Scandinavië is hip en alomtegenwoordig. Het Zweedse gevoel voor design, techniek, cultuur en gastronomie zijn moeilijk weg te denken uit ons dagelijkse leven. Zweeds is dan ook de ideale keuze voor wie graag een nieuwe, niet te moeilijke, maar toch exotische taal wil bijleren.
Zweeds is geen moeilijke taal maar een boeiende taal omdat het veel raakpunten heeft met het Engels en Nederlands. Zweeds behoort ook tot dezelfde groep als Deens en Noors en is een iets verdere familie van het Duits, Nederlands en Engels.
Het zijn woordjes die je al snel oppikt als je in Zweden op reis bent. Maar wie graag meer wil, wie echt geïnteresseerd is in de Zweedse taal, kan in amper drie maanden al een mooie basis van de Zweedse taal verwerven.
Het Zweeds is nauw verwant aan de andere twee op het vasteland gesproken Scandinavische talen, het Deens en het Noors. Het Zweeds en het Noors, en in iets mindere mate het Deens, zijn onderling redelijk verstaanbaar. Sommige woorden zijn anders, grammaticaal komen de talen overeen.
Zweeds en Noors behoren tot de makkelijkst te leren talen.
hoi (interjection): hej.
De moeilijkste taal in Scandinavië is toch wel het Fins. De Finnen gebruiken een hoop klinkers achter elkaar die uitbundig worden versierd met trema's.
De extra letters zijn: å, ä, ö. De uitspraak van sommige letters is ook anders dan in het Nederlands, zo spreken ze bijvoorbeeld de letter 'k', wanneer deze wordt gevolgd door de letter, i, ä en ö, uit als een 'ch' zoals in het woord China.
Zweeds is voor Belgen bijna net zoals Noors leren. Veel woorden zijn herkenbaar en vooral het lezen kan je erg snel aanleren. Het spreken is wat lastiger, maar geen zorgen! De vriendelijke locals uit Zweden zullen het je zo vergeven.
Sommige daarvan zijn in de late middeleeuwen in het Zweeds terechtgekomen dankzij handelscontacten: het Nederduits, dat sterk op het Nederlands lijkt, was destijds de handelstaal in de Hanzesteden. Vooral aan het begin van de 17de eeuw was de Nederlandse invloed op het Zweeds groot.
Dat neemt allemaal niet weg dat de bijna twintig miljoen Scandinaviërs er weinig moeite mee hebben om Zweeds of Noors te verstaan. Het Deens daarentegen is lastiger te volgen. Dat komt, zegt de Kopenhaagse taalkundige Ruben Schachtenhaufen, doordat de Denen hun taal 'modderig' uitspreken.
Het Zweedse schooljaar is verdeeld in twee semesters en begint eind augustus tot begin juni. De lessen beginnen tussen 8 en 9 uur en eindigen rond 15 uur. In Zweden krijg je als student veel vrijheid op een High School.
Moeilijk en minder moeilijk
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
"Ø", "ø" is een klinker en een letter die gebruikt wordt in het Deens, Faeröers en Noors en bestaat uit een O of o met een schuine streep. De uitspraak van de klinker is ongeveer als het Nederlandse "eu" (fonetisch symbool: [ø]) in het woord "reus".
VideoOok in het grootste deel van Zweden zegt men gewoon 'ja' zoals wij in het Nederlands maar in het Noorden van het land wordt er dan weer een heel vreemd geluid voortgebracht.
"Œ" (kleine letter "œ") is een klinker en een letter gebruikt in middeleeuws en vroegmodern Latijn, en in modern Frans. De letter is een ligatuur voor "OE". Het teken wordt ook wel eðel genoemd (IPA: [/eðəl/]). In het Latijn staat deze combinatie voor een tweeklank, IPA [oe], die wordt uitgesproken als "oi".
Noren, Denen en Zweden kunnen elkaar prima verstaan dankzij de gemeenschappelijke geschiedenis van hun taal.
Het zal je niet verbazen dat Engels over het algemeen gezien wordt als de makkelijkst te leren taal. Dit komt voornamelijk doordat vrijwel alle films, series en muziek die we zien en luisteren, in het Engels zijn. Hierdoor pikken de meeste mensen heel snel deze taal op.
Scandinaviërs kunnen elkaar redelijk verstaan. Noren zijn daar het beste in. Voor Denen kost het wat meer moeite. Zweden hebben moeite met de uitspraak van het Deens.
sorry (interjection): förlåt. (en) —.
Hallo in het Noorden
Nu naar het noorden: in Zweden zeggen ze Hallå en in Denemarken simpelweg Hej. In Noorwegen en in Finland begroeten ze je met Hei.