Een gietvloer kun je in principe over iedere andere vloer leggen, maar de voorbereiding verschilt per type vloer. Zorg ervoor dat de ondervloer egaal is. Dat doe je door oneffenheden en scheuren bij te werken met reparatie- / polyesterplamuur of epoxymortel en loszittende delen te verwijderen.
Het belangrijkste verschil tussen epoxy en polyurethaan zit hem in de hardheid. Epoxyvloeren zijn heel erg hard en daarom zeer geschikt voor toepassing in industriële ruimtes. Voor particulier gebruik zijn polyurethaan gietvloeren heel geschikt, aangezien deze zachter zijn dan epoxyvloeren en bovendien elastisch.
Een epoxy gietvloer is een zelfnivellerende gegoten vloer op basis van epoxy, een kunststof polymeer. Samen met polyurethaan is het één van de bekendste materialen om een naadloze gietvloer te plaatsen. Door de geringe dikte (2 à 3 mm) zijn ze zowel geschikt bij nieuwbouw als renovatie.
De levensduur van een gietvloer
Er zijn verschillende soorten gietvloeren, maar in het algemeen geldt dat een gietvloer van Coatingvloer.nl zo'n 30 jaar meegaat. Een gietvloer gaat zo lang mee omdat de gietvloer uit verschillende lagen bestaat. Dit maakt de vloer erg sterk en weerbaar.
Een gietvloer moet in principe 3 tot 5 dagen drogen. Maar omdat er ook voorbehandeltijd bijkomt en de vloer ook nog laag voor laag met de hand moet worden aangebracht, duurt het hele proces ongeveer anderhalve week voordat u weer gebruik kan maken van de ruimte.
De prijs van een vloer
De prijs die je betaalt wordt bepaald door de kwaliteit van de vloer en door de print van het pvc. Een goede pvc vloer is dus nog altijd een stuk goedkoper dan een gietvloer. Een gietvloer begint namelijk bij ongeveer 35 euro per vierkante meter.
Betonnen ondervloer
Beton is een perfecte ondergrond in de opbouw van een gietvloer. Voordat de gietvloer kan worden gelegd moet de betonnen ondervloer wel opgeschuurd worden met een diamantschuurmachine. Het ruwe oppervlak dat hierdoor ontstaat, biedt een goede hechting voor de gietvloer.
Gietvloer leggen
Gietvloeren bestaan altijd uit meerdere lagen, deze lagen hebben allemaal tijd nodig om te drogen. Daarom moet u rekening houden bij een epoxy en polyurethaan vloer van een gemiddelde legtijd van 3 tot 5 werkdagen. Dit is uiteraard afhankelijk van de afwerking van de gietvloer.
Een gietvloer is traditioneel opgebouwd uit meerdere lagen. Hoeveel lagen, hangt af van de gietvloer die je kiest. Vuistregel is dat hoe meer lagen er moeten worden gelegd, hoe langer het zal duren voordat je gebruik kunt maken van de vloer. Dit komt doordat na elke laag er een droogtijd in acht moet worden genomen.
Toch is deze verf niet zo sterk en duurzaam als een echte coating van epoxy in de badkamer. Deze verf is eenvoudig aan te brengen met een roller of een kwast. De epoxyverf kan ook op bestaande tegels worden aangebracht. Deze dienen deze dan wel eerst afgevlakt te worden, zodat er een egale vloer ontstaat.
Het is niet goedkoop om een gietvloer aan te laten leggen. Er zitten veel pluspunten aan verbonden, maar je moet het geld wel hebben. Hier vind je een aantal tips waarmee je de prijs zo laag mogelijk kunt houden. Kies een groter oppervlak: de prijs wordt voordeliger naarmate je oppervlakte groter wordt.
Uitharding en droogtijd van de epoxy vloercoating
Na achttien uur uitharden, kan er al voorzichtig over de vloer gelopen worden, maar de epoxy vloercoating heeft minimaal 36 uur nodig om echt volledig uit te harden. Epoxy is na droging niet meer elastisch.
Het zandcement moet een aantal weken drogen, afhankelijk van de dikte van de dekvloer. Bij een dikte van 4 cm, geldt een droogtijd van ongeveer 4 weken, bij een dikte van 5 cm, ongeveer 5 weken, etc. De dekvloer moet drogen bij een omgevingstemperatuur van 15 graden.
Een polyurethaan vloer is bij normaal gebruik niet giftig. Dit wordt vaak gedacht, omdat er bij de verwerking van polyurethaan wel schadelijke stoffen vrijkomen. Zodra de polyurethaan vloer volledig is uitgehard, is de vloer niet meer giftig.
Bij krassen of beschadigingen over een groter oppervlak, is het aan te raden om de volledige toplaag te vervangen. Dit gebeurt door de vloer te polijsten en te voorzien van een nieuwe topcoat. In uitzonderlijke gevallen kan na het polijsten blijken dat de beschadigingen ook in de onderlaag zijn doorgedrongen.
Wat kost een gietvloer? De prijs van een gietvloer ligt in 2022 tussen de € 45,- en de € 65,- per vierkante meter. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van onder andere: het aantal vierkante meters, het gebruikte materiaal, de huidige ondervloer, de locatie en de gewenste kleur.
Gietvloeren zijn niet krasvast
De gietvloeren voor in woningen zijn licht flexibel en voelen daardoor comfortabel aan. Maar deze vloeren kunnen wel degelijk krassen krijgen als deze niet goed genoeg beschermd worden, net zoals dat het geval is bij een houten vloer of een vloer van linoleum.
Een swiffer of een zachte bezem is voldoende om stof en vuil van het oppervlak te verwijderen. Uiteraard neemt het veel tijd in beslag als er een groot oppervlak schoongemaakt moet worden. In dat kader kunt u dan ook gebruikmaken van een boenmachine of van een veger die over een breder frame beschikt.
Dagelijks/wekelijks onderhoud
We raden aan een gietvloer minimaal 1 keer per week schoon te maken met een stofwisser of een stofzuiger. Losliggend stof en vuil zoals kruimels worden op die manier eenvoudig verwijderd, goed voor ongeveer 75% van de totale vervuiling.
Bent u nog blij met de huidige kleur en zijn er niet of nauwelijks gebruikerssporen, dan is het mogelijk om de vloer op te schuren en te voorzien van een nieuwe laklaag. Bij een nieuwe laklaag wordt de vloer geschuurd en ontvet, daarna wordt de toplaag vernieuwd met een matte lak.