege de koolhydraten en het stijgen van je bloedsuikerspiegel.
Belangrijke producenten van dadels zijn volgens de FAO: Egypte: 1,100,000 ton (16.2% van de wereldproductie) Iran: 880,000 ton (13.0%) Saoedi-Arabië: 830,000 ton (12.3%)
Maar daarnaast is het zo dat gedroogde dadels vaak al ingevroren zijn geweest. Door iets nogmaals in te vriezen en vervolgens wederom te ontdooien, vergroot je de kans significant dat er bacteriën in de dadels kunnen ontstaan. Dergelijke bacteriën kunnen ervoor zorgen dat je behoorlijk ziek wordt.
Men vermoedt dat de dadel oorspronkelijk groeide in een gebied tussen de Nijl en de Eufraat, maar dit is nooit bevestigd. Tegenwoordig zijn dadels veelal te vinden in gebieden met een gelijk klimaat zoals Australië, Marokko, Israel, Algerije en de Verenigde Staten. Onze Medjoul Dadels komen uit Israel.
De 7 dadels wegen in totaal 70-100 g en bevatten exact voldoende vitamines en mineralen die het lichaam voorziet van de benodigde vitamines en mineralen voor het lichaam. De 7 dadels wegen samen 70 g wat betekent dat je 70 mg calcium binnen zal krijgen wat goed is voor je botten.
Spijsvertering
Dadels bevatten veel oplosbare vezels die van belang zijn voor een goede spijsvertering. Vezels nemen namelijk veel vocht op, de vezels trekken water naar het spijsverteringskanaal. Dit helpt tegen constipatie. Het kalium die de dadels bevatten, kan als behandeling werken tegen maagpijn en diarree.
Deze combinatie staat voor geluk, voorspoed en vruchtbaarheid. Men eet er dan altijd 1 of 3 of meer, maar altijd een oneven aantal. Dit, omdat de profeet Mohammed dit ook deed, en de meeste moslims op dezelfde manier proberen te leven als hij.
Van alle Medjoul dadels is 65 tot 75 procent afkomstig uit Israël, tenminste volgens het etiket. Soms staat er geen herkomstland op de dozen vermeld. Soms staat er zelfs op dat de dadels uit Palestina afkomstig zijn, terwijl ze rechtstreeks van een Israëlische nederzetting komen.
Bij aankoop horen verse dadels dik en vochtig te zijn met een gladde schil en een enigszins knapperige structuur. Ze zijn rijp als de schil glanzend bruin van kleur is. Onrijpe dadels zijn eerder goudkleurig. Ze zijn harder en minder honingachtig, maar goed eetbaar.
De Medjoul dadel heeft een intens zoete smaak, met mals vruchtvlees. De smaak herinnert aan honing. De textuur is weer te vergelijken met karamel. Je eet de vrucht met schil en al, zonder de pit.
Ze bevatten veel calorieën
Toch moet je opletten hoeveel je er eet. Dadels zijn namelijk echte caloriebommetjes met meer dan 300 calorieën per 100 gram. Je eet als snel meer dan je doorhebt, dus ben je ervan bewust dat je niet te veel in één keer moet eten. Zo voorkom je dat je ongemerkt aankomt in gewicht.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Dadels bereiden & bewaren
Verse of ontdooide dadels zijn 2 dagen houdbaar in een plastic zakje in de koelkast. Gedroogde dadels zijn lang houdbaar, wel maanden. Bewaar ze op een droge, koele plek. Bij erg lang bewaren kunnen ze wel uitdrogen en versuikeren.
De meeste toko's die we kennen zijn Aziatisch of Chinees. In deze toko's zijn diverse producten te vinden, waaronder dadels! De dadels van de toko zijn lekkerder dan die uit de supermarkt en vaak ook los te koop.
Lidl biedt naast de Deluxe Medjoul dadels 1kg een ruime collectie producten aan.
Verse dadels bestaan voor ruim 30 procent uit suikers. Bij gedroogde dadels loopt dat op tot wel 70 procent. Ter vergelijking: het suikergehalte van bananen ligt op 20 procent, van druiven op 16 procent.
Neem wat de natuur je geeft, zei de profeet Mohammed: pak een dadel, eet meloenen tegen de dorst en respecteer de dieren. "Zeker tijdens ramadan, waarin het draait om het beheersen van behoeften en je gulzigheid is het laten staan van vlees juist goed.
De voordelen van Ajwa dadels voor de gezondheid zijn onder andere het verhelpen van calciumtekort. De grote hoeveelheden mineralen in deze dadels maken het een superfood voor het versterken van botten en het bestrijden van pijnlijke kwalen.
Medjoul dadels bevatten natuurlijke mineralen als kalium, magnesium, fosfor en calcium, ze zijn dus niet alleen lekker maar bevatten ook nog eens voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Daarnaast bevatten Medjoul dadels ook nog eens een goede dosis aan vitamine.
Dadels uit Israel mogen als Land van Oorsprong “Israel” vermelden. Als dadels uit illegale nederzettingen komen moet dat duidelijk op de verpakking staan. Palestijnse dadels uit bezet Palestijns gebied mogen als herkomst “Palestina” dragen. Maar die etiketteringsregels worden hier nauwelijks nageleefd.
Een weelderige, zachte, verse dadel.