Amen is een woord dat teruggevonden wordt in de Thora, het Nieuwe Testament en de Ahadith. Het betekent letterlijk "zeker, het is zo" of "het zij zo" en wordt in het jodendom, het christendom en de islam gebruikt aan het einde van een gebed of zegening, als een soort bekrachtiging of acclamatie.
Amin komt uit het Arabisch en betekent 'eerlijk, waar, betrouwbaar'. Āmīn is tevens het woord dat in de islam wordt gebruikt om een gebed af te sluiten.
Amen is een Hebreeuws bijvoeglijk naamwoord dat 'vast' en 'zeker' betekent. Het bestaat uit de medeklinkers Alef, Mem en Nun. Deze drieletterige wortel betekent 'stevig zijn', 'bevestigd', 'solide', 'betrouwbaar' en 'waarachtig'. Amen werd door de Israëlieten het vaakst gebruikt in de zin van 'zo zij het'.
Amen is vooral het slotwoord van een christelijke zegen of van een gebed. Dit 'amen' stamt uit het Hebreeuws, de taal van Israël. Het stamt af van het woord Amam, en dat betekent "geloven". Letterlijk betekent Amen: 'het is waar' of 'het zij zo'.
Volgens Dick Blok, een bekende plaatsnaamkundige, duidt dit erop dat de waterloop vroeger Aam of Ame heette. Amen betekent in dat opzicht: nederzetting aan de Aam. De naam heeft dus niets van doen met de Bijbel, maar is te danken aan de ligging aan het watertje dat nu het Amerdiep genoemd wordt.
[bijbel] (JHWH) Jahweh betekent 'de naam van God'. In Exodus 3 wordt verteld hoe God aan Mozes zijn naam bekendmaakt: 'Ik ben die ik ben', 'Ik zal er zijn'. Zie ook Jodendom.
'Halleluja' is een Hebreeuwse jubeluitroep en betekent 'loof JHWH'.
zeg dan amin; God zal je beantwoorden.
Alhamdoelillah (ٱلْحَمْدُ لِلَّٰهِ) is een uitdrukking in het Arabisch die "Ere aan God" of "Dank aan God" betekent. De uitdrukking is vergelijkbaar met Haleloe Yah in het Hebreeuws en Soli Deo gloria in het Latijn.
Het bismillah of basmala (Arabisch: بسملة) is de Arabische spreuk Bismi'llah ir-Rahman ir-Rahiem (بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ of ﷽), die door moslims in principe gezegd wordt voor elke goede daad waarmee men begint. Hiermee wordt datgene wat men van plan is te gaan doen opgedragen aan God.
Subḥānahu wa ta'alā (Arabisch: سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى, geprezen en verheven is Hij) is een uitdrukking door moslims gebruikt na het horen, zeggen, schrijven van of een verwijzing naar de Arabische vertaling van de naam God, Allah, afgekort als swt of het Nederlandse gvH.
La hawla wala quwwata illa billah.
'Insha'Allah' zeg je in het Arabisch als iets in de toekomst gaat gebeuren. Letterlijke betekenis is 'Als God het wil'. Voorbeeld van gebruik: iemand zegt tegen je dat jullie morgen naar een stad gaan. Hierop kan jij zeggen inshallah.
Gefeliciteerd met je verjaardag! عيد ميلادٍ سعيد! Nog vele jaren!
Wil je op een islamitische manier condoleren? Dan kun je een van de onderstaande islamitische smeekbedes (dua) gebruiken. 'A3thama Allahoe adjrak wa ah'sana a3zaa'ak wa ghafara limayyitik. ' 'Moge Allah je beloning vermeerderen, de rouwperiode vergemakkelijken en de overledene vergeven.
Glorie kan verwijzen naar: Een algemeen begrip, met de betekenis roem, lof en trots, vaak gebruikt in verband met een overwinning op een tegenstander. Een begrip uit de theologie als aanduiding van de heerlijkheid die aan God eigen is. Een optisch fenomeen verwant aan een regenboog : zie glorie (optisch fenomeen).
'Hallelujah' (1984) van Leonard Cohen staat in Top 2000 lijst 2021 op nummer 135. 'Hallelujah' is 3 plaatsen gestegen in de Top 2000 lijst van 2021. Deze song van Leonard Cohen staat voor de 12e keer in de Top 2000.
Het nooit uitspreken van de naam van God in het jodendom is een eeuwenoude traditie die getuigt van een zeer grote eerbied voor God. Meestal verving men de naam Jahweh door 'Heer'. In het Hebreeuws is dat 'Edonai'.
Nederland telt zo'n 30.000 Jehovah's Getuigen die geloven dat alleen zij het ware geloof verkondigen. Ze stemmen niet, vieren geen Kerstmis of verjaardagen, weigeren dienstplicht en bloedtransfusies.
JHWH of JHVH komt van de Hebreeuwse lettercombinatie יהוה Jod-Hee-Waw-Hee en is in de Hebreeuwse Bijbel de naam van God. Deze lettercombinatie wordt ook wel tetragram(maton) genoemd (Grieks: τετραγράμματον, "woord van vier letters").
Dit zeg je wanneer je bewondering hebt voor een iets of iemand.
Allahoemma Rab an-naas, adhhib-ilbaas, ishfieh wa Antash-Shaafie, laa shifaa'a illa shifaa'oek, shifaa'an laa yoeghaadiroe saqama. O Allah, Heer van de mensen, neem het kwaad weg, genees hem en U bent de Genezer. Er is geen genezing dan Uw genezing, een genezing die geen ziekte achterlaat.