Wanneer je er veel op hebt gesneden en de plank vol diepe groeven zit, kun je beter een nieuwe kopen. In die groeven gaan bacteriën zitten, die lastig weg te krijgen zijn.'' Als de groeven diep zijn, vaak is dat na een jaar, en het moeilijker wordt de snijplank schoon te krijgen, kun je beter een nieuwe kopen.
Qua hygiëne maakt het dus geen wezenlijk verschil of u een houten of een plastic snijplank gebruikt. Het is vooral het op de juiste manier van schoonmaken die ervoor zorgt of de plank hygiënisch is in gebruik.
Dan is hout waarschijnlijk de beste keus, mits u hem goed onderhoudt. Bijvoorbeeld een acacia of beukenhouten snijplank hebben een authentieke uitstraling en zijn toch goed voor uw mes. Kunststof is erg geschikt als u van gemak houdt en de snijplank in de vaatwasser wilt kunnen doen.
Smeer de plank in met citroensap of witte azijn. Strooi hier bovenop (zee)zout en pak een stuk keukenpapier of een schone vaatdoek. Wrijf hiermee het zout en het sap of de azijn over de plank en laat het een kwartiertje intrekken. Zo wordt de snijplank brandschoon.
Naast het schoonmaken van de plank na gebruik, moet je de snijplank ook om de 2 à 3 maanden opnieuw oliën. Smeer de plank in met citroensap of witte azijn en strooi hier zeezout over. Wrijf het zout en citroensap of witte azijn met keukenpapier goed in en laat 15 minuten intrekken.
Voor het oliën kun je speciale snijplankolie gebruiken, maar arachideolie, druivenpitolie, lijnzaadolie en walnootolie werken ook prima. Let met die laatste olie wel op bij een notenallergie. Olijfolie is niet aan te raden, dan blijft de houten plank te vettig.
De meest hygiënische snijplanken, zijn de kunststof snijplanken. Maar waarom is dit eigenlijk? De kunststof snijplaten zorgen voor overzicht door de losse snijplaten, zijn los na te bestellen, eenvoudig af te wassen in de vaatwasser en is ook nog een stuk steviger waardoor de snijplaat niet kan verschuiven.
Bamboe snijplanken
Een snijplank van bamboe neemt nauwelijks vocht op en zal veel minder snel kromtrekken of scheuren dan een houten plank. Ook heeft bamboe van nature een antibacteriële werking. Allemaal voordelen dus en daarbij ziet bamboe er ook nog eens heel mooi uit.
Houten snijplanken / hakblokken
Houten snijplanken zijn volgens ons de beste keus voor je mes. Een goede plank veert als het ware mee. Dit snijdt uiteindelijk het lekkerst en je mes blijft er langer op scherp. Ze hebben het voordeel van een natuurlijke antibacteriële werking en hebben een heel lange levensduur.
Bacteriën hebben veel minder kans in een houten snijplank, omdat de snijsporen in hout open gaan, als u de plank wast, en daarmee veel meer bacteriën worden verwijderd dan uit kunststof. Na de afwas trekken de snijsporen in het hout weer dicht en worden de bacteriën ingesloten.
Het is duidelijk te zien welke materialen harder zijn dan het mes. Deze zijn dus niet geschikt als snijplank. Dat is dus glas. Bij gebruik van een mooie glazen snijplank kun je dus beter je goede messen meteen in de prullenbak gooien.
En houten snijplank van kopshout is minder vatbaar voor bacteriën, omdat na het snijden de houtnerf weer dicht gaat. Daardoor zijn in het algemeen zijn snijplanken van kopshout hygiënischer dan plastic snijplanken.
Ondanks dat een bamboe snijplank harder is dan de meeste houten snijplanken en niet snel groeven zal gaan vertonen is de snijplank zachtaardig voor messen. De messen worden namelijk nauwelijks bot door het snijden op een bamboe snijplank. Een bamboe snijplank is gemakkelijk schoon te houden.
Vaak wordt er voor de gele kunststof snijplank gekozen om rauw gevogelte te snijden. Kip snijden op een houten snijplank is af te raden omdat de bacteriën makkelijker in hou gaan zitten dan in de kunststof.
Mag een houten snijplank in de vaatwasser? Een vraag die we vaak voorbij zien komen. Het antwoord is: nee. Een houten snijplank kan niet in de vaatwasser want het hout kan door de vochtigheid en temperatuurverschillen uitzetten, krimpen of scheuren.
- Een gele snijplank is voor het snijden van rauw gevogelte zoals kalkoen, duif en kip. - Dan is er ook een rode snijplank. Deze gebruikt u bij rauw vlees. - Een bruine snijplank is voor worst en gebraden vlees.
Kersenhout is het beste. Ook esdoorn-, eiken-en perenhout zijn geschikt. Deze houtsoorten zijn net hard genoeg om niet meteen doormidden gezaagd te worden, maar net zacht genoeg ook, om het mes niet bot te maken. Koop geen plank uit één stuk, omdat deze planken krom kunnen trekken.
Marmer is van nature erg temperatuurgevoelig, waardoor deze snijplank al snel wat kouder aan kan voelen. Een marmeren snijplank neemt helemaal geen vocht op: hierdoor zal de plank niet krom trekken of scheuren.
Rood voor rauw vlees. Blauw voor vis, schaal- en schelpdieren. Groen voor groenten en fruit. Geel voor gevogelte.
Olie dringt in het hout en voorkomt dat water kan binnendringen, maar tegelijk zorgt het ervoor dat hout kan blijven ademen. Daardoor gaat je snijplank langer mee. Olie is gemakkelijk aan te brengen, waardoor het onderhoud van je houten snijplank erg simpel is.
Hout. Ook hout kan weer stralen na een opfrisbeurt met olijfolie. Meng de olie met wat (appel)azijn of citroensap. Houd de volgende verhouding aan: twee kopjes olijfolie en een kopje citroensap of azijn.
Rauwe Lijnolie is geheel voedselveilig en wordt zelfs ook in de keuken gebruikt. Dit product kent echter een droogtijd van circa 6 maanden en is dus weliswaar voedselveilig maar door die droogtijd minder geschikt voor het afwerken van snijplanken en dergelijke.
Leg de snijplank op een vlakke ondergrond en giet er ongeveer 100ml olie op. Strijk deze uit met een keukenpapier, kwast of met de hand. Vergeet ook niet de randen mee te nemen. Wanneer de olie ietwat is ingetrokken herhaal je de stap aan de onderzijde van de plank.